Van Damme: Ook na een coronabesmetting is een booster aangewezen, maar eigenlijk weten we dat niet.

De helft van de volwassen Vlamingen kreeg al een booster. Toch twijfelen heel wat anderen nog of ze een booster laten zetten, bijvoorbeeld omdat ze nog maar net corona opliepen. Vaccinoloog Pierre Van Damme schept duidelijkheid. ‘We bevelen iedereen een booster aan.’

Deel dit artikel

Van Damme: Ook na een coronabesmetting is een booster aangewezen, maar eigenlijk weten we dat niet.

Heel wat mensen raakten de voorbije tijd besmet met corona. Tijdens de recente deltagolf, toen de besmettingscijfers records braken. Of tijdens de eindejaarsperiode, nu de nieuwe omikronvariant verspreid is. Het roept vragen op bij zij die net de uitnodiging van hun boostervaccinatie ontvangen hebben, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). “We krijgen die vraag dikwijls: wat moeten we dan doen met onze uitnodiging voor het boostervaccin?”

Toch verandert een coronabesmetting volgens Van Damme daar weinig aan. “We raden aan om het boostervaccin toch te laten zetten, minimaal veertien dagen nadat je bent genezen van de klachten. Of als je geen klachten hebt, minimaal veertien dagen na de positieve PCR-test.”

We weten niet precies hoe het exact zit

Nochtans spreken wetenschappers al sinds de begin van de crisis over de voordelen van ‘hybride bescherming’: de combinatie van immuniteit na een coronabesmetting én vaccinatie zou namelijk de beste bescherming bieden. Volgens de Hoge Gezondheidsraad tonen studies echter aan dat de opgebouwde immuniteit tussen mensen erg kan verschillen, zelfs na eerdere besmettingen en vaccinatie. Daarnaast zou het vrijwel onmogelijk zijn om bij iedereen afzonderlijk antistoffenconcentraties te meten vooraleer een booster aan te bevelen. Bovendien beïnvloedt een boosterprik meer dan alleen de antistoffen. “We weten dat een booster werkt”, zegt Van Damme. “Maar we weten niet precies hoe het exact zit: is het vooral op basis van antistoffen, of op basis van de T-cellen? (Het ‘geheugen’ van het immuunsysteem dat beschadigde cellen opruimt). Die zaken worden nog volop onderzocht.”

Bron: De Morgen

Contradictie? Uw mening telt.