Topvrouw Deense Statens Serum Institut: Omikron luidt einde pandemie in (VIDEO)

“Omikron is hier om te blijven. Het zal leiden tot een massale verspreiding van de infectie in de komende maand. Als het voorbij is, staan we er beter voor dan voorheen.” Dat heeft Tyra Grove Krause, die aan het hoofd staat van de afdeling epidemiologie van het Statens Serum Institut van Denemarken, gezegd op de Deense televisie.

Deel dit artikel

Volgens Grove Krause zou de pandemie binnen twee maanden voorbij zijn. Haar optimisme baseert ze op de bevindingen van een door haar organisatie uitgevoerde studie. Een terugkeer naar het normale leven dat velen zou verheugen. “Ik denk dat we twee maanden hebben, en dan hoop ik dat de infectie zal beginnen afnemen en we zullen terugkeren naar het normale leven”, zei ze in het programma ‘Go’ morgen Danmark’ op de zender TV 2.

De pandemie is in Denemarken nog in volle gang. Vorige week werden in het land dagelijks gemiddeld 20.000 gevallen van besmetting met het coronavirus geregistreerd.

Volgens Tyra Grove Krause geeft de relatief goedaardige aard van de Omikron-variant en de snelle verspreiding ervan aanleiding tot ongekende hoop. “Omikron is hier om te blijven. Maar alles wijst erop dat de variant milder is dan de Delta-variant en dat het risico om in het ziekenhuis te belanden half zo groot is als bij Delta. Dat zal leiden tot een massale verspreiding van de infectie in de komende maand. Als het voorbij is, staan we er beter voor dan voorheen”, concludeerde Tyra Grove Krause. Wel waarschuwde ze nog “voor een moeilijke maand januari”. De piek van de Omikron-epidemie zou eind januari vallen.

De laatste golf

De Deense is niet de enige die hoopvol naar de toekomst kijkt. Zondag publiceerde de Franse zondagskrant Le Journal du Dimanche een interview met de Franse minister van Gezondheid Olivier Veran. Ook hij zegt dat Omikron “wel eens de laatste golf zou kunnen zijn“. De minister zet net als Grove Krause in op een “versterkte immuniteit”. Dat alles dankzij de “massale circulatie van Covid en een zeer hoog niveau van vaccinatie waardoor het virus minder hevig is”. Met andere woorden zou sprake zijn van een soort collectieve immuniteit zonder dat dit wordt uitgesproken.