Vanavond op Tegenlicht: "Een Nieuwe Orde"

Deel dit artikel

Vanavond op Tegenlicht: "Een Nieuwe Orde"

Vanavond is er een interessante aflevering te zien (7 maart) van Tegenlicht - "Een nieuwe orde"

Daarin Diederik Samsom: "De huidige energietransitie leidt tot een verschuiving van machtsevenwichten"

Deze aflevering geeft inkijk in onze huidige energie- afhankelijkheid. Ruim 80% van onze energiebehoefte wordt al decennia lang door Rusland (en het Midden-Oosten) beschikbaar gesteld. Rusland voorzag ons van de betere prijs en daar hebben we economisch gezien van geprofiteerd.

Tegenlicht laat zien, hoe geopolitieke verhoudingen in de loop van de geschiedenis, gedomineerd zijn door energiebehoeften.

De nadruk van het beleid binnen de EU ligt momenteel op niet meer afhankelijk zijn van één inkoopkanaal. Uiteraard is totale afhankelijkheid van inkoop bij één land niet wenselijk en is het goed om daarin voorzorgsmaatregelen te treffen.

Toch is het vrij onverstandig om een betrouwbare leverancier als Rusland; dat met het leveren van de relatief goedkope energie voor een groot deel (indirect) verantwoordelijk is geweest voor het groeien van onze economie, nu ineens rücksichtslos aan de kant te zetten.

Shell weet daar alles van.

Het bewijs hiervoor zie je verder in de exorbitante energieprijzen en bijbehorende hyperinflatie.

Het anticiperen op deze situatie had al decennia eerder moeten plaatsvinden, maar 'onze' overheid heeft het laten gebeuren; vanwege buitengewone economische voordelen.

En nu betalen wij de rekening...

En wat krijg je er voor terug in het kader van verplaatsing van de afhankelijkheid?

Het mineraal lithium t.b.v. accu's voor 'duurzame' energie, is in een zeer beperkt aantal landen in de wereld beschikbaar om te winnen.

China breidt momenteel haar invloedssfeer nog verder uit, door wereldwijd zoveel mogelijk lithium producerende bedrijven op te kopen. Momenteel wordt 80% van het lithium via China geleverd.

Mag ik bij deze de EU er ook even aan herinneren, om per direct de bijna (90%) volledige afhankelijkheid van China voor grondstoffen t.b.v. MEDICIJNEN, te gaan reguleren??

Samenvattend... Binnenkort zijn we afhankelijk van één enkele leverancier van grondstoffen voor onze medicijnen én -onze energiebehoeften.

Echt een geweldige vooruitgang, die meer zekerheid biedt... 

Als je niet afhankelijk wil zijn, creëer dan lokale energievoorzieningen. Er zijn zoveel alternatieven; echter heeft het gebruik van fossiele brandstoffen de ontwikkeling op grote schaal hiervan altijd in de weg gestaan.

En als de banden dan ineens verbroken gaan worden met Rusland; hebben we 'for the time being' ook niet ergens een gasbel?

Bron en auteur: https://www.linkedin.com/posts/activity-6906407806661214208-DRcQ/ - Hesli Pepplinkhuizen