Verraden door een vriend – Franse historicus schetst Duits-Amerikaans dilemma

Gevraagd naar een algemene beoordeling door Weltwoche, merkte Todd eerst op dat de VS in veel opzichten op zijn retour is, terwijl Rusland het beter doet dan de westerse media suggereren, bericht Freewestmedia.com. Volgens Todd: “De VS hebben zich teruggetrokken uit Afghanistan en Irak. Ze konden de opkomst van Iran niet stoppen. Net zo min […] The post Verraden door een vriend – Franse historicus schetst Duits-Amerikaans dilemma appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Verraden door een vriend – Franse historicus schetst Duits-Amerikaans dilemma

Gevraagd naar een algemene beoordeling door Weltwoche, merkte Todd eerst op dat de VS in veel opzichten op zijn retour is, terwijl Rusland het beter doet dan de westerse media suggereren, bericht Freewestmedia.com.

Volgens Todd:

“De VS hebben zich teruggetrokken uit Afghanistan en Irak. Ze konden de opkomst van Iran niet stoppen. Net zo min als die van China. De Saoedi’s nemen de VS niet meer serieus. In Amerika stijgt het sterftecijfer en daalt de levensverwachting. Alle kranten schrijven: het Westen is normaal en Poetin is krankzinnig. De Russen zijn bloeddorstige monsters. De demografie zegt iets anders: Rusland is stabieler geworden en zijn samenleving geciviliseerder.”

Frans historicus Emmanuel Todd. Wikipedia

De Europeanen bevinden zich in het huidige conflict in een bijzonder betreurenswaardige positie – ze zijn praktisch weerloos en bovendien stuurloos: “Ze zijn hun geopolitieke denken kwijt. Tussen de offensieve strategie van de Amerikanen en de defensieve strategie van de Russen bevinden de Europeanen zich in een adembenemende staat van verstandsverbijstering.”

Dit geldt niet in de laatste plaats voor de Duitsers, die momenteel moeten ontwaken uit de illusie dat zij door de VS worden beschermd. In werkelijkheid zijn zij het grootste slachtoffer van de Amerikaanse geopolitiek, aldus Todd. Washington heeft het Berlijn niet vergeven dat het afhankelijk is van goedkoop Russisch gas om zijn industrie te bevoorraden en dat het toenadering zoekt tot Rusland.

“De strijd tegen deze toenadering werd een prioriteit van de Amerikaanse strategie. De VS hebben altijd duidelijk gemaakt dat ze het gasakkoord wilden torpederen. De uitbreiding van de NAVO in Oost-Europa was niet in de eerste plaats gericht tegen Rusland, maar tegen Duitsland. Duitsland, dat zijn veiligheid aan Amerika had toevertrouwd, werd een doelwit voor de Amerikanen. Ik voel veel sympathie voor Duitsland”.

Bovendien weten de Duitsers “maar al te goed dat Nord Stream werd vernietigd door de Amerikanen. Door een gezamenlijke militaire actie van de Amerikanen, Britten en Polen. Tegen Duitsland. Maar ze kunnen het niet vertellen.”

Tegen deze achtergrond beschouwt Todd, die in 2002 een veelbesproken “overlijdensbericht” aan de VS wijdde, het Duitse China-beleid onder kanselier Scholz als een van de laatste domeinen van een onafhankelijk Duits beleid: “Scholz reisde naar Peking. Duitsland weigert de draad van China af te snijden.”

Europa als geheel komt nu steeds meer onder Amerikaanse controle en lijdt ook onder zijn verwoestende demografie. Maar zelfs Rusland, hoewel het de westerse “waarden” heeft verworpen, staat er demografisch niet beter voor. “In Oekraïne zijn ze met elkaar in oorlog. Als dat niet wordt gestopt, zal iedereen verliezen,” waarschuwde Todd.

De Franse publicist en geleerde studeerde af aan het Institut d’études politiques de Paris en promoveerde in de geschiedenis in Cambridge. Van 1977 tot 1984 was hij literair criticus voor de Franse krant Le Monde. Sindsdien werkt hij bij het Institut national d’études démographiques.

