Opnieuw een Oekraïense soldaat gespot met nazi-insignes

Beelden van een Oekraïense soldaat met het insigne van een beruchte SS-brigade zijn deze week online verschenen, toen de Kievse troepen oprukten naar de stad Kherson na de terugtrekking van de Russische troepen, bericht RT. Op de video’s, die vermoedelijk door de soldaat zelf online zijn gezet, is te zien hoe de Oekraïense militair op […] The post Opnieuw een Oekraïense soldaat gespot met nazi-insignes appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Opnieuw een Oekraïense soldaat gespot met nazi-insignes

Beelden van een Oekraïense soldaat met het insigne van een beruchte SS-brigade zijn deze week online verschenen, toen de Kievse troepen oprukten naar de stad Kherson na de terugtrekking van de Russische troepen, bericht RT.

Op de video’s, die vermoedelijk door de soldaat zelf online zijn gezet, is te zien hoe de Oekraïense militair op zijn helm het embleem draagt van twee gekruiste steelhandgranaten – het embleem van de Dirlewanger Brigade, die bekend staat om de massamoord op burgers en andere oorlogsmisdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het tonen van het embleem, populair onder neonazi’s, heeft online gemengde reacties opgeleverd, waarbij zelfs sommigen die Oekraïne steunen in het lopende conflict de keuze van de militair hebben veroordeeld, gezien de bijzonder wrede staat van dienst van de SS-brigade.

Bekend als de Zwarte Jagers, en later in de Tweede Wereldoorlog als de 36e Waffen Grenadier Division van de SS, was de brigade een strafeenheid samengesteld uit veroordeelde criminelen en geleid door de beruchte oorlogsmisdadiger Oskar Dirlewanger. De brigade staat bekend om haar rol in het onderdrukken van de opstand van Warschau en het bloedbad van Wola – de willekeurige en systematische moord op 40.000 tot 50.000 burgers, waaronder vrouwen en kinderen, in de wijk Wola van de Poolse hoofdstad.

De vertoning blijkt echter geen geïsoleerd incident te zijn, aangezien ten minste één andere soldaat met hetzelfde embleem op camera is vastgelegd tijdens de opmars naar Kherson. De beelden van hem circuleren ook online. Daarnaast is een gepantserd voertuig met een zwarte vlag met een gestileerde keizerlijke adelaar van nazi-Duitsland gesignaleerd in de gelederen van Kiev. In tegenstelling tot de oorspronkelijke Reichsadler, die het nazi-hakenkruis in zijn klauwen droeg, had de adelaar op de Oekraïense vlag in plaats daarvan de Zwarte Zon. Het symbool is zeer populair onder allerlei neonazi’s en is opgenomen in de insignes van het beruchte Azov-regiment.

Kiev heeft de aanwezigheid van neonazistische elementen in het Oekraïense leger ontkend en een dergelijke bewering – en het door Moskou verkondigde doel om Oekraïne te “denazificeren” – botweg afgedaan als “Russische propaganda”. Desondanks zijn Oekraïense soldaten met verschillende neonazi-symbolen herhaaldelijk te zien geweest op officiële beelden van de autoriteiten van het land.

Zo werd in september een soldaat met een SS-achtig embleem, dat sterk lijkt op het embleem van de 3e SS-panzerdivisie “Totenkopf”, gesignaleerd bij de beveiliging van president Vladimir Zelensky. Nadat de foto viraal was gegaan, verwijderde het presidentschap de foto stilletjes van alle platforms waarop hij was gepubliceerd, zonder enige uitleg te geven.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Met Waffen-SS embleem: Zelensky bezoekt IsiumVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Opnieuw een Oekraïense soldaat gespot met nazi-insignes appeared first on Frontnieuws.