Ratingbureau waarschuwt: Geen verlichting in zicht – Europese energieprijzen zullen nog lang hoog blijven

Met betrekking tot de energieprijzen is er geen verbetering van de kritieke situatie in Europa in zicht. Het ratingbureau Moody’s ziet geen verlichting op middellange termijn: energie zal duur en schaars blijven. Dit zal de economie en de burgers enorm onder druk zetten, schrijft Report24.news. Als deze winter met de dreiging van black-outs al een […] The post Ratingbureau waarschuwt: Geen verlichting in zicht – Europese energieprijzen zullen nog lang hoog blijven appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Ratingbureau waarschuwt: Geen verlichting in zicht – Europese energieprijzen zullen nog lang hoog blijven

Met betrekking tot de energieprijzen is er geen verbetering van de kritieke situatie in Europa in zicht. Het ratingbureau Moody’s ziet geen verlichting op middellange termijn: energie zal duur en schaars blijven. Dit zal de economie en de burgers enorm onder druk zetten, schrijft Report24.news.

Als deze winter met de dreiging van black-outs al een kantelpunt zou kunnen worden, kan ook de winter van 2023/2024 met “vreugde” tegemoet worden gezien. Zoals het internationale ratingbureau Moody’s meldt, zullen de Europeanen nog lange tijd worden geconfronteerd met hoge energiekosten. “Naar verwachting zullen de groothandelsprijzen voor elektriciteit in Europa op middellange termijn op een historisch hoog niveau blijven,” aldus het rapport. Volgens Moody’s zal de elektriciteitsproductie deze winter krap zijn, vooral in Noordwest-Europa, door de lage beschikbaarheid van Franse kerncentrales en een lager aanbod van waterkracht.

“Het evenwicht tussen vraag en aanbod op de meeste Noordwest-Europese markten zal deze winter krap zijn als gevolg van de geringe beschikbaarheid van kernenergie in Frankrijk, de geringe beschikbaarheid van waterkracht in heel Europa en bedreigingen voor de gasvoorziening,” aldus Paul Marty, senior vice president bij Moody’s. Dat komt omdat de Franse kerncentrales aan renovatie toe zijn en de droge zomer ook zijn sporen heeft nagelaten in de waterkrachtcentrales. Zuid-Europa kan het ergste bespaard blijven omdat daar meer duurzame energie en meer LNG-importinstallaties zijn, aldus Marty. Neem bijvoorbeeld zonne-energie, waarbij Zuid-Europeanen een zeker voordeel hebben.

Historisch hoge groothandelsprijzen voor elektriciteit zullen blijven bestaan, “zij het met aanzienlijke verschillen tussen landen,” aldus het ratingbureau. “Dit ondanks het feit dat we in 2022-23 een lagere vraag naar elektriciteit verwachten, vanwege de afname van de industriële vraag als gevolg van hoge energieprijzen en vrijwillige energiebesparende maatregelen.” Met andere woorden, het ratingbureau heeft al rekening gehouden met de versnelde deïndustrialisatie van het “oude continent” aldaar.

Het grote probleem voor de Europeanen is de ontoereikende gasstroom uit Rusland. In het voorjaar zullen de gasopslagfaciliteiten leeg zijn, maar de invoer van LNG zal het gat tot de winter nauwelijks kunnen opvullen. Bovendien kunnen de problemen met de Franse kerncentrales ook niet zo snel worden opgelost. Als de komende zomer weer droog is, wordt de situatie ook kritiek voor de waterkrachtcentrales. Europa zal dus nog lange tijd met de energiecrisis te maken krijgen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat niemand u vertelde over Oekraïne – Mindblowing!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Ratingbureau waarschuwt: Geen verlichting in zicht – Europese energieprijzen zullen nog lang hoog blijven appeared first on Frontnieuws.