Voorspelling van de val van het Amerikaanse Imperium

Todd trok in 1976 de aandacht toen hij op 25-jarige leeftijd de val van de Sovjet-Unie voorspelde op basis van indicatoren zoals de stijgende kindersterftecijfers: La chute finale: Essais sur la décomposition de la sphère Soviétique [De definitieve val: Een essay over de afbraak van de Sovjetsfeer].

In een later boek After the Empire: The Breakdown of the American Order (2001) betoogde Todd dat vele door hem onderzochte indicatoren (economische, demografische en ideologische) aantoonden dat de Verenigde Staten hun status van enige supermacht voorbij zijn en dat een groot deel van de rest van de wereld veel sneller dan voorspeld “modern” wordt (dalende geboortecijfers enz.).

Todd schetste de fundamentele zwakheden van de Verenigde Staten om te concluderen dat, in tegenstelling tot de Amerikaanse conventionele wijsheid, Amerika snel zijn greep op het wereldtoneel aan het verliezen is in economisch, militair en ideologisch opzicht.

Controversieel stelde hij voor dat veel stappen in het buitenlands beleid van de VS bedoeld zijn om te verhullen wat hij ziet als de overbodigheid van de Verenigde Staten. In zijn analyse komt het Rusland van Poetin naar voren als waarschijnlijk een meer betrouwbare partner in de wereld van vandaag dan de VS.

Eind 2002 meende hij dat de wereld op het punt stond dezelfde fout te maken die zij in de jaren zeventig met betrekking tot de Sovjet-Unie had gemaakt – het verkeerd interpreteren van een uitbreiding van de militaire activiteiten van de VS als een teken van hun toenemende macht, terwijl deze agressie in feite een achteruitgang maskeert.

Volgens hem zijn de Verenigde Staten niet door strategie maar door toeval een imperium geworden, na de plotselinge ineenstorting van hun belangrijkste tegenstander, de Sovjet-Unie. Met de mondialisering van de investeringen heeft het zich vervolgens overgegeven aan de luxe van opzichtige consumptie met binnenkomend kapitaal, terwijl het steeds dieper in de schulden raakte.

In werkelijkheid is Amerika als een afbrokkelend Romeins Imperium – overbelast met buitensporige wapenuitgaven, ongelijkheid en ontevredenheid in eigen land. Om de rest van de wereld in het gareel te houden en te voorkomen dat zijn schuldeisers hun schulden opeisen, hoeft Amerika dan alleen maar een grote stok te hanteren.

“Het echte Amerika is te zwak om het tegen iemand op te nemen, behalve tegen militaire dwergjes,” meent Todd. Daarom is er zo’n vijandigheid tegenover staten als Noord-Korea, Cuba en Irak, een onderontwikkeld land van 24 miljoen uitgeput door een decennium van sancties. Dergelijke “conflicten die weinig of geen militair risico inhouden” maken een Amerikaanse aanwezigheid in de hele wereld mogelijk.

Verder mag de “theatrale media-aandacht…ons niet blind maken voor een fundamentele realiteit: de omvang van de door de VS gekozen tegenstander is de ware indicator van haar huidige macht.” Todd betoogde dat Amerika niet in staat is een machtiger land uit te dagen, en dat “er vandaag de dag slechts één bedreiging voor de mondiale stabiliteit boven de wereld hangt – de Verenigde Staten zelf, die ooit een beschermer waren en nu een roofdier zijn.”

Todd is vooral een demograaf, en hij baseert veel van zijn mening op statistische elementen. Daarom signaleert Todd enkele verontrustende Amerikaanse trends, zoals de toenemende gelaagdheid op basis van opleidingsniveau, en de “veroudering van onhervormbare politieke instellingen.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Schokkend document: Hoe de VS de oorlog en energiecrisis in Europa plandeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Verraden door een vriend – Franse historicus schetst Duits-Amerikaans dilemma appeared first on Frontnieuws.