WHO: Einde pandemie in Europa in zicht !! Covid-19 wordt als een seizoensgriep

Goed nieuws volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO): de coronapandemie in Europa zou wel eens beëindigd kunnen worden dankzij de omrikonvariant. Directeur Hans Kluge van de Europese tak van de WHO spreekt over een ‘pandemisch eindspel’, waarna Covid-19 als een seizoensgriep wordt.

Deel dit artikel

WHO: Einde pandemie in Europa in zicht !! Covid-19 wordt als een seizoensgriep

Kluge schat dat omikron tegen maart zestig procent van de Europeanen heeft besmet. En dat is goed nieuws, want zodra de huidige, door omikron gedomineerde golf in Europa afneemt, volgt mogelijk een maandenlange periode van wijdverbreide immuniteit en dus weinig nieuwe besmettingen. Die luwte is volgens onze landgenoot te danken aan vaccinatie, het feit dat veel mensen de ziekte hebben gehad en een lagere gevoeligheid voor het virus als het weer warmer wordt. Als het tegen het einde van het jaar kouder wordt, keert Covid-19 terug, maar niet als pandemie, gelooft Kluge. “Het is aannemelijk dat de regio op weg is naar een soort pandemisch eindspel.”

Dat laatste baseert Kluge op de relatief milde aard van de omikronvariant, waarvan is aangetoond dat men er over het algemeen minder ziek van wordt dan van de deltavariant. Daardoor verandert Covid-19 geleidelijk van een pandemie in een beter beheersbare endemische ziekte zoals seizoensgriep. Wel houdt Kluge een slag onder de arm. “Dit virus heeft ons meer dan eens verrast, dus we moeten heel voorzichtig zijn.”