Wat gebeurt er in Oekraïne?

Sommigen onder jullie weten dat ik me graag informeer via 'The Pulse', een alternatief onafhankelijk Canada based mediaplatform dat focust op onderzoekende wel doordachte kritische journalistiek. Ook nu duik ik doormiddel van hun verslaggeving in de huidige ontwikkelingen in dit deel van Oost-Europa.

Deel dit artikel

Wat gebeurt er in Oekraïne?

Eerst en vooral nodigt The Pulse ons uit even te focussen op wat nu werkelijk de feiten zijn, en nodigen ze ons uit te reflecteren over een aantal zaken: 

De feiten:

 • Oorlog en geweld zijn begonnen in Oekraïne.
 • Westerse media beweren dat dit 100 procent een gevolg is van Russische agressie en presenteren één verhaal.

Ter reflectie: 

 • We zijn in het verleden voorgelogen door westerse regeringen en reguliere media met betrekking tot grote geopolitieke kwesties en andere, moeten we hun huidige verhalen in twijfel trekken?
 • Hebben we de plicht om andere perspectieven te zoeken in het tijdperk van desinformatie?

Perspectieven aanreiken

The Pulse geeft eerst en vooral uitdrukkelijk aan dat ze geen conclusies willen trekken over het Oost-Europese conflict, maar eerder perspectieven willen aanreiken dat ons kritisch doen nadenken en de narratieve vanuit de reguliere media in vraag doen stellen. Men weigert conclusies te willen trekken omdat de reguliere verslaggeving dat beschikbaar is geen maatstaf is voor de waarheid. Deze verslaggeving, stelt men, heeft een gebrek aan objectiviteit, kritische zin, en onafhankelijkheid. 

Dan nu enkele perspectieven en narratieve dat The Pulse in de spotlight zet: 

 • Reguliere media beweren dat Russische troepen Oekraïne binnenvallen, op de burgers schieten en chaos creëren.

 • Rusland beweert dan weer dat ze zich niet richten op civiele gebieden, alleen op militaire installaties.

 • De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zegt dan weer dat het doel van de Russische leider Vladimir Poetin is om zijn staat te vernietigen.
 • Poetin beweert dat Rusland tussenbeide komt uit zelfverdediging. Rusland wil Oekraïne niet bezetten, zegt hij, maar wil het land eerder demilitariseren en "de-nazificeren".  

The Pulse geeft aan dat het zeer moeilijk is te onderscheiden werk narratief en perspectief nu klopt, allen hebben bijvoorbeeld wel enkele punten dat ze ondersteunen, maar ook zijn er telkens enkele punten dat ze afbreken. The Pulse komt daarom terug tot de feiten, en dat is dat er een serieus conflict is losgebarsten.

Wel geeft The Pulse enkele voorbeelden van perspectieven dat het Russische narratief ondersteunen, dit niet om ons te overtuigen de Russische actie als correct te zien, maar om ons te prikkelen kritisch na te denken over het narratief dat komt vanuit de reguliere media. 

Link naar de video van Chomsky

Aldus Noam Chomsky... 

Aldus Vladimir Putin... 

Vanuit enkele van deze perspectieven dat The Pulse deelt, is het duidelijk dat Rusland beweert te handelen vanuit zelfbescherming. Ook deelt men daarna een onpopulair perspectief van gerenommeerd economie professor Yanis Varoufaki, over hoe het conflict te de-escaleren. 

Aldus Yanis Varoufaki... 

Ook bijzonder waardevol is dat The Pulse hierna enkele perspectieven deelt van Oekraïners en mensen dat op de een of andere manier betrokken zijn in het conflict, hieronder deel ik enkele van de perspectieven dat The Pulse deelde. 

Vanop The Pulse z'n Facebook pagina

“Ik woon in de buurt van een stad die zwaar bevolkt is door Oekraïners. Velen hebben daar nog familie wonen. Hier is een kopie van een bericht van een van mijn vrienden daar:"

"Ik heb net met mijn moeder gesproken, ze zei dat alles goed is (ze is in Luhansk). Oostelijke delen van Oekraïne (Luhansk, Donetsk) riepen zichzelf vanaf 2013 uit tot een aparte republiek, maar Oekraïne wilde de verdeling niet, omdat 90 procent van het geld uit dit deel van het land (kolen) komt. Ze terroriseren ze dus al heel lang en schieten af en toe. Dus Poetin beschermt hen eigenlijk. En ik sprak met mijn vriend (ze woont in Kiev), ze zei dat het Oekraïense leger iets laat exploderen, om het te laten lijken alsof Rusland het doet. We zijn er al aan gewend dat de overheid en de media tegen ons liegen in Oekraïne, en de meeste mensen reageren niet eens meer.”

Vicki Fisher

"Ik kom uit Oekraïne, heb familie in het hele land, inclusief Oost. […] Poetin viel heel Oekraïne binnen vanuit lucht, zee en land. Omdat hij niet wil dat Oekraïne pro-Europees is en geassocieerd wordt met de NAVO. Het is de veiligheidszorg van Poetin en de NAVO zou Oekraïne niet eens binnenhalen. Hij wil gewoon bloed. En het is moeilijk te geloven dat mensen niets weten over deze psychopaat."

Elena Stayte

Perspectieven vanop het Telegram van The Pulse

Aldus enkele perspectieven vanop hun Telegram...  

Nog enkele andere perspectieven

Maar ook zijn er nog andere perspectieven, dat in het eerder alternatieve circuit te vinden zijn. Hieronder zet ik er nog een paar van deze op een rijtje: 

 • De Russische invasie is een onderdeel van "The Great Reset", dit conflict is een false flag van de elite om "The New World Order" opnieuw wat meer te verwezenlijken 
 • Poetin wil via de invasie een "New World Order" voorkomen
 • ...

Zeer veel perspectieven dus, veel verdeeldheid in meningen en zienswijzen. The Pulse geeft aan dat intussen wel één iets zeker is, dat zijnde dat de burger wel opnieuw het grootste slachtoffer is: een harde en bittere waarheid. 

Een oorzaak voor deze ferme verdeeldheid in meningen en zienswijzen, zegt The Pulse, is de groteske propaganda dat overheden en dergelijke gebruiken om burgers hun perceptie te beïnvloeden. 

Uiteindelijk, stelt The Pulse, is er momenteel geen resolute conclusie over wat dit conflict drijft. Momenteel zijn we grotendeels gebonden aan onwetendheid hieromtrent. 

Ten slotte laat ik het besluit graag over aan The Pulse: 

"Bovendien, ongeacht welk standpunt mensen innemen, velen aan beide kanten zijn goede mensen en niemand wil conflicten. Het is buitengewoon jammer dat onschuldige burgers over de hele wereld blijven lijden onder oorlog, wat de voortzetting is van politiek met andere middelen.

Het zou niet zo moeten zijn, maar conflict lijkt meer macht in handen te geven van een kleine groep rijke elite die de wereld wil ‘resetten’ volgens hun eigen visie, niet de onze. Alle regeringen lijken "vuil" op zich te hebben.

Mensen hebben het potentieel om een menselijke ervaring te creëren waarin iedereen kan gedijen, dus wat is de oplossing voor wat een onnodig conflict lijkt te zijn? Hoe verwijderen we degenen die de voorwaarden lijken te scheppen om van de macht te worden verwijderd?"

___ 

Mede mogelijk gemaakt door volgende bron: https://thepulse.one/2022/02/25/whats-going-on-in-the-ukraine/