Russische televisie over de deïndustrialisering van Europa

Het wekelijkse nieuwsoverzicht van de Russische televisie werd zondag gedomineerd door berichten over de deïndustrialisering van Europa. Eén verslag was rechtstreeks aan het onderwerp gewijd en ik heb het verslag vertaald, bericht Thomas Röper. Begin van de vertaling: Europa dreigt een industriële woestijn te worden die afhankelijk is van de VS Emmanuel Macron heeft dinsdag […] The post Russische televisie over de deïndustrialisering van Europa appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Russische televisie over de deïndustrialisering van Europa

Het wekelijkse nieuwsoverzicht van de Russische televisie werd zondag gedomineerd door berichten over de deïndustrialisering van Europa. Eén verslag was rechtstreeks aan het onderwerp gewijd en ik heb het verslag vertaald, bericht Thomas Röper.

Begin van de vertaling:

Europa dreigt een industriële woestijn te worden die afhankelijk is van de VS

Emmanuel Macron heeft dinsdag in het Elysee-paleis een ontmoeting gehad met een representatieve delegatie van Europese industriëlen. Hoofden van bedrijven als BMW, L’Oréal, Eni, Airbus, AstraZeneca, BP, Volvo en Siemens kwamen de Franse president ontmoeten. Een vijftigtal topmanagers uit heel Europa. De vergadering vond plaats achter gesloten deuren, want geld houdt van geheimhouding. Het persbureau van de Franse president heeft geen verslag uitgebracht.

Op de website van de European Round Table of Industrialists (ERT) verscheen slechts een mager persbericht, dat duidelijk maakt: Macron heeft het bedrijfsleven geprobeerd over te halen om de productie in Europa niet stop te zetten en niet naar de VS te verhuizen. Het persbericht zegt het niet expliciet, maar het is zeer specifiek over de zorgen en klachten richting EU-regeringen:

“In de context van de recente anti-inflatiewet (Inflation Reduction Act) in de VS, die de investeringen in de Amerikaanse particuliere sector aanzienlijk stimuleert, heeft de ERT-delegatie de aandacht van de voorzitter gevestigd op het contrast tussen de huidige aanpak van de VS en die van de EU, die wordt gekenmerkt door meer regulering en doelstellingen. Europese industriële bedrijven blijven weliswaar zwaar investeren in groene transitie, maar worden momenteel sterk gehinderd door het feit dat de energiekosten in de EU vele malen hoger liggen dan in de VS. Bij gebrek aan een geloofwaardig Europees antwoord op de “Inflation Reduction Act” bestaat er een zeer reëel risico op een nieuwe golf van deïndustrialisatie naarmate de VS met succes meer investeringen in nieuwe productie en R&D aantrekt. Deze trend vormt een existentiële bedreiging voor een groot deel van de Europese productiesector, een bedreiging die rampzalige gevolgen kan hebben voor industriële ecosystemen die worden gedomineerd door kleine en middelgrote ondernemingen in alle 27 EU-landen.”

In de zomer was Macron een van de eerste EU-leiders die zei dat de dingen nooit meer hetzelfde zullen zijn. Het tijdperk van goedkope energie en andere grondstoffen is onherroepelijk voorbij.

“We zijn inderdaad getuige van het einde van het tijdperk van overvloed, en niet zonder economische gevolgen; het is het einde van een technologie die ons voor altijd ter beschikking leek te staan, een breuk met waarden. Vandaag zien we telkens weer dat dit of dat materiaal of die technologie even schaars is als bijvoorbeeld water”, aldus Macron.

Nu is de tijd om simpelweg te erkennen dat er daadwerkelijk verandering plaatsvindt voorbij. Dus kunnen Macron en de EU de economie betere voorwaarden bieden dan in de VS? Dit is de vraag die in ons verslag uit Europa wordt onderzocht.

In de 27 jaar dat Veronique in haar eigen bakkerij werkt, is zoiets nog nooit gebeurd. In één klap een 4,5-voudige verhoging van de elektriciteitsrekening. Het onbetaalbare bedrag van 4.500 euro per maand betekent dat de enige bakkerij in de Noord-Franse stad Burgel moet sluiten.

“Om eerlijk te zijn ben ik boos en wanhopig. Als er geen hulp komt, zullen we de winkel moeten sluiten, maar dat wil ik niet, dit is mijn baby,” zegt de bakker.

Door deze energieprijzen gaan kleine en middelgrote ondernemingen in Frankrijk failliet. Het aantal faillissementen in het land is geëxplodeerd. In het derde kwartaal werden ongeveer 9.000 bedrijven gesloten, 69 procent meer dan het jaar daarvoor. Het aantal is de afgelopen kwart eeuw nog nooit zo hoog geweest. Grotere regionale bedrijven noemen deze realiteit een overlevingscrisis. De kunstmestproductie is in Europa met 70% gedaald en de aluminiumproductie met de helft. Eric Trappier, voorzitter van de Franse federatie van industrie- en metaalvakbonden, verwacht dat de energieprijzen in de oude wereld zullen verviervoudigen. Daarom ontvluchten de grote bedrijven gewoon het land.

