Poetin: Levering gas via Nord Stream-pijpleiding – als de EU dat wil

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gezegd dat Moskou bereid is de gasleveringen aan Europa via een onbeschadigd deel van de Nord Stream-pijpleiding te hervatten. De beslissing is aan de EU. Ze hoeft alleen maar de gaskraan weer open te draaien, bericht Exxpress.at. Rusland is bereid de gasleveringen te hervatten via een deel van […] The post Poetin: Levering gas via Nord Stream-pijpleiding – als de EU dat wil appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Poetin: Levering gas via Nord Stream-pijpleiding – als de EU dat wil

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag gezegd dat Moskou bereid is de gasleveringen aan Europa via een onbeschadigd deel van de Nord Stream-pijpleiding te hervatten. De beslissing is aan de EU. Ze hoeft alleen maar de gaskraan weer open te draaien, bericht Exxpress.at.

Rusland is bereid de gasleveringen te hervatten via een deel van de Nord Stream 2-pijpleiding die nog in bedrijf is. Dit verklaarde president Vladimir Poetin in zijn toespraak op het internationale forum van de Russische Energieweek. De Russische leider zei dat de gasleveringen kunnen worden voortgezet via een deel van de Nord Stream 2-pijpleiding dat nog intact is.

“De bal ligt bij de EU”

De bal ligt bij de EU. Zij moet beslissen of zij gas aangeleverd wil krijgen via de pijpleiding. Poetin zei: “Rusland is klaar om met dergelijke leveringen te beginnen. De bal ligt bij de EU. Als ze wil, kan ze gewoon de kraan openzetten.”

Rusland heeft niets te maken met de torenhoge energieprijzen waarmee de Europeanen deze winter worden geconfronteerd, aldus Vladimir Poetin, die het Westen ervan beschuldigt een wereldwijde energiecrisis aan te wakkeren. Het zijn de armste landen die de hoogste prijs moeten betalen voor de stijgende energiekosten, voegde Poetin eraan toe.

Geen leveringen aan landen met tariefplafonds

Tegelijkertijd sloot Poetin landen met tariefplafonds uit van energieleveranties: “Rusland zal niet tegen het gezond verstand in handelen en betalen voor het welzijn van anderen. Wij zullen geen energiebronnen leveren aan landen die hun prijzen plafonneren.”

De EU heeft vorige week formeel verdere sancties tegen Rusland aangenomen, waaronder een plafond voor de olieprijs, in verband met de oorlog die Poetin al meer dan zeven en een halve maand tegen Oekraïne voert. Poetin waarschuwde nu ook dat een dergelijke plafondprijs het investeringsklimaat wereldwijd zou verslechteren.

Moskou zou gas kunnen omleiden naar Turkije

Rusland zou de aanvoer voor de beschadigde Nord Stream-pijpleiding kunnen verleggen naar de Zwarte Zee om in Turkije een belangrijke Europese gashub te creëren, zei Poetin. “Het verloren volume aan gasdoorvoer via Nord Stream zou door Rusland via de Zwarte Zee kunnen worden geleid, waardoor een enorme gashub in Turkije ontstaat, als onze Europese partners daarin geïnteresseerd zijn.” De Turkstream-pijpleiding zou hoe dan ook veiliger zijn dan de route door de Oostzee, zei hij.

Anders zou Rusland hoe dan ook van zijn gas afkomen op de wereldmarkt, verzekerde de 70-jarige. Daartoe breidt Rusland zijn infrastructuur reeds uit. In dit verband herinnerde Poetin aan de aanleg van de Power Siberia 2-pijpleiding naar China en een gaspijpleiding naar Mongolië.

Moskou behoudt zijn leidende positie op de energiemarkt

Bovendien kondigde Poetin aan dat hij de productie en export van ruwe olie tot 2015 op het huidige niveau zou handhaven. Ondanks de door het Westen opgelegde sancties zal Rusland zijn leidende positie op de wereldmarkt voor energie niet opgeven, zei Poetin.

Hij verwelkomde de aankondiging van de OPEC+ van vorige week om de productie te verlagen teneinde de olieprijzen op peil te houden. Rusland is van plan te blijven samenwerken met de door Saoedi-Arabië geleide OPEC-groep, zei hij.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin wijst op boemerangeffect van sanctiesVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Poetin: Levering gas via Nord Stream-pijpleiding – als de EU dat wil appeared first on Frontnieuws.