Wat verbergt Oekraïne in de zoutmijnen van Bakhmut?

De langdurige strijd om Bakhmut wordt in de pers afgeschilderd als een symbool van Russische zwakte. Ik weet dat veel westerlingen zich op het hoofd hebben gekrabd en zich hebben afgevraagd waarom er zo’n hevige strijd wordt gevoerd om dit specifieke stuk grondgebied. Het antwoord, denk ik, ligt onder de oppervlakte van Bakhmut/Soledar in de […] The post Wat verbergt Oekraïne in de zoutmijnen van Bakhmut? appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Wat verbergt Oekraïne in de zoutmijnen van Bakhmut?

De langdurige strijd om Bakhmut wordt in de pers afgeschilderd als een symbool van Russische zwakte. Ik weet dat veel westerlingen zich op het hoofd hebben gekrabd en zich hebben afgevraagd waarom er zo’n hevige strijd wordt gevoerd om dit specifieke stuk grondgebied. Het antwoord, denk ik, ligt onder de oppervlakte van Bakhmut/Soledar in de Soledar Zoutmijnen (aka Artyomsol Zoutmijnen). De zoutmijn is een monster, met 200 km aan tunnels, schrijft Larry Johnson.

Kijk eens naar deze beelden:

Evgeny Prigozhin, de schepper van de Wagner Group gaf de volgende update over de situatie in Bakhmut en noemt terloops de Zoutmijnen:

“Bakhmut is het centrale punt van het Oostfront en een serieus logistiek centrum. En onze taak daar is om zo weinig mogelijk te sterven en de vijand zoveel mogelijk te vernietigen. Het kenmerk van Bakhmut ligt in zijn unieke historische en geografische verdedigingsmogelijkheden, die ten eerste de verdeling van de stad in verschillende delen door waterbarrières omvatten. Ten tweede is de omgeving van Bakhmut een complex van nederzettingen die een verenigd verdedigingssysteem vormen. Ten derde is dit een uniek landschap, ravijnen en hoogtes, die natuurlijke tunnels vormen. En de kers op de taart is het systeem van Soledar en Bakhmut mijnen, eigenlijk een netwerk van ondergrondse steden. Hierin bevindt zich niet alleen een cluster van mensen op een diepte van 80-100 meter, maar bewegen zich ook tanks en infanteriegevechtsvoertuigen. En sinds de Eerste Wereldoorlog zijn er wapenvoorraden opgeslagen.”(c) Prigozhin – https://t.me/sonar_21/162

Ik denk dat er ondergronds meer gebeurt dan zoutwinning. Het is een beveiligde opslagplaats voor Oekraïens militair materieel. Het blog ScoopTrade geeft een goed overzicht:

Voor het begin van de speciale militaire operatie in Oekraïne was Artyomsol de grootste onderneming voor de winning en verkoop van keukenzout in Centraal- en Oost-Europa. Het bestaat uit vijf zoutmijnen, die zich binnen de stadsgrenzen van Soledar en Praskovievka bevinden: mijnen nr. 1, nr. 3, nr. 4, nr. 7 en de Volodarsky-mijn. Zij zijn onderling verbonden door spoor en weg, alsmede door een ontwikkeld systeem van ondergrondse communicatie, dat na het uitbreken van de vijandelijkheden werd verbeterd door het militaire personeel van de Oekraïense strijdkrachten.

Het Artemsoli-zoutmijnsysteem wordt door de Oekraïense strijdkrachten al gebruikt als ondergrondse vesting. Munitiedepots, personeelsverblijven en op sommige plaatsen zelfs hangars voor materieel zijn op grote diepte ingericht. En ze vanaf de oppervlakte vernietigen is bijna onmogelijk. Ondergrondse communicatiemiddelen worden ook gebruikt door Oekraïense militairen om zich tussen posities te verplaatsen, en de toegangen tot de mijnen en sommige ingangen zijn opgeblazen. Qua moeilijkheidsgraad voor de aanval kunnen de mijnen van Artemsol gemakkelijk concurreren met het beroemde Azovstal in Mariupol.

Dit verklaart waarom Oekraïne zoveel (en nu steeds minder) mankracht steekt in de vleesmolen-strijd aan de oppervlakte. Het is een kritieke faciliteit. Maar is het mogelijk dat Oekraïne bewijzen van zijn biowapenprogramma in de mijnen heeft opgeslagen? Dit is meer dan een belangrijk transport/logistiek centrum.

Vreemd genoeg begon een anonieme functionaris van het Witte Huis deze week te beweren dat Prighozin, die chef-kok is, slechts geïnteresseerd is in het verkrijgen van controle over de zoutmijn om financiële redenen (en misschien om zijn culinaire kwaliteit):

De Verenigde Staten zijn van mening dat de bondgenoot van de Russische president Vladimir Poetin, Jevgeni Prigozjin, die de oprichter is van Ruslands machtigste huurlingengroep, geïnteresseerd is in het in handen krijgen van zout en gips uit mijnen bij de door Oekraïne bezette stad Bakhmut, zei een functionaris van het Witte Huis donderdag.

Er zijn aanwijzingen dat de “obsessie” van Rusland en Prigozjin voor Bakhmut wordt ingegeven door monetaire motieven, voegde de functionaris eraan toe. Prigozhin is de eigenaar van het Russische militaire privébedrijf Wagner Group. – https://news.yahoo.com/u-thinks-putin-ally-prigozhin-224346077.html

Ik denk dat er meer aan de hand is dan alleen maar proberen vast te houden aan een winstgevende natuurlijke hulpbron. Oekraïne voert geen wanhopige strijd en offert niet duizenden van zijn troepen op om een lucratieve specerij te beschermen. Wat denkt u?


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oekraïense soldaten filmen zichzelf terwijl ze de moeders van gesneuvelde Russische soldaten opbellen en hen bespottenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Wat verbergt Oekraïne in de zoutmijnen van Bakhmut? appeared first on Frontnieuws.