Welk effect kunnen de Leopard 2 tanks hebben in Oekraïne?

Westerse media en politici doen alsof de levering van 14 Leopard 2 tanks uit Polen en nog meer Leopard 2 tanks uit Duitsland, of zelfs enkele Britse Challenger 2 tanks, beslissend zou kunnen zijn voor de oorlog. Zeker, de tanks zullen enig effect hebben, maar in de eerste plaats is de hele zaak een PR-oefening, […] The post Welk effect kunnen de Leopard 2 tanks hebben in Oekraïne? appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Welk effect kunnen de Leopard 2 tanks hebben in Oekraïne?

Westerse media en politici doen alsof de levering van 14 Leopard 2 tanks uit Polen en nog meer Leopard 2 tanks uit Duitsland, of zelfs enkele Britse Challenger 2 tanks, beslissend zou kunnen zijn voor de oorlog. Zeker, de tanks zullen enig effect hebben, maar in de eerste plaats is de hele zaak een PR-oefening, want er is geen infrastructuur en geen personeel in Oekraïne om deze tanks te onderhouden en te repareren. De inspanning om dat allemaal te bouwen om enkele tientallen tanks te onderhouden zal gigantisch zijn, schrijft Thomas Röper.

Het zou gemakkelijker zijn Oekraïne te bevoorraden met Sovjettanks die Oost-Europese landen in hun arsenaal hebben. Maar dit is al gebeurd en blijkbaar verliest het Oekraïense leger zijn tanks zo snel dat nu westerse modellen moeten worden gebruikt, wil Oekraïne in de nabije toekomst niet helemaal zonder tanks komen te zitten.

Niet alle Leopard 2’s zijn echter hetzelfde. Polen heeft een van de oudste modificaties van de Leopard 2 tanks, de Leopard 2A4 versie, die werd geproduceerd van december 1985 tot maart 1987. Het is dus hopeloos verouderde technologie die de moderne bepantsering en andere details van de huidige Leopard 2’s mist. En Finland, dat Leopards aan Oekraïne wil leveren, heeft ook de 2A4-versie in zijn arsenaal.

Deze landen willen Oekraïne blijkbaar niet zozeer helpen, maar zijn meer geïnteresseerd in het verkrijgen van moderne tanks uit Duitsland voor hun verouderde tanks in de zogenaamde ringruil.

De Russische televisie heeft hierover bericht en over enkele andere interessante details, zoals “successen” van de versie 2A4 in gevechtsoperaties, en ik heb het Russische verslag vertaald.

Begin van de vertaling:

Polen oefent druk uit op Duitsland opdat Berlijn Leopard 2 tanks levert aan Oekraïne. Warschau had eerder de wens geuit een compagnie van deze voertuigen naar Oekraïne te sturen. Experts denken dat het de 2A4 modificatie is.

Gezien de honger naar tanks die het Oekraïense leger momenteel ervaart, veranderen de tientallen Leopards niets. Ze zijn enorm, intimiderend en verouderd. De Leopard 2A4 is het meest geproduceerde model van de Duitse hoofdgevechtstank en werd eind jaren 1980 geproduceerd.

In Duitsland zijn ze allang afgeschaft, maar de Polen gebruiken ze nog steeds. Zij hopen hun machinepark te vernieuwen.

Toch lijkt de Leopard 2, wanneer militaire deskundigen lijsten opstellen van de beste tanks van onze tijd, er altijd bij te zitten. Dit zijn echter nieuwere wijzigingen die sterk verschillen van het 2A4-model.

Wat deze tank betreft, zijn sommige kenmerken objectief gezien verouderd: de zwakke bescherming, de verticale tankkoepel. En heel banaal zijn de afmetingen: hij is 3 meter hoog. Dat is een veel te goed doelwit.

Experts zeggen dat het geen zin heeft om de Leopard 2A4 te vergelijken met Russische voornaamste gevechtstanks, met name de T-90. Onze tanks zijn lichter, kleiner, wendbaarder en beter beschermd, en de wapens zijn nieuwer en krachtiger.

Maar wat waarschijnlijk nog frustrerender is voor Kiev, is het feit dat zelfs hun eigen Oplot-tanks – een aanpassing van Sovjettanks die door het Russische leger tot schroot zijn verwerkt – over het algemeen niet slechter zijn dan de Leopards.

“Productielanden verkopen zelden hun beste modellen aan andere landen. Tweede- en derderangsmodellen worden geëxporteerd. Tien verouderde Duitse tanks zullen niets veranderen,” benadrukte Stanislav Krapivnik, militair expert en veteraan van de Amerikaanse strijdkrachten.

