Ze beginnen iets te vermoeden…

U kent The Hill, deze verzameling “deskundigen” uit D.C. is aan het tandenknarsen: Het dreigende Russische olieprijsplafond heeft allemaal kenmerken van een historisch debacle in wording. Maandenlang hebben de Verenigde Staten en de G-7 gemarchandeerd over een ingewikkeld plan om het geld dat het Kremlin verdient met sommige van zijn olie-exporten aan banden te leggen. […] The post Ze beginnen iets te vermoeden… appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Ze beginnen iets te vermoeden…

U kent The Hill, deze verzameling “deskundigen” uit D.C. is aan het tandenknarsen:

Het dreigende Russische olieprijsplafond heeft allemaal kenmerken van een historisch debacle in wording. Maandenlang hebben de Verenigde Staten en de G-7 gemarchandeerd over een ingewikkeld plan om het geld dat het Kremlin verdient met sommige van zijn olie-exporten aan banden te leggen. Nu de deadline voor het opheffen van de oliesancties slechts enkele dagen van ons verwijderd is, zouden de beleidsmakers het plan moeten laten vallen – aangezien het weinig zal bijdragen tot een snellere beëindiging van de oorlog in Oekraïne. Het probleem is geld. Ondanks de brute oorlog van de Russische president Vladimir Poetin tegen Oekraïne en de daaropvolgende westerse sancties tegen zijn regime, zwemt Rusland in benzinedollars. Het Russische ministerie van Economische Zaken schat dat het land tegen het einde van het jaar een recordbedrag van 338 miljard dollar zal hebben verdiend met zijn energie-export. Dit geld ondersteunt de Russische economie, versterkt de lopende rekening en helpt – minder direct – Poetin’s oorlog tegen Oekraïne te financieren.

De wanhoop druipt van dit stuk af. De auteur stelt echter een vanzelfsprekende vraag die niet is opgekomen bij de “planners” van Washington, die nog steeds in een alternatieve economische en militaire realiteit leven:

De meest voor de hand liggende fout in dit plan was de Russische deelname. Wat als het Kremlin zou weigeren zich aan de afspraak te houden, zoals Rusland onlangs liet doorschemeren? Een tweede probleem was de maximumprijs zelf. Als die te hoog zou zijn, zou Moskou buitensporige winsten op benzine maken om zijn oorlog tegen Oekraïne te financieren. Technocraten uit de deelnemende G-7 landen kregen de opdracht een “maximumprijs” voor Russische ruwe olie vast te stellen en deze, althans in theorie, aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

No shit, pardon my French. En nee, Rusland liet het niet “doorschemeren” maar heeft dat expliciet verklaard, met als laatste vandaag:

“Wij werken aan mechanismen om het gebruik van prijsplafonds (van het Engelse “price ceiling” – Ed.) te verbieden, ongeacht het vastgestelde niveau, omdat een dergelijke inmenging alleen maar kan leiden tot verdere destabilisatie van de markt en een tekort aan energiebronnen, lagere investeringen,” legde de heer Novak uit, eraan toevoegend dat dit niet alleen gevolgen zou hebben voor olie, maar ook voor andere producten die zowel in Rusland als in andere landen op de markt worden verhandeld.

Duidelijker dan dat kan het volgens mij niet worden. In tegenstelling tot de auteur van dit artikel in The Hill, Peter Doran, die een typische academische nietsnut is van het sombere “diplomatieke” corps van de VS, om nog maar te zwijgen van de domheid van een of ander “Rusland-studie” frauduleus programma van de ASU, weet de heer Novak waar hij het over heeft, omdat hij 8 jaar lang met succes heeft gewerkt als minister van Energie van Rusland en nu (de laatste twee jaar) als vice-premier. Dus als Novak spreekt, luistert de hele wereld. Dit is niet overdreven, schrijft Andrei.

Doran is echter een ongeschoolde klungel, een gemeenschappelijk kenmerk van 99% van de Amerikaanse “Rusland-deskundigen”, en probeert zichzelf en degenen die de BS die The Hill 99% van de tijd publiceert, inprenten ervan te overtuigen dat zijn persoonlijke russofobie en gebrek aan intellect op de een of andere manier de resultaten kunnen beïnvloeden. Ik weet het, hij heeft nooit Oorlog en Vrede gelezen.

Als het Russische olieprijsplafond er niet komt of niet werkt zoals de functionarissen willen, moeten de Verenigde Staten en hun bondgenoten de regeling laten vallen en vasthouden aan hun eerdere, agressievere sanctiebeleid. Washington zou ook prioriteit moeten geven aan inspanningen om de kranen van de Amerikaanse binnenlandse energieproductie volledig open te zetten en tegelijkertijd de coalitie van landen die het Amerikaanse sanctieregime tegen Rusland hebben ondertekend bijeen te houden. We moeten Rusland de “pezen van de oorlog” ontzeggen – de benzinedollars die het nodig heeft om zijn invasie in Oekraïne voort te zetten – in plaats van als kooplieden op een bazaar te kibbelen over uitzonderingen op een streng sanctiebeleid.

Het is duidelijk dat Doran, met nul academische en praktische ervaring in serieuze industrieën en beleid, niet kan begrijpen dat hij op het schaakbord speelt met een paar ondergeschikte figuren over, terwijl Rusland speelt met bijna een volledige set. Maar zoals ik al zei – u kunt die dingen niet uitleggen aan de meeste Amerikaanse “deskundigen”, omdat zij geen echte geschiedenis, echte economie, echte militaire kunst onderwijzen, laat staan echt Rusland in het enorme veld van frauduleuze “menswetenschappen” in de Verenigde Staten. Vandaar deze wanhoop.

Maar als u denkt dat Doran enkele praktische suggesties heeft, anders dan het doodgeslagen recept voor meer sancties, om Rusland haar immense geldstroom te ontzeggen, dan moet u hier eens naar kijken – een nieuwe manier om die verdomde dictator Poetin en die vervelende Ruskies pijn te doen. Je kunt er altijd op rekenen dat Britten het tot het uiterste drijven:

Ik weet niet eens hoe ik daarop moet reageren, behalve dat ik herhaal wat ik ad nauseam zeg – westerse “elites” zijn idioten en ze zijn wanhopig. Uiteraard verschilt de oorzaak van de wanhoop van land tot land, maar in het algemeen kan geen van die “elites” de koers wijzigen in de richting van een catastrofe die zich voor onze ogen voltrekt. Het is een op hol geslagen trein die van de rails loopt. Vandaar dat het publiek zo dement reageert op de realiteit. Ik ben overtuigd – terwijl je in het Westen nog steeds een fatsoenlijke opleiding in natuur- en technische wetenschappen kunt krijgen – nee, niet deze niet-gegradueerde BS, maar een graduaat- en postgraduaatniveau – is het gedaan met het vakgebied dat vroeger bekwame beleidsmakers voortbracht. Dit is slecht nieuws voor het gecombineerde Westen en niets kan Europa nog redden, terwijl de VS bezig zijn de laatste restjes van hun, altijd schromelijk overdreven, macht te verliezen. Laten we honger lijden om “een duidelijke boodschap aan Poetin te sturen”. Dit is het enige politieke instrument dat het Westen nog heeft…


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Alexander Dugin: De tijd van halve maatregelen is voorbijVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Ze beginnen iets te vermoeden… appeared first on Frontnieuws.