The Economist: De Europese economie krimpt – terwijl Rusland stijgt

Een analyse van het gerespecteerde economische tijdschrift The Economist biedt nog meer munitie voor degenen die vraagtekens zetten bij de sanctieoorlog van de EU tegen Rusland. Volgens het tijdschrift blijkt dat de Russische economie zich nu snel herstelt, terwijl de crisis in Europa verergert, bericht Samnytt.se. “Een gematigde maar herstellende economie.” Zo beschrijft The Economist […] The post The Economist: De Europese economie krimpt – terwijl Rusland stijgt appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

The Economist: De Europese economie krimpt – terwijl Rusland stijgt

Een analyse van het gerespecteerde economische tijdschrift The Economist biedt nog meer munitie voor degenen die vraagtekens zetten bij de sanctieoorlog van de EU tegen Rusland. Volgens het tijdschrift blijkt dat de Russische economie zich nu snel herstelt, terwijl de crisis in Europa verergert, bericht Samnytt.se.

“Een gematigde maar herstellende economie.” Zo beschrijft The Economist de situatie in Rusland. Voor Europa geldt het omgekeerde. De economische oorlog tussen de EU en Rusland is er een waaruit de laatste als winnaar lijkt te komen.

De gasprijzen in Moskou zijn een fractie van die in Berlijn. De inkomsten van Rusland uit de olie en het gas die de economische ruggengraat van de export van het land vormen, zijn slechts met drie procent gedaald.

Het blokkeren van de toegang tot geavanceerde westerse technologie is harder aangekomen. Maar alles wijst erop dat dit een tijdelijk probleem is dat Rusland aan het oplossen is door elders te kopen wat het nodig heeft.

Naar schatting zijn tussen een kwart en een half miljoen Russen geëmigreerd als gevolg van de gebeurtenissen van de afgelopen zes maanden. Velen van hen zijn hoog opgeleid en vormen een braindrain voor Rusland die een negatieve invloed heeft op de economie. Dit cijfer moet ook worden gezien in het licht van de ongeveer 150 miljoen inwoners van Rusland.

Door de onrust in Rusland hebben velen hun geld van de banken gehaald. Sommige banken hebben zelfs de Russische markt verlaten en Russische tegoeden in het buitenland zijn bevroren. Dit kan het financiële systeem op grote schaal door elkaar schudden, maar het ergste lijkt voorbij. Uit de cijfers blijkt dat de Russen in september slechts een derde van het geld uit het banksysteem hebben gehaald als in februari.

De inflatie, die de laatste tijd hoog was in Rusland als gevolg van oorlogssancties en economische onrust, daalt nu ook. Dit is op hetzelfde moment dat het in het Westen toeneemt.

De Russische recessie voorbij

Het algemene oordeel van The Economist is dat de recessie in Rusland nu voorbij is en dat de Russische economie zich juist herstelt en sterker wordt. Deze analyse is niet alleen gebaseerd op officiële BBP-cijfers, die in het geval van Rusland niet geheel betrouwbaar zijn.

In plaats daarvan zijn gegevens uit verschillende bronnen verzameld die een indicatie geven van de economische activiteit en productie in Rusland. In vergelijking met de overeenkomstige gegevens van de Europese landen ziet de economische situatie in Rusland er rooskleuriger uit dan in veel EU-landen. De Russische import is nu terug op het niveau van vóór de EU-sancties en zal naar verwachting verder toenemen.

In april werd verwacht dat het BBP in Rusland dit jaar met 8,5% zou dalen. Dat cijfer is nu naar beneden bijgesteld tot slechts 3,4%. Het is merkbaar maar perfect beheersbaar, volgens de analisten van The Economist. Volgens het tijdschrift zijn er ook geen aanwijzingen dat de daling van het BBP invloed heeft gehad op de vraag hoeveel Rusland kan investeren in zijn verdere militaire opbouw. Integendeel, op basis van de gepresenteerde ontwerpbegroting voor 2023-2025 ziet het ernaar uit dat de Russische regering de militaire uitgaven de komende jaren verder zal verhogen.

Door het vermijden van de economische ineenstorting waarvan het Westen had gehoopt dat die het einde van Poetins bewind zou betekenen, zit de Russische president volgens The Economist vandaag even veilig als voorheen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Derde van wereldbevolking wordt gedood in volgende oorlogscyclusVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post The Economist: De Europese economie krimpt – terwijl Rusland stijgt appeared first on Frontnieuws.