Westerse media: Een pathologie van desinformatie, haat en militarisme

“A Day Without Dead Russians Isn’t a Complete Day” – zo kopte The Times, een toonaangevende Britse krant, op 2 januari. Dergelijke schaamteloze haat en racisme is alleen toegestaan jegens Russen. En het is tegenwoordig gemeengoed in het Westen, schrijft John Varoli. Kunt u zich voorstellen dat de Britse of Amerikaanse media een soortgelijke kop […] The post Westerse media: Een pathologie van desinformatie, haat en militarisme appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Westerse media: Een pathologie van desinformatie, haat en militarisme

A Day Without Dead Russians Isn’t a Complete Day” – zo kopte The Times, een toonaangevende Britse krant, op 2 januari. Dergelijke schaamteloze haat en racisme is alleen toegestaan jegens Russen. En het is tegenwoordig gemeengoed in het Westen, schrijft John Varoli.

Kunt u zich voorstellen dat de Britse of Amerikaanse media een soortgelijke kop zouden plaatsen over moslims toen het Westen van 2001 tot 2021 oorlog voerde tegen de islamitische wereld?

Die wrede en illegale oorlogen doodden meer dan 1 miljoen moslims in Irak, Syrië, Libië, Afghanistan enz. en dreven miljoenen anderen uit hun huizen. Vreemd genoeg behielden de westerse media een gevoel van beschaving tegenover moslims. Elk teken van negativiteit kon de carrière van een journalist beëindigen, en de media zouden worden veroordeeld voor islamofobie.

Als het echter om Russen gaat, zijn er geen grenzen aan de hoeveelheid haat die een westerse journalist mag uiten, en ze grijnzen smakelijk als NAVO-wapens Russische soldaten afslachten, die worden ontmenselijkt als “orks” en “agressors”.

Ja, het westerse media narratief van een maagdelijk, vrij en democratisch Oekraïne dat is geschonden door brute Russische “barbaren” is vals. In het voorjaar van 2014 loste Oekraïne de eerste schoten tegen de etnisch Russische separatisten in de Donbass-regio, die gewoon hun vrijheid wilden van een extreem-rechts nationalistisch regime in Kiev.

Uiteraard wekte dit de woede van Moskou, dat het recht heeft etnische Russen in het buitenland te beschermen. De koppige weigering van Kiev om het conflict in de loop van 8 jaar vreedzaam op te lossen, samen met de inspanningen van de NAVO om naar het oosten uit te breiden, zijn de fundamentele krachten die deze oorlog hebben doen ontbranden.

Bovenstaande kop is het duivelse gezicht van de moderne westerse journalistiek: een beroepsgroep die enorm corrupt is en ontsierd wordt door verraderlijke desinformatie. Tegenwoordig moet men, om carrière te maken in de journalistiek in de VS of Europa, trouw bewijzen aan het politieke establishment. Elke afwijking van het goedgekeurde script kan het einde van iemands carrière betekenen.

In de jaren na Amerika’s brute oorlog in Vietnam (1965-73), toen ik als jonge analist volwassen werd, ging het in de Amerikaanse journalistiek in de eerste plaats om anti-oorlogsgevoelens, rechtvaardigheid en een geloof in mensenrechten. Elke journalist die de prijs van zijn inkt waard was, was fel gekant tegen alles wat het Pentagon zei en steunde.

Tegenwoordig, of het nu gaat om de oorlog in Oekraïne of Covid-19, springen de westerse media gretig in bed met hun regeringen, de nationale veiligheidsstaat en machtige bedrijven. Het lijkt erop dat hun doel meer chaos en verdeeldheid in de samenleving is.

Hier is nog een recente casestudy van de media – Op 2 januari zei het Russische ministerie van Defensie dat 63 soldaten waren gedood door een Oekraïense aanval met behulp van Amerika’s HIMARS geleide raketsysteem. De westerse media grepen dit nieuws aan, verheugd over de dood en vernietiging. Het was een paar dagen lang voorpaginanieuws, en veel westerse media verkneukelden zich dat er “honderden” Russen waren gedood.

Natuurlijk zou Moskou terugslaan, en vroeg op 3 januari werd een echelon Oekraïense dienstplichtigen en NAVO-wapens bestookt. De dood en vernietiging waren even gruwelijk als tragisch. Het moment van de Russische aanval werd op video vastgelegd door tv-journalist Paul Gasnier terwijl hij een live standup gaf voor een Franse zender.

Paul Gasnier op het moment van de Russische aanval (beeld uit de video)

Deze zware Oekraïense verliezen werden echter door de meeste Amerikaanse en Britse media genegeerd. Reuters vermeldde het kort, maar begroef het diep in hun berichtgeving over de gebeurtenissen van die dag in Oekraïne.

Als u alleen de westerse media volgt, zult u merken dat Oekraïense soldaten zelden sterven of tegenslag krijgen op het slagveld. We zien vooral heroïsche foto’s en video’s van dappere, vastberaden en stoere Oekraïense strijders. We zien niet hun nederlagen, smart, angst en onwil om te vechten. Dat is allemaal goed gedocumenteerd door Oekraïense bloggers en soldaten zelf.

Wat de Russen betreft, toont het nieuws in de westerse media echter bijna altijd de ene nederlaag na de andere, en snel oplopende en catastrofale verliezen. Het Russische leger wordt afgeschilderd als corrupt, incompetent en gedemoraliseerd. De bronnen voor deze overdreven beweringen zijn ofwel anonieme bronnen, ofwel het Oekraïense ministerie van Defensie, ofwel het Pentagon.

Ik wil heel duidelijk zijn – we zijn getuige van de ergste tragedie in Europa sinds 1945. Jonge mannen uit naburige landen – verwant door bloed, taal, religie en cultuur – vermoorden elkaar. Deze oorlog was gemakkelijk te vermijden en zou niet mogen plaatsvinden.

Een typisch Amerikaans ‘puff piece’ om Kiev te steunen

Het benadrukken en overdrijven van de Russische verliezen door de westerse media, terwijl de Oekraïense verliezen worden verzwegen of afgezwakt, is een slimme truc die twee doelen dient in de informatieoorlog van de NAVO tegen Rusland.

Ten eerste is deze desinformatie bedoeld om het westerse publiek te laten geloven dat de Russische “barbaren” zullen worden verslagen, dat de wijze opperbevelhebber in het Witte Huis de juiste beslissing heeft genomen om Rusland te bestrijden in een epische strijd van “democratie tegen autocratie”.

Ten tweede is er het doel dat de westerse media-aandacht zijn weg terug zal vinden naar Rusland en het thuisfront en de troepen in de loopgraven zal demoraliseren. De Russische liberale geëmigreerde media in Europa en de VS werken vaak nauw samen met hun gastregeringen en herhalen wat de westerse media afdrukken of uitzenden. Die desinformatie sijpelt dan via het internet terug naar Rusland.

Nog niet zo lang geleden pleitten journalisten voor universele mensenrechten, rechtvaardigheid, vrede, harmonie en een einde aan het militarisme. Vandaag de dag zetten de westerse media, met hun desinformatie over de oorlog in Oekraïne, aan tot meer oorlog, meer haat en meer militarisme. We zijn inderdaad verwikkeld in een epische strijd om de ziel en de toekomst van de westerse beschaving. Maar de strijd gaat niet over een buitenlandse bedreiging; het gaat over waarheid versus leugen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Totalitaire mediacensuur in Europa krijgt goedkeuring van EU-rechtbankVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Westerse media: Een pathologie van desinformatie, haat en militarisme appeared first on Frontnieuws.