En wie zal de tanks in Oekraïne bedienen en repareren? Oekraïense tankbestuurders en ingenieurs zijn gewend aan Sovjettanks. Zij zullen moeten worden omgeschoold. Maar is daar wel tijd voor?

“De afstelling van de tanks wordt in het Duits gepland, de orders worden in het Duits gegeven. De frequenties zijn Duits en hebben geen verband met de Oekraïense controlesystemen. Ze hebben een andere brandstofkwaliteit en andere filters nodig. Veel dingen blijven onduidelijk”, aldus militair expert en reservekolonel Roman Nasonov.

Al deze homeopathische “wapeninjecties” zijn alleen nodig om ervoor te zorgen dat de Oekraïners blijven sterven voor het criminele Zelensky-regime. De verliezen zijn nu al schandalig. Het Oekraïense leger heeft nieuw kanonnenvoer nodig. De volgende mobilisatiegolf in Oekraïne zal in feite een jacht op mannen op straat zijn.

Ook buitenlandse huurlingen ontvluchten in groten getale het front, zoals Mark Lindquist, een Amerikaanse legerveteraan en Amerikaanse huurling, die huilend voor de camera vertelde: “We zijn allemaal moe. Het geld is op. Er zijn geen wapens om iets mee te doen, alles wat ons rest is in de loopgraven zitten en wachten tot er op ons geschoten wordt.”

Het werd niet de verwachte safari. Aangezet door anti-Russische propaganda verwachtte de arme Yank blijkbaar dat hij in de Donbass tegen Papoea’s uit Nieuw-Guinea zou vechten. Maar hij belandde niet in een kuuroord, maar in de “vleesmolen van Verdun”.

Dit is niet de maan, zo ziet de omgeving van Artjomovsk (Bakmuth) er nu uit. De grijze vlekken zijn kraters. De Duitse tanks hebben hier niets te winnen, onze tankbestuurders staan klaar om de westerse tanks te recyclen.

“We wachten op de Amerikaanse en Duitse tanks om te zien hoe ze branden. Omdat we hun zwakke punten kennen en weten waarmee en waarop we moeten mikken,” zei deze soldaat.

Dat de Leopards goed branden, weten we. In tegenstelling tot veel andere NAVO-tanks hebben zij in Syrië en Afghanistan gevochten. Het resultaat: de Koerden en islamitische strijders hebben het Duitse militair-industriële complex “gedeclasseerd”.

Alleen al in de strijd om de Syrische stad Al-Bab verloren de Turkse troepen een derde van de Leopard 2A4’s waarover zij beschikten. En deze nederlaag van de geduchte Leopards werd veroorzaakt door zelfgemaakte explosieven en de eenvoudigste antitanksystemen.

Dit betekent dat het Russische leger voor een hypothetische jacht op Leopards niets opnieuw hoeft uit te vinden of te bedenken. Ze worden gemakkelijk gekraakt door Russische Fagot en Kornet antitankraketten en antitankmijnen. Om nog maar te zwijgen van gespecialiseerde gevechtsvoertuigen.

“Wij hebben ‘Terminators’ ontwikkeld, gespecialiseerde voertuigen die meerdere tanks tegelijk kunnen vernietigen. We hebben met succes kamikaze-drones ingezet. Ze kunnen elk gepantserd doelwit vernietigen. Wij zijn heel goed in staat om de Leopards zowel op lange afstand als met een direct schot te vernietigen,” zegt militair expert, kolonel van de reserve Roman Nasonov.

Maar het is niet de technologie die alles bepaalt, het zijn de mensen. Russische tanksoldaten verbeteren dagelijks hun vaardigheden onder gevechtsomstandigheden. Ze verslaan de vijand met succes en doen daarbij unieke ervaring op.

Deze foto’s gaan viraal op het net. Een drone filmde een Russische tank die van slechts 500 meter afstand twee Oekraïense tanks in brand schoot. Onze soldaten besloten tot een slimme zet. Terwijl één bemanning een gedurfde operatie uitvoerde, werden twee andere pantservoertuigen ingezet als “jagers”. De vijand doorzag de manoeuvre en opende zelfs als eerste het vuur op de Russische tank, maar werd zelf vernietigd.

Het is opmerkelijk dat de heldhaftige jongens die de vijand letterlijk van dichtbij met hun handen aanvielen, gisteren burgers waren.

Het lijdt geen twijfel dat als Duitse tanks weer op Oekraïens grondgebied rijden, ze zullen eindigen zoals hun voorgangers 80 jaar geleden.

Einde van de vertaling


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin aan de Nieuwe Wereld Orde: Je hebt nog niets gezienVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Welk effect kunnen de Leopard 2 tanks hebben in Oekraïne? appeared first on Frontnieuws.