“We staan nog steeds bloot aan het reële risico van een golf van deïndustrialisatie omdat de aanhoudend hoge energiekosten het wereldwijde concurrentievermogen van de Europese productielocaties ondermijnen,” aldus Martin Brudermüller, voorzitter van de Commissie Concurrentievermogen en Innovatie van de ERT en voorzitter van de raad van bestuur van BASF.

De Duitse chemiereus BASF richt zich opnieuw op China. Een van de grootste chemische bedrijven ter wereld, het Belgische Solvay, kiest voor de VS en ook de Europese auto-industrie verhuist daarheen. De Inflation Reduction Act, die in januari van kracht wordt, belooft 369 miljard dollar subsidie aan bedrijven die hun milieuvriendelijke producten in de VS produceren, waardoor investeringen in bijvoorbeeld Amerikaanse elektrische auto’s winstgevender en lucratiever worden dan in Europa. En ook de energiekosten en dus de productiekosten zijn vele malen lager.

De Franse president Emmanuel Macron, in een verwoede poging om hen tegen te houden, verzamelde de ondernemers voor een avondbanket in het Elysée-paleis. De bijeenkomst vond in besloten kring plaats, maar Macron verwoordde begin november al de kern van zijn zorgen:

“Ik neem aan dat sommigen van u zich afvragen: wat is Europa in vergelijking met de VS? Ik denk dat we allemaal wakker moeten worden. Europa heeft een concurrentieschok ondergaan, dat was de beslissing van de Amerikanen. En we zien een dubbel effect. De VS produceren goedkoop gas, dat ze tegen hoge prijzen aan ons verkopen, en ze hebben ook overheidssteunmaatregelen genomen voor bepaalde sectoren van de economie, die onze Europese projecten volledig uit de markt drukken.”

De Amerikanen hebben al goed verdiend aan de levering van vloeibaar aardgas aan Europa – wat eigenlijk 60 miljoen dollar kostte, werd verkocht voor 275 miljoen dollar. Washington heeft de Europese landen gedwongen om 4,5 keer de prijs te betalen, terwijl het hen dwong tot schadelijke sancties tegen Rusland die de industrie van de Oude Wereld vernietigen. De VS profiteren van de situatie en lokken de grote bedrijven naar zich toe.

“Dit creëert een echt probleem voor ons. Enerzijds stijgen de energieprijzen in Europa, terwijl de energieprijzen in uw land niet stijgen. Ze slaan weer toe en voegen exorbitante subsidies toe. Dit alles betekent dat we een zware schok riskeren voor de Franse en Europese industrie”, aldus Bruno Le Maire, Frans minister van Economie, Financiën, Industrie en Digitale Soevereiniteit.

Dezelfde stemming en verwarring heerst in de vereniging van zo’n 50.000 ondernemers in België.

“Wij zijn uiterst bezorgd en geschokt. Wij zien deze subsidies als een protectionistische steek in de rug van de Amerikanen. Wij vrezen dat de investeringen eerder naar de VS zullen vloeien dan naar Europa,” zegt Olivier Joris, directeur van de samenwerking tussen het Verbond van Belgische Ondernemingen en de EU.

Zo zullen de VS binnenkort fabrieken hebben die alles produceren, van batterijen voor elektrische auto’s tot turbines en microchips. Europa daarentegen dreigt in een industriële woestijn te veranderen, volledig afhankelijk van de VS en niet eens in staat zichzelf van wapens te voorzien, omdat zelfs de wapens die in ruil voor de naar Oekraïne gezonden wapens van de NAVO bij de VS worden gekocht in plaats van bij de eigen bedrijven. De EU begint stilletjes te mopperen, Politico berichtte over de waarschuwing van Europa aan Washington:

“Europese topambtenaren zijn woedend op de regering van Joe Biden, en beschuldigen de Amerikanen ervan een fortuin te verdienen aan de oorlog terwijl de EU-landen lijden. De dubbele klap van handelsverstoring door Amerikaanse subsidies en hoge energieprijzen dreigt de publieke opinie te keren tegen zowel de oorlogsinspanning als het transatlantisch bondgenootschap. Amerika moet erkennen dat de publieke opinie in veel EU-landen aan het veranderen is.”

In de Europese landen neemt de steun voor de Oekraïense campagne af nu ze beseffen wie er aan het conflict verdient en wie de ontberingen moet doorstaan en aan de zijlijn blijft staan. De rol van uitvoerders van voor Europa nadelige maatregelen is overgenomen door de Oost-Europese landen, de rol van gehoorzame uitvoerders door de leidende EU-economieën en de rol van toezichthouder door de EU-Commissie, die andersdenkenden chanteert met geld en actief nieuwe economische haken en ogen ontwerpt voor de hele EU. Zij bereidt ook een negende sanctiepakket voor waarin zij belooft een groot aantal Russen toe te voegen om zoveel mogelijk contacten met Rusland af te snijden.

Einde van de vertaling


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hongarije eist herziening sanctieoorlog: “Europa bloedt dood”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Russische televisie over de deïndustrialisering van Europa appeared first on Frontnieuws.