VS dringen bij EU aan op meer geld voor Kiev – voor Amerikaanse wapens

Het is een opmerkelijk businessmodel dat licht werpt op de belangen die met de oorlog in Oekraïne gemoeid zijn. De winnaar is opnieuw de VS, die gigantische winsten tegemoet kunnen zien – en de Europeanen, vooral Duitsland, draaien op voor de kosten, schrijft Freewestmedia.com. In de Verenigde Staten gaan de laatste tijd stemmen op om […] The post VS dringen bij EU aan op meer geld voor Kiev – voor Amerikaanse wapens appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

VS dringen bij EU aan op meer geld voor Kiev – voor Amerikaanse wapens

Het is een opmerkelijk businessmodel dat licht werpt op de belangen die met de oorlog in Oekraïne gemoeid zijn. De winnaar is opnieuw de VS, die gigantische winsten tegemoet kunnen zien – en de Europeanen, vooral Duitsland, draaien op voor de kosten, schrijft Freewestmedia.com.

In de Verenigde Staten gaan de laatste tijd stemmen op om de Europeanen meer financiële toezeggingen te laten doen aan Oekraïne. De achtergrond hiervan is een voor het publiek verborgen driehoeksovereenkomst die miljardenwinsten oplevert die in de kas van de Amerikaanse wapenindustrie vloeien. In wezen gaat het erom dat Oekraïne massa’s wapens krijgt van het Westen – niet gratis, maar tegen leasevoorwaarden. En de Europeanen betalen voor de leasekosten, meestal aan de Amerikaanse defensie-industrie.

Al in september waren er verschillende bijeenkomsten in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, waar vertegenwoordigers van de VS en de Oekraïense premier Denys Shmyhal druk uitoefenden op de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, om Brussel maandelijks 3,5 miljard euro naar Kiev te laten overmaken.

De Oekraïense kant maakte er geen geheim van dat dit moest gebeuren zodat de Oekraïense regering Amerikaanse wapens kon betalen. Volgens Schmyhal moet dit “zo snel mogelijk” gebeuren. Ook subsidies en leningen zijn welkom.

Van de negen miljard euro die de EU aan Oekraïne had toegezegd, is blijkbaar slechts één miljard uitbetaald; nog eens vijf miljard moest in september worden overgemaakt en de rest tegen het eind van het jaar.

De Oekraïense begroting wordt momenteel bedreigd door het verlies van doorvoervergoedingen voor mislukte gasleveringen, die het Russische staatsbedrijf Gazprom weigert te betalen wegens diefstal en sabotage.

De financiële situatie van Oekraïne is verslechterd doordat de staatsgasleverancier van Oekraïne, Naftogaz, juridisch wordt aangevochten door Gazprom. Hierdoor is een zaak aanhangig gemaakt bij een arbitragehof. En de VS willen zich geen zorgen maken over hun geld, dus heeft de EU opdracht gekregen de liquiditeit van Oekraïne te garanderen.

Wapenleveranties van de VS vinden plaats op basis van een lease- en leenwet, die is gemodelleerd naar een overeenkomst die vergelijkbaar is met de overeenkomst die de VS in 1941 met Groot-Brittannië en de Sovjet-Unie hebben gesloten.

Concreet betekent dit dat de geleverde goederen officieel slechts worden uitgeleend of geleased en na afloop van de oorlog moeten worden teruggegeven. Aangezien ze echter meestal vernietigd of beschadigd zijn, hebben ze geen waarde meer, en daarom staan de VS er nu op dat ze bij aflevering worden betaald.

Vanwege de gigantische corruptie in Oekraïne bestaat in de EU echter de reële vrees dat het geld gewoon in de zakken van de leiderskliek zal verdwijnen. Ook Amerikaanse congresleden hebben opgeroepen tot strengere controles op wapenleveranties.

Waarnemers twijfelen er niet aan dat de EU uiteindelijk zal toegeven aan de druk van Kiev en Washington. Dit om ervoor te zorgen dat de oorlog in Oekraïne zich zo lang mogelijk voortsleept – en dat de VS zo lang mogelijk geld incasseert.

Een Amerikaanse functionaris die ongenoemd wilde blijven, vertelde de Financial Times: “We herhalen onze oproep aan alle partners betreffende Oekraïne om sneller te handelen en de beloofde hulp aan Oekraïne te verlenen, hun toezeggingen te verhogen en hulp in de vorm van [niet-terugvorderbare] schenkingen voorrang te geven boven leningen.”

Door de sabotage van Nord Stream 1 en 2 speelt Oekraïne nu een centrale rol in de levering van Russisch aardgas aan Europa. De vernietiging van de twee aardgaspijpleidingen versterkt de onderhandelingspositie van Oekraïne in het juridische geschil.

Volgens het rapport eisten Amerikaanse functionarissen dat de EU Oekraïne niet-terugvorderbare subsidies ter waarde van 42 miljard euro per jaar verstrekt – op een moment dat Europa met een diepe recessie kampt.

Bovendien stelden de vertegenwoordigers van de VS voor dat de EU een soort doorlopende machtiging instelt, waardoor deze enorme bedragen automatisch naar Kiev worden overgemaakt. De Oekraïners chanteren Duitsland in feite al om Oekraïne onmiddellijk nieuwe munitie voor IRIS-T SLM-luchtverdedigingssystemen te leveren, zei premier Shmyhal onlangs in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Anders, zei Shmyhal, zal een “migratie-tsunami” Europa treffen.

Vanuit het oogpunt van de Amerikaanse wapenindustrie en de daarmee samenwerkende sectoren is de oorlog in Oekraïne een goudmijn ten koste van de Europese burgers. De VS profiteren van de wapenhandel en van de dure leveringen van LNG die binnenkort zullen aankomen na de sabotage van Nord Stream 1 en 2. De euro keldert, terwijl de Amerikaanse dollar de pan uit rijst.

De Atlantici zijn inderdaad druk bezig geweest de Europese economie kapot te maken. In mei schokte de Duitse staatssecretaris van Economie, Patrick Graichen, vertegenwoordigers van de gemeentelijke nutsbedrijven met het verzoek om te beginnen met de planning voor de “ontmanteling” van het gasnetwerk. Het gebruik van gas moet onherroepelijk worden stopgezet, aldus Graichen. Hij verwees naar het “Groene” tijdschema voor de “decarbonisatie” van de economie.

Overigens werd de Duitse minister van Buitenlandse Zaken ook door Time Magazine opgenomen in de lijst van de “100 meest ambitieuze persoonlijkheden ter wereld” in de categorie “Leader”.

Althans in Washington en waarschijnlijk ook in Davos zijn ze zeer tevreden over Annalena Baerbock, ook al klagen ze over de trage betalingen voor Amerikaanse bewapening. Zij heeft eerder beloofd de kiezers te negeren.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zou u voor uw land vechten?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post VS dringen bij EU aan op meer geld voor Kiev – voor Amerikaanse wapens appeared first on Frontnieuws.