Vrije Energie, de Experimenten van Nikola Tesla

De energieprijzen slaan de pan uit, langs alle kanten is er discussie hoe dit precies aangepakt dient te worden. Volgens sommigen moeten we de deadline voor de kernuitstap van 2025 opschuiven, volgens anderen moeten we toch doorgaan met de kernuitstap omdat dit onze plicht is vanwege de klimaatopwarming. Tegelijkertijd gaan nog andere stemmen op dat andere oplossingen onder de aandacht proberen te brengen. Er heerst discussie alom, en volgens mij is er geen partij die meer gelijk heeft dan de andere. Dit omdat we over het volledige spectrum in dit debat worden geconfronteerd met dilemma's. Maar laten we even reflecteren of er misschien andere manieren zijn om ons van energie te voorzien, manieren dat ons onafhankelijk stellen van overheid en andere machten.

Deel dit artikel

Vrije Energie, de Experimenten van Nikola Tesla

Theorieën

Er zijn heel wat theorieën dat claimen dat er al decennia uitvindingen bestaan dat ons kunnen voorzien van "vrije energie", energie dat voor iedereen ter beschikking zou zijn. Men beweert echter dat deze uitvindingen in de doofpot zijn gestoken door overheid en belanghebbenden omdat deze het huidige economische stelsel in gevaar zouden brengen. Indien energie voor iedereen vrij ter beschikking zou komen zouden energieproducenten en leveranciers bijvoorbeeld dreigen failliet te gaan, wat een ware ramp zou zijn voor werknemers en hun families, of investeerders en andere belanghebbenden. Maar ook voor de samenleving in z'n geheel zou het naar verluidt een ramp kunnen zijn, want we zijn allemaal verbonden, en de energiesector is een invloedrijke sterk bepalende sector. 

De uitvinding van Nikola Tesla

Zo is er bijvoorbeeld Nikola Tesla, graag zoom ik in dit artikel in op deze figuur. Hij claimde in 1900 het patent op "vrije energie" (US Patent 187.412). Door deze uitvinding te patenteren wou en kon hij aantonen dat er grote evoluties konden worden gemaakt in "de kunst van het overbrengen en gebruiken van elektrische energie". Hieronder een video van een persoon dat een van Tesla's meest opmerkelijke uitvindingen reconstrueert. 

Nuanceren

In de video is te zien hoe de vrouw erin slaagt energie op te wekken op een vrij eenvoudige manier, met vrij goedkope materialen. Op het einde van de video nuanceert de vrouw echter dat om voldoende energie op te wekken om een doorsnee hedendaags apparaat functioneel te maken, er veel meer middelen nodig zijn dan zij gebruikte in de video, en daarom energieopwekkers als zonnepanelen veel efficiënter zijn. 

Ondanks dat Tesla's uitvinding geen hoax is, lijkt het naar de vrouw haar mening echter niet ideaal. Het lijkt moeilijk haalbaar het toe te passen, het kost naar haar expertise te veel moeite voor de energie dat er kan worden uitgehaald. 

Tesla zelf verklaarde in 1932 echter het volgende: 

"Ik heb de kosmische stralen gebruikt en ervoor gezorgd dat ze een motiefapparaat bedienen… De aantrekkelijke kenmerken van de kosmische stralen zijn hun standvastigheid. Ze douchen de hele 24 uur op ons. . . het vereist geen apparaten voor het opslaan van energie zoals nodig zou zijn met apparaten die wind, getij of zonlicht gebruiken… Ze bewegen met grote snelheid, boven die van licht… de kosmische straal ioniseert de lucht en bevrijdt vele ladingen ionen en elektronen. Deze ladingen worden opgevangen in een condensor die wordt gemaakt om te ontladen via het circuit van de motor."

In "mensentaal"

In eenvoudiger taal slaagde Tesla er in feite in statische elektriciteit uit de lucht te verkrijgen, en zette hij het om in een bruikbare vorm. Op Herstel de Republiek geeft men zelf zeer precieze instructies mee hoe dit te bekomen: 

"Steek een antenne in de lucht, hoe hoger hoe beter, en verbind het aan de ene kant van een condensator, de andere naar een goede aardegrond, en het potentiële verschil zal dan de condensator opladen. Sluit over de condensator een soort schakelapparaat aan, zodat het met ritmische intervallen kan worden ontladen en je een oscillerende elektrische uitgang hebt."

Niet aan zijn proefstuk toe

Hoe dan ook was Tesla niet aan zijn proefstuk toe, want in zijn carrière slaagde hij erin tal van andere uitvindingen en evoluties te maken in de elektro-techniek. Zo heeft hij meer dan 300 patenten op zijn naam staan, behoorlijk indrukwekkend. Voor een klein overzichtje over enkele van zijn uitvindingen kan je hier klikken

Dat Tesla een genie is staat buiten discussie, dat hij grote evoluties in elektro-techniek mogelijk maakte evenmin. De vraag is echter of al zijn uitvindingen tot het volste potentieel zijn verder ontwikkeld, in elk geval zijn er ook harde bewijzen dat sommige aspecten van Tesla's werk werden gecensureerd. 

Tesla's ideeën leven hoe dan ook nog steeds voort in onze tijd, in de vorm van de technologische vooruitgang dat onze samenleving heeft gemaakt de voorbije eeuw. Nu, in het licht van deze huidige crisis, zou het werk van Tesla ons kunnen helpen op een constructieve manier om te gaan met de huidige uitdagingen? 

En als het Tesla's werk niet is dat ons kan helpen op een constructieve manier om te gaan met de huidige uitdagingen, zou het dan wel eens Tesla's 'out of the box' denken kunnen zijn dat ons kan helpen? 

Eens te meer enkele zaken om over te reflecteren, daar begint het hem hoogstwaarschijnlijk nu net in het 'tackelen' van onze uitdagingen: een beetje meer reflectie, een beetje meer bewustzijn, en zeker meer eenheid.