Oekraïne Situatie Rapport – Meer raketten, aanvalsplannen, artillerie treft moreel

Eergisteren: “Rusland lanceerde vrijdagochtend tientallen raketten op de Oekraïense energie-infrastructuur, waardoor de verwarmingssystemen in steden en dorpen in het hele land werden uitgeschakeld terwijl de temperatuur tot ver onder het vriespunt daalde en het nationale nutsbedrijf gedwongen werd om