Weer een leugentje om bestwil van Pierre Van Damme?

Prof. dr. Zeger Debyser : “Over welke studies bij kinderen heb je het mijnheer Van Damme?”

Deel dit artikel

Weer een leugentje om bestwil van Pierre Van Damme?

Het is niet de eerste keer dat viroloog Pierre Van Damme zijn overtuiging kracht bij zet met conclusies uit studies die helemaal niet bestaan. Hij herleidde destijds Sam Brokken in ‘De Zevende Dag’ tot een complottheorist en beweerde dat was bewezen dat gevaccineerde mensen het virus niet zouden overdragen. Later zou Van Damme dat proberen recht te trekken door te zeggen dat hij toen niet alles had verteld. Nu goed, vergissen is menselijk, maar bij Van Damme is het blijkbaar ‘pathalogisch’.

Het is geweten dat Van Damme op de barricades staat om kinderen te prikken. Zijn alle middelen goed om te overtuigen? Blijkbaar wel. In ‘De Afspraak’ zwaait Van damme (alweer) met een studies die volgens collega prof. dr. Zeger Debyser (viroloog, KU Leuven) helemaal niet bestaan. Van Damme zaagt daarmee de tak af waarop hij zit.

“Men schat dat 50 tot 70 procent van de kinderen covid heeft doorgemaakt, maar uit studies blijkt dat die besmettingen niét beschermen tegen de omikron-variant”, zei Van Damme in ‘De Afspraak’. Professor Debyser vraagt zich in een tweet af over welk studies bij kinderen hij het heeft.

Diezelfde professor Debyser maakt zich druk over de informatieve folder waarmee de overheid ouders informeert over het vaccineren van kinderen. Viroloog Zeger Debyser is co-voorzitter van het comité voor de bio-ethiek, dat de overheid heeft geadviseerd. Het comité had namelijk gezegd dat vaccins voor kinderen met onderliggende aandoeningen sterk aangeraden zijn, maar dat voor gezonde kinderen er voorlopig nog niet veel informatie over het nut van vaccins, en de keuze dus wordt vrij gelaten aan de ouders. Maar in een folder van de overheid worden de vaccins voor ALLE kinderen sterk aanbevolen. (Het volledige advies van het raadgevend comité voor bio-ethiek vind je hier) “Wij hadden een communicatie geadviseerd waarbij de keuze volledig vrij gelaten wordt’, zegt Zeger Debyser in ‘De Standaard’. “Deze campagne komt eerder over als: “we gaan iedereen vaccineren en wie het niet wil, moet het maar weten”. Wij hadden ­gevraagd om het voorzichtiger aan te pakken. Het is een goed en veilig vaccin en het is zeker aan te raden voor kinderen met onderliggende aandoeningen. Het zou jammer zijn als de commotie rond de communicatie het draagvlak daarvoor beïnvloedt.”

En dat draagvlak is beperkt. Volgens de motivatiebarometer wil slechts een kwart van de ouders van 5-tot 11-jarigen zijn kind laten vaccineren. Ruim de helft van de bevraagde ouders ­weigert waarschijnlijk of heel ­zeker, bijna een kwart (23 procent) twijfelt en de rest (26 procent) is nu al (redelijk) zeker van wel.

Misschien moeten de Vandenbrouckes en de Van Dammes van deze wereld ophouden met ‘het volk’ als dom weg te zetten?

bron: P-Magazine