Poetin schudt Washington’s provocaties van zich af en “blijft bij de zaak”

De drone-aanvallen van vorige week op Russische militaire bases vormen een ernstige escalatie in de proxy-oorlog van Washington tegen Rusland. Een van de aanvallen betrof een vliegveld dat zich op minder dan 320 km van Moskou bevindt. Het incident heeft uiteraard de Russische president Vladimir Poetin geschokt, die een spoedvergadering van zijn Veiligheidsraad bijeenriep om […] The post Poetin schudt Washington’s provocaties van zich af en “blijft bij de zaak” appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Poetin schudt Washington’s provocaties van zich af en “blijft bij de zaak”

De drone-aanvallen van vorige week op Russische militaire bases vormen een ernstige escalatie in de proxy-oorlog van Washington tegen Rusland. Een van de aanvallen betrof een vliegveld dat zich op minder dan 320 km van Moskou bevindt. Het incident heeft uiteraard de Russische president Vladimir Poetin geschokt, die een spoedvergadering van zijn Veiligheidsraad bijeenriep om de mogelijkheden voor vergeldingsaanvallen te onderzoeken. Het lijdt geen twijfel dat de Russische top de aanbeveling deed om als vergelding raketaanvallen uit te voeren buiten de grenzen van Oekraïne. Gelukkig zegevierde de koelere hoofden en bleef het leger bij zijn huidige strategie om kritieke infrastructuur in steden in het hele land uit te schakelen. De aanvallen op het kwetsbare Oekraïense elektriciteitsnet zijn de essentiële voorbereiding op de lancering van een alom verwacht winteroffensief. Hier volgt meer uit een artikel op de World Socialist Web Site:

De drone-aanval van gisteren op een vliegveld in Koersk markeert een belangrijke escalatie in de oorlog van de NAVO tegen Rusland… De locatie van de aanvallen en de uitvoering ervan wijzen opnieuw op de directe betrokkenheid van de Verenigde Staten… Het opblazen van de Nord Stream-pijpleidingen… De explosies in de marinehaven van Sevastopol op 29 oktober (en) De explosies van 15 november in een Pools boerendorp waarbij twee burgers omkwamen… Elk van deze acties riekt naar heimelijke betrokkenheid van de VS en de NAVO, de een nog roekelozer en potentieel gevaarlijker dan de ander… Er tekent zich een patroon af waarbij de VS en de NAVO Rusland blijven pushen om te testen hoe ver zij kunnen gaan zonder een reactie van het Poetin-regime uit te lokken… De meedogenloze en roekeloze escalatie van de oorlog door de Verenigde Staten brengt het risico met zich mee dat de Russische regering reageert met een grote eigen escalatie, met mogelijk catastrofale gevolgen.” (“Drone attacks on Russian airbases: A major escalation in the war authored in Washington“, Chris Marsden, World Socialist Web Site)

Enkele uren na de derde aanval legde minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken een verklaring af waarin hij elke verantwoordelijkheid voor het incident ontkende. Hij zei:

“Wij hebben de Oekraïners niet aangemoedigd of in staat gesteld om binnen Rusland toe te slaan.” Het is niet verrassend dat Blinken’s ontkenning ver achterbleef bij een formele afwijzing van de aanval zelf, zoals men had kunnen verwachten. Meer in het bijzonder lijkt het erop dat de VS direct betrokken waren, aangezien “zowel NAVO- als Russische waarnemers beweren dat Amerikaanse satellieten betrokken waren bij aanvallen op Russische bases”. Dit is wat ze vonden:

Meerdere militaire bronnen in zowel NAVO-landen als Rusland … melden dat de gereviseerde Russische Tu-141 drones die Oekraïne lanceerde op Russische luchtmachtbases Amerikaanse satelliet-GPS-gegevens downlinkten om hun doelen te raken.

De Russische verkenningsdrones uit de jaren zeventig zijn omgebouwd tot kruisraketten, voorzien van nieuwe geleidingssystemen en gestuurd door Amerikaanse satellieten, aldus de bronnen. Oekraïne is niet in staat om zelf raketten te sturen, voegden zij eraan toe.

Het Russische ministerie van Defensie heeft in een verklaring van 6 december een van de wapens geïdentificeerd als de Tu-141. Volgens Russische militaire bronnen hebben de Russen de Tu-141 geïdentificeerd aan de hand van fragmenten die werden teruggevonden nadat de raketten de Russische luchtmachtbases Dyagilevo en Engels hadden getroffen.

Als, in tegenstelling tot wat Blinken ontkent, de Verenigde Staten de raketaanval hebben geleid, dan moet Washington zich goed realiseren dat dit de NAVO-strijdkrachten op het randje brengt van directe betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne en de regering Biden moet bereid zijn dat risico te lopen. (“Military sources: Ukraine missiles used US guidance“, Asia Times)

Dus, wat betekent deze nieuwe uitlokking en hoe zal dit het verloop van de oorlog beïnvloeden? schrijft Mike Whitney.

Wij denken dat Washington heeft gekozen voor een nieuwe tactische aanpak die men “berekende roekeloosheid” zou kunnen noemen, dat wil zeggen dat de VS zorgvuldig geplande aanvallen uitvoeren die door hun proxy, Oekraïne, op impulsieve daden van agressie moeten lijken. Het doel van deze aanvallen is Moskou uit te lokken tot een overreactie, dat wil zeggen vergeldingsaanvallen op doelen buiten Oekraïne. Dat zou op zijn beurt kunnen worden gebruikt als rechtvaardiging voor de deelname van de NAVO aan het conflict, wat ogenschijnlijk het doel van Washington is.

Het lijkt er echter op dat Poetin en zijn adviseurs de verleiding hebben weerstaan om de oorlog uit te breiden tot buiten de huidige gevechtszone. Dit komt uit een artikel op Southfront:

In antwoord op de pogingen van Kiev om het werk van de Russische luchtmacht te verstoren, lanceerden Russische troepen nog een massale aanval op militaire en energiefaciliteiten in heel Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie beweerde dat alle 17 doelen in Oekraïne waren getroffen. In meer dan 10 regio’s van het land werden explosies gemeld.

De aanvallen op infrastructuurfaciliteiten leidden tot een nieuwe ineenstorting van het hele energiesysteem van Oekraïne. Door de onbalans in het systeem rolt er nog steeds een golf van noodstroomonderbrekingen over het land…

Het gebrek aan elektriciteit, water en communicatie in het hele land gaat gepaard met luide verklaringen uit Kiev dat de Oekraïense luchtverdediging naar verluidt met succes bijna allemaal Russische raketten heeft onderschept.” (“Kiev plays dangerous games with Russian long-range aviation“, Southfront)

Met andere woorden, Poetin heeft zich niet laten verleiden tot de escalatie die Washington nastreeft, maar dat betekent niet dat hij geen extra reservisten zal oproepen om territoriale verdedigingseenheden te vormen in meerdere gebieden langs Rusland’s westflank. Wij denken van wel. Moskou kan de dreiging van toekomstige aanvallen of invallen op eigen grondgebied niet langer negeren. Het moet zijn mankracht opvoeren en zich op het ergste voorbereiden. Rusland gaat geleidelijk over tot een volledige oorlogsmobilisatie.

Wat vooral interessant is aan deze nieuwe escalatie, is dat ze in tegenspraak is met de oorspronkelijke toezegging van de regering om te voorkomen dat het conflict zich buiten de grenzen van Oekraïne uitbreidt. Dit is van de WSWS:

De Verenigde Staten, die een oorlog hebben uitgelokt die tienduizenden Oekraïners het leven heeft gekost, hebben niet alleen de “rode lijnen” van Rusland overschreden, maar ook hun eigen… In mei publiceerde Biden een opiniestuk in de New York Times getiteld “What America Will and Will Not Do in Ukraine”, waarin hij stelde dat “we Oekraïne niet aanmoedigen of in staat stellen om buiten zijn grenzen toe te slaan”. Maar Washington heeft precies dat gedaan, door doelwitinformatie, wapens en logistieke steun te geven die Oekraïne in staat hebben gesteld om diep op Russisch grondgebied aan te vallen.” (WSWS)

De beloften van Washington betekenen niets. De acties van de VS worden uitsluitend geleid door eigenbelang en door een onverzadigbare zucht naar macht. Dat betekent dat we in de toekomst soortgelijke provocaties kunnen verwachten, nu Washington de lat steeds hoger legt in zijn poging Rusland in een grotere oorlog te betrekken die de regio waarschijnlijk zal overspoelen. Hier is meer van de WSWS:

Het opblazen van de Nord Stream pijpleidingen… De explosies in de marinehaven van Sevastopol op 29 oktober (en) De explosies van 15 november in een Pools boerendorp waarbij twee burgers werden gedood…. Elk van deze acties riekt naar heimelijke betrokkenheid van de VS en de NAVO, de een nog roekelozer en potentieel gevaarlijker dan de ander… De laatste aanvallen diep op Russisch grondgebied zouden georkestreerd kunnen zijn door delen van de Amerikaanse militaire, inlichtingen- en politieke elite… hoe rampzalig de uitkomst van dit soort uitlokking ook kan zijn. (World Socialist Web Site)

De analisten van de WSWS hebben nooit de fictie aanvaard dat de VS Oekraïne slechts bijstaat in zijn strijd tegen de Russische boogieman. Vanaf het begin hebben zij begrepen dat het conflict grotendeels een verzinsel van de VS was, bedoeld om Rusland met behulp van proxies te verzwakken en zo hun bredere geopolitieke doelen te bereiken. Deze laatste aanvallen bevestigen dat de Verenigde Staten deze crisis met militair geweld willen oplossen. Dat betekent dat een onderhandelde oplossing niet alleen uit den boze is, maar ook wordt gezien als onverenigbaar met de strategische doelstellingen van Washington. Zoals analist John Mearsheimer in een recent interview opmerkt, zijn er geen “realistische opties” meer om de oorlog te beëindigen. De meningsverschillen zijn onoverbrugbaar, er is geen bereidheid tot compromissen en de VS zien militaire confrontatie als de oplossing. Conclusie: Escalatie is onvermijdelijk.

Hier is een deel van een recent interview met Mearsheimer dat ik heb getranscribeerd om de hopeloosheid van de huidige situatie in Oekraïne te onderstrepen. Mijn excuses voor eventuele fouten in de transcriptie van zijn opmerkingen.

Freddie Sayers – Wat zijn nu de realistische opties? (Met andere woorden, hoe kan de oorlog in Oekraïne worden beëindigd?)

John Mearsheimer – (19:40 min) Er zijn geen realistische opties. We zijn de pineut… Het conflict zal blijven knagen en beide partijen zullen escaleren. Ze zijn aan het escaleren en het is moeilijk te zeggen waar dat toe leidt. Er ligt geen deal op tafel die uitgewerkt kan worden. Er wordt overal gesproken over de noodzaak van diplomatie …. maar de vraag die je je in dit specifieke geval moet stellen is: als je aan diplomatie doet, kun je dan een deal sluiten? En naar mijn mening valt er geen deal uit te werken, en zullen beide partijen dit uitvechten…

Er zijn hier twee grote kwesties: “De ene” is een “neutraal Oekraïne” en de andere is de “territoriale”. De Russen hebben nu 4 oblasten geannexeerd. Dat is een groot stuk Oekraïens grondgebied en de Russen vinden nu dat dat grondgebied hen toebehoort. Denkt u dat de Russen bereid zullen zijn dat grondgebied samen met de Krim op te geven? Ik zie dat niet gebeuren. Ik denk niet dat de Russen van plan zijn dat gebied op te geven…

De Oekraïners van hun kant staan erop om dat gebied terug te krijgen, en de Amerikanen zullen niet bereid zijn om dat gebied aan de Russen af te staan, omdat dat een nederlaag voor het Westen zou betekenen. De Verenigde Staten en hun bondgenoten doen mee om te winnen. Wij zijn zeer toegewijd. Het is op dit moment onaanvaardbaar dat wij ons terugtrekken en de Russen grote concessies doen…

Dat is de territoriale kwestie. Dan is er nog de vraag of Oekraïne al dan niet neutraal zal zijn. De Russen staan erop dat Oekraïne neutraal is. De Oekraïners zeggen: we zijn bereid neutraal te zijn, maar we hebben van iemand een veiligheidsgarantie nodig. Nou, de enige die de veiligheid van Oekraïne kan garanderen is de NAVO en in het bijzonder de Verenigde Staten … maar dat zou Oekraïne in feite lid maken van de NAVO en dat is onaanvaardbaar voor de Russen. Een echt neutraal Oekraïne dat niet gelieerd is aan het westen zal er dus nooit komen. Dat gaat niet gebeuren en de Russen zullen dat niet accepteren.

Dus wat de Russen in plaats daarvan gaan doen, is een disfunctionele thuisstaat creëren, en dat is wat ze nu doen. Daarom hebben ze al dat grondgebied ingenomen en daarom vernietigen ze Oekraïne…

De twee uitkomsten waar we ons grote zorgen over moeten maken zijn, 1) dat de Russen kernwapens gebruiken en 2) dat de Verenigde Staten zich in de strijd mengen … Want dan heb je een grootmachtoorlog waarbij de Verenigde Staten en Rusland daadwerkelijk tegen elkaar vechten. En zoals Avril Haines, de directeur van de nationale inlichtingendienst de senaat dit voorjaar vertelde, is de kans dat de Russen kernwapens gebruiken het grootst als de NAVO zich in de strijd mengt. Dit is dus zeer gevaarlijk…

Er is een niet-triviale kans dat er kernwapens worden gebruikt in Oekraïne. Als de Russen kernwapens zouden gebruiken, zou dat hoogstwaarschijnlijk in Oekraïne zijn. En Oekraïne heeft zelf geen kernwapens, dus Oekraïne zou geen vergeldingsmaatregelen kunnen nemen tegen de Russen…

Bovendien, als Rusland kernwapens gebruikt in Oekraïne, zullen de VS geen kernwapens gebruiken tegen Rusland, omdat dat zou leiden tot een algemene thermonucleaire oorlog… Het grote gevaar is dat als de Russen kernwapens gebruiken in Oekraïne, het westen zou terugslaan met een massale conventionele aanval op de Russische strijdkrachten. Generaal David Petraeus heeft gezegd dat als Rusland kernwapens gebruikt in Oekraïne, de VS de Russische conventionele strijdkrachten binnen Oekraïne en de Russische zeemacht in de Zwarte Zee zou moeten bombarderen. Als we dat zouden doen, zou er sprake zijn van een grootmachtoorlog. De NAVO zou in oorlog zijn met Rusland en zoals Avril Haines zei, zou dat waarschijnlijk leiden tot een kernoorlog omdat de Russen niet opgewassen zouden zijn tegen de Amerikanen en hun bondgenoten.

Als Rusland toch kernwapens gebruikt in Oekraïne dan zou de verstandige reactie, en ik denk de waarschijnlijke reactie, zijn dat we veel moeite zouden doen om het conflict stil te leggen. Ik denk dat het gebruik van kernwapens het conflict zou stilleggen (omdat) het op dat moment zo duidelijk zou worden dat we het gevaar lopen een kernoorlog tussen de grootmachten te ontketenen, dat we ons tot het uiterste zouden inspannen om het conflict stil te leggen. Dat zou de geest scherp stellen op manieren die in de huidige context moeilijk voorstelbaar zijn.

Helaas maken we het (het gebruik van kernwapens) steeds waarschijnlijker. Het is belangrijk te beseffen dat hoe beter de NAVO en de Oekraïners erin slagen de Russen in Oekraïne te verslaan en de Russische economie kapot te maken, hoe waarschijnlijker het is dat zij kernwapens zullen gebruiken. En, nogmaals, je moet niet onderschatten wat grootmachten doen als ze wanhopig zijn. … (“John Mearsheimer: We’re playing Russian Roulette“, Unherd; 39:25 minuten)

Mearsheimer legt niet alleen de onoverbrugbare verschillen tussen de twee tegenstanders (Rusland en de VS) uit, maar presenteert ook een zeer geloofwaardig scenario waarin het conflict tot een kernoorlog zou kunnen leiden. Het feit dat de Biden-regering diplomatie zonder meer heeft afgewezen, maakt dat scenario des te waarschijnlijker en misschien wel onvermijdelijker. Hier is meer van Mearsheimer:

U weet dat de Amerikanen de Monroe-doctrine hebben… die zegt dat het westelijk halfrond onze ‘achtertuin’ is en dat geen enkele verre grootmacht militaire troepen op het westelijk halfrond mag plaatsen. Geen enkele grootmacht mag een militaire alliantie aangaan met een ander land op het westelijk halfrond, omdat het – vanuit Amerikaans perspectief – onaanvaardbaar is een verre grootmacht (uit Europa of Azië) voor onze deur te hebben. Welnu, dezelfde logica geldt voor de Russen. Vanuit Russisch perspectief is het idee om de NAVO voor de deur te hebben …voor hen onaanvaardbaar. De Russen konden de uitbreiding van de NAVO niet tegenhouden in 1999 en ook niet in 2004, omdat ze te zwak waren… Dit is wat Amerika met Rusland deed toen de Sovjet-Unie uiteenviel. Wij duwden de uitbreiding van de NAVO door hun strot, maar de Russen zagen dit als een existentiële bedreiging. Oekraïne in de NAVO was de helderste van alle rode lijnen voor Rusland. En als je kijkt naar de Monroe Doctrine moet je niet verbaasd zijn over hoe de Russen reageren op wat er in Oekraïne gebeurt. (“John Mearsheimer: We’re playing Russian Roulette“, Unherd).

Hij heeft gelijk, nietwaar?


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland wint ook de grote oorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Poetin schudt Washington’s provocaties van zich af en “blijft bij de zaak” appeared first on Frontnieuws.