VS sturen meer Wunderwaffen naar Oekraïne

Een nieuwe ronde van Wunderwaffen leveringen aan Oekraïne vindt plaats. Het is onwaarschijnlijk dat dit het strategische of zelfs operationele beeld van de oorlog zal veranderen. De VS en hun “bondgenoten” zijn bezig met een “kook-de-kikker”-operatie waarbij ze de dodelijkheid en complexiteit van wapens en andere steun die ze aan Oekraïne leveren gestaag opvoeren. Op […] The post VS sturen meer Wunderwaffen naar Oekraïne appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

VS sturen meer Wunderwaffen naar Oekraïne

Een nieuwe ronde van Wunderwaffen leveringen aan Oekraïne vindt plaats. Het is onwaarschijnlijk dat dit het strategische of zelfs operationele beeld van de oorlog zal veranderen.

De VS en hun “bondgenoten” zijn bezig met een “kook-de-kikker”-operatie waarbij ze de dodelijkheid en complexiteit van wapens en andere steun die ze aan Oekraïne leveren gestaag opvoeren. Op een gegeven moment zal dit proces de Russische rode lijn overschrijden. Dan wordt het pas echt interessant … schrijft Andrei.

De nieuwste gimmick die wordt ingezet is het Patriot-luchtverdedigingssysteem dat waarschijnlijk spoedig zal worden gevolgd door zware gevechtstanks:

De VS staat op het punt om het sturen van een Patriot-raketbatterij naar Oekraïne goed te keuren, waarmee eindelijk wordt ingegaan op een dringend verzoek van Oekraïense leiders die wanhopig op zoek zijn naar robuustere wapens om inkomende Russische raketten neer te schieten, aldus Amerikaanse functionarissen dinsdag.

De goedkeuring komt waarschijnlijk later deze week en kan al donderdag worden aangekondigd, aldus drie functionarissen, die op voorwaarde van anonimiteit spraken omdat de beslissing nog niet definitief is en niet openbaar is gemaakt. Twee van de functionarissen zeiden dat de Patriot uit de voorraden van het Pentagon zal komen en vanuit een ander land overzee zal worden verplaatst.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft maandag nog bij westerse leiders aangedrongen op meer geavanceerde wapens om zijn land te helpen in de oorlog met Rusland. De Patriot zou het meest geavanceerde grond-luchtraketsysteem zijn dat het Westen aan Oekraïne heeft geleverd om Russische luchtaanvallen af te slaan.

Tijdens een videoconferentie op maandag vertelde Zelenskyy gastland Duitsland en andere leiders van de Groep van Zeven industriële mogendheden dat zijn land langeafstandsraketten, moderne tanks, artillerie, raketbatterijen en andere hightech luchtverdedigingssystemen nodig heeft om de Russische aanvallen af te slaan die de elektriciteits- en watervoorziening voor miljoenen Oekraïners hebben platgelegd.

Hij erkende dat “Rusland helaas nog steeds in het voordeel is wat betreft artillerie en raketten.”

Welnu, ja, het artillerievoordeel dat het Russische leger heeft in de huidige strijd om Bakhmut is negen tegen één of zelfs hoger:

“Voor elk stuk artillerie dat wij hebben, hebben zij er negen,” zei een soldaat.

De NAVO heeft niet langer de uitrusting en de munitievoorraden om dat te veranderen.

Wat betreft de Patriot, de “Phased Array Tracking Radar to Intercept on Target”: training daarvoor kost nogal wat tijd en tenzij Oekraïners er al enkele maanden in het geheim op getraind zijn, zullen ze met NAVO-soldaten of “voormalige” soldaten moeten worden ingezet om enig effect te sorteren:

Gevraagd naar training, zei Brig.Gen. Patrick Ryder, de perschef van het Pentagon, dat de VS in het algemeen rekening houdt met die behoeften bij het leveren van ingewikkelde wapensystemen aan Oekraïne, zoals de High Mobility Artillery Rocket Systems, bekend als HIMARS. Momenteel trainen Amerikaanse troepen in andere Europese landen, zoals Duitsland, Oekraïense troepen op een aantal systemen, waaronder het HIMARS.

Het hele systeem, dat bestaat uit een phased array radar, een controlestation, computers en generatoren, vereist gewoonlijk ongeveer 90 soldaten om het te bedienen en te onderhouden, maar er zijn slechts drie soldaten nodig om het daadwerkelijk af te vuren, aldus het leger.

De HIMARS-raketten, de vroegere Wunderwaffen, worden nu routinematig neergehaald door Russische raket- en luchtverdedigingssystemen:

De luchtafweer schoot twee drones neer in de gebieden Zhytlovka en Kremennaya (Volksrepubliek Lugansk).

Daarnaast werden twee HIMARS MLRS-raketten onderschept bij Perovomaysk (Volksrepubliek Lugansk) en een HARM-raket bij Makarovka (regio Kherson).

De Patriot batterij die wordt ingezet in Oekraïne is waarschijnlijk een van de batterijen die de VS momenteel in Polen heeft. Ter vervanging zal een Duitse Patriot-eenheid worden ingezet.

De phased array radar die de Patriot-systemen gebruiken is goed, maar ook een zwak punt. Ze zijn zichtbaar vanaf satellieten met Synthetic Aperture Radar. Zoals onderzoekers enkele jaren geleden hebben ontdekt:

Te midden van een paar drukke weken van nucleair gerelateerd nieuws, deed een Israëlische onderzoeker een zeer verrassende OSINT (Open-source intelligence) ontdekking die enigszins onder de radar vloog. Zoals uitgelegd in een artikel op Medium, merkte de Israëlische GIS-analist Harel Dan op dat toen hij per ongeluk de ruisniveaus van de beelden van de SENTINEL-1 satellietconstellatie aanpaste, er plotseling overal ter wereld een hoop gekleurde X’en verschenen.

De C-band Synthetic Aperture Radar (SAR) van SENTINEL-1 werkt op een centrale frequentie van 5,405 GHz, die handig in het bereik ligt van de militaire frequentie die wordt gebruikt voor land-, lucht- en scheepsradarsystemen (5,250-5,850 GHz) – inclusief de AN/MPQ-53/65 phased array-radars die de ruggengraat vormen van het commando- en controlesysteem van een Patriot-batterij. Daarom veronderstelde Harel correct dat sommige van de X’s die op de SENTINEL-1 beelden verschenen, konden worden veroorzaakt door interferentie van Patriot radarsystemen.

Met deze logica kon hij de X’s gebruiken om de locaties te bepalen van Patriot-batterijen in verschillende landen in het Midden-Oosten, waaronder Qatar, Bahrein, Jordanië, Koeweit en Saoedi-Arabië.

Klik voor groot

Hoewel SENTINEL-1-beelden van Oekraïne nu waarschijnlijk gecensureerd zullen worden, hoeft Rusland die niet te gebruiken. Het heeft zijn eigen SAR-systemen:

Kondor, GRAU-index 14F133, is een reeks satellieten voor beeldvorming van de aarde of militaire verkenning, ontwikkeld door NPO Mashinostroyeniya voor de Russische lucht- en ruimtevaartstrijdkrachten, die in 2015 de Russische ruimtevaartstrijdkrachten en exportklanten werden.

Kondor-satellieten zijn uitgerust om ofwel synthetische apertuurradar ofwel elektro-optische beeldverwerkingslading te dragen, met de eerste satelliet, en worden gelanceerd met de Strela-draagraket, ontwikkeld door NPO Mashinostroyeniya uit gepensioneerde UR-100 NUTTKh-raketten.

Verwerk de SAR-gegevens, zoek naar ‘ruis’-kruisingen, programmeer de coördinaten in een aantal zelfmoorddrones van Iraans ontwerp en stuur ze weg. Dit zou niet meer dan een uur moeten duren. Het Russische Reconnaissance Strike Complex is daarvoor ontworpen:

Het Reconnaissance Strike Complex (разведивательно-ударный комплех-RYK) is ontworpen voor de gecoördineerde inzet van hoge-precisie wapens op lange afstand, gekoppeld aan realtime inlichtingengegevens en nauwkeurige doelbepaling die worden verstrekt aan een samengevoegd inlichtingen- en vuurgeleidingscentrum. Het RYK functioneerde op operationele diepte met behulp van oppervlakte-grondraketsystemen en door vliegtuigen geleverde “slimme” munitie. Het Reconnaissance Fire Complex (разведивательно-огновой комплех ROK) was het tactische equivalent.

Het Reconnaissance Fire System (ROS) is ontworpen om binnen het bereik van tactische eenheden (manoeuvrebataljon en brigade met ondersteunende artillerie) vijandelijke doelen in bijna-realtime te detecteren, aan te vallen en te vernietigen. Bij gelegenheid kan een artilleriebrigade of een gevechtshelikopterbrigade (een tactische/operationele formatie) ROS-missies uitvoeren. Maar eenheden van het legerkorps en de legergroep voeren normaal gesproken RYS-missies uit – het aanvallen, opsporen en vernietigen van operationele doelen in bijna-realtime met behulp van verkennings- en aanvalssystemen op langere afstand (vooral SSM en luchtvaartsystemen).

Zal de Patriot-radar bewegen tijdens de Russische reactietijd tussen verkenning en aanval? Ik heb mijn twijfels.

Wikipedia zegt dat een Patriot batterij ongeveer 1 miljard dollar kost. De radar is het ding dat deze zo duur maakt. Elke raket kost ongeveer 3 miljoen dollar. De zelfmoorddrones kosten misschien 10.000 dollar per stuk. Reken maar uit…

De modernste raketten die het Patriot-systeem gebruikt, hebben een maximaal bereik van zo’n 60 kilometer [Frontnieuws: deze bewering staat open voor discussie, andere bronnen melden 120 tot zelfs 200 km]. Eén batterij kan dus een luchtbel met een diameter van 120 kilometer bestrijken. Dat is misschien goed voor Kiev of Odessa, maar het lost het algemene militaire probleem van Oekraïne niet op.

De Russische strijdkrachten zijn superieur in technologie, personeel en vuurkracht. Er is geen kans, en is ook nooit geweest, voor Oekraïne om die wedstrijd te winnen. Geen Wunderwaffen, Britse mariniers met zeedrones of Amerikaanse Patriot-systemen zullen die fundamentele feiten veranderen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Ongelooflijk! Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil een atoomoorlog niet “helemaal uitsluiten” en “de risico’s duidelijk maken”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post VS sturen meer Wunderwaffen naar Oekraïne appeared first on Frontnieuws.