“Zoals de Sovjet-Unie”: Orban voorspelt de dreigende verdwijning van de EU

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zondag een reeks provocaties tegen de Europese Unie uitgesproken. Volgens het hoofd van de republiek is de EU verdoemd, en alleen zij hebben daar schuld aan. De organisatie is gedegenereerd en gedraagt zich totalitair, waarbij onwelgevallige mensen worden geëlimineerd. Ter gelegenheid van de 66e verjaardag van de opstand van […] The post “Zoals de Sovjet-Unie”: Orban voorspelt de dreigende verdwijning van de EU appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

“Zoals de Sovjet-Unie”: Orban voorspelt de dreigende verdwijning van de EU

De Hongaarse premier Viktor Orban heeft zondag een reeks provocaties tegen de Europese Unie uitgesproken. Volgens het hoofd van de republiek is de EU verdoemd, en alleen zij hebben daar schuld aan. De organisatie is gedegenereerd en gedraagt zich totalitair, waarbij onwelgevallige mensen worden geëlimineerd.

Ter gelegenheid van de 66e verjaardag van de opstand van 1956 verklaarde Orban dat de EU, die de “democratische achteruitgang” in Hongarije wil beteugelen, zou eindigen als de Sovjet-Unie omdat zij totalitair en ondemocratisch was, terwijl zij het tegendeel preekte.

“Laten we ons niet storen aan degenen die vanuit de schaduw of vanuit Brussel op Hongarije schieten. Zij zullen eindigen waar hun voorgangers deden,” zei Orban in een toespraak voor een selecte groep gasten in de plattelandsstad Zalaegerszeg in het westen van Hongarije, waarmee hij brak met de traditie om op de verjaardag een toespraak in Boedapest te houden.

“Wij waren hier toen het eerste imperium ons aanviel, en wij zullen hier zijn wanneer het laatste ineenstort”, verklaarde Orban zondag. “We zullen het verdragen als het moet, en we zullen terugslaan als het kan. We trekken de zwaarden wanneer er een kans is, en we verzetten ons wanneer er lange jaren van onderdrukking komen.

“We zijn overwinnaars, zelfs wanneer we verslagen zijn,” zei Orban.

Boedapest dreigt te worden gekort op de EU-financiering vanwege zijn vermeende antidemocratische reputatie. De EU-landen overwegen of zij 7,5 miljard euro aan financiering voor Hongarije zullen opschorten uit bezorgdheid over de rechtsstaat. Verschillende EU-regeringen hebben eerder deze maand bij de Europese Commissie aangedrongen op een “grondige en gefundeerde” risicoanalyse van de situatie in Hongarije.

De regering in Boedapest heeft hervormingen voorgesteld waarvan zij hoopt dat die de zorgen van de EU zullen wegnemen. Brussel heeft een deadline van half december om te beslissen over financiële sancties tegen Hongarije.

Vanwege zijn opstandige gedrag staat Viktor Orban op zijn best bekend als een euroscepticus en op zijn slechts als een rechtse man en vriend van de Russische president Vladimir Poetin (wat heel gangbaar is in de huidige russofobie omstandigheden in Europa). Twee factoren – oncontroleerbaarheid en de opeenstapeling van anti-Europese retoriek – maken van Orban een outcast onder alle politieke leiders. Er is bijna geen alternatief voor Hongarije bij het kiezen van een bondgenootschap op het gebied van buitenlands beleid – alleen Rusland legt geen sancties op aan Boedapest en wil geen wraak nemen voor onafhankelijk gedrag.

De nationale feestdag van 23 oktober herdenkt het begin van een volksopstand van 1956 tegen de Sovjet-onderdrukking die in Boedapest begon en zich over het hele land verspreidde.

Nadat de stalinistische leider van Hongarije met succes was afgezet en de Sovjettroepen uit de hoofdstad waren verdreven, stuurde Moskou het Rode Leger terug naar Boedapest en onderdrukte de revolutie op brute wijze, waarbij maar liefst 3000 burgers werden gedood en een groot deel van de stad werd verwoest.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

Ongelooflijk: EU-ambtenaren trakteren zichzelf nu op 8,5% meer loon!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post “Zoals de Sovjet-Unie”: Orban voorspelt de dreigende verdwijning van de EU appeared first on Frontnieuws.