Organisator coronabetoging verdedigt keuze voor extreme sprekers: Geen filtering, laat mensen zelf nadenken

Wij hebben maar één hoofdeis: een open en publiek debat." Dat benadrukt Tom Meert, de organisator van de coronabetoging van gisteren. Hij veroordeelt het geweld en verdedigt de keuze om antivaxers en complotdenkers uit te nodigen als sprekers. "We willen geen filtering, laat mensen zelf kritisch nadenken."

Deel dit artikel

Organisator coronabetoging verdedigt keuze voor extreme sprekers: Geen filtering, laat mensen zelf nadenken

Tom Meert is de voorzitter van Europeans United, de vereniging die de betoging van gisteren heeft georganiseerd en daarbij ook veel groepen uit het buitenland heeft uitgenodigd. Zo'n 50.000 (edit Eenheid: *kuch*) mensen kwamen opdagen. "Die opkomst is een succes, maar het toont jammer genoeg ook aan dat er heel veel mensen zijn die zich niet gehoord voelen", zegt Meert.

Dat er opnieuw geweld uitbrak, met vernielingen en verschillende gewonden tot gevolg, veroordeelt de organisator met klem. Hij benadrukt dat de overgrote meerderheid van de aanwezigen vreedzame betogers waren die hun ongenoegen wilden uiten over het coronabeleid en maatregelen zoals de coronapas. Meert wijst naar een groep van zo'n 500 extreemlinkse anarchisten uit Frankrijk als de verantwoordelijken voor het geweld. "Tegen zo'n gecoördineerde aanval kan je weinig beginnen."

Tegen zo'n gecoördineerde aanval van relschoppers kan je weinig beginnen

Uit beelden op sociale media blijkt dat leden van Le Bloc Lorrain, een linkse, anarchistische groepering uit Frankrijk die wel vaker gewelddadig te werk gaat, aanwezig waren op de betoging . Maar zij zijn niet de enigen die verantwoordelijk zijn voor het geweld. Zo'n 200 mensen zijn intussen geïdentificeerd en volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) komen ze uit verschillende hoeken. De Brusselse politie voert verder onderzoek op basis van eigen beelden en beelden op sociale media.

Wat willen Meert en Europeans United bereiken? "Eigenlijk hebben wij maar één hoofdeis: een open en publiek debat. We vragen niet dat onze standpunten zomaar overgenomen worden, maar gewoon dat er eindelijk over gesproken kan worden. We zouden dat debat willen zien met alle actoren in de samenleving, met beleidsvoerders en met specialisten."

"Het gaat niet over de vaccins, het gaat over democratie", zegt Tom Meert in "De afspraak"

Tom Meert, die zegt dat hij zelf geen antivaxer is, verdedigt de keuze voor die sprekers. "Als je een open debat wil, moet je mensen aan het woord laten die een andere mening hebben. We mogen niet filteren. Als iedereen in zijn eigen bubbel blijft, dan worden meningen heel erg radicaal en dat is net waar wij van wegwillen."

Hij verwijt de media dat ze censuur zouden toepassen. "Er is geen waarheidscommissie, van dat idee moeten we vanaf. Wetenschap betekent dat je alles in vraag mag stellen." 

Wat dan met onwetenschappelijke meningen, zoals het weerlegde idee dat vaccins autisme veroorzaken of complottheorieën over een satanische, pedofiele elite? Waarom geef je die een platform? "Die mensen hebben een groot bereik en een grote aanhang", antwoordt Meert. "Zij spreken in hun eigen naam. Ik laat het aan de mensen en niet aan de overheid of de pers om te bepalen wat juist is. Ik heb ook Marc Van Ranst uitgenodigd. Ik had graag gehad dat hij gesproken zou hebben."

bron: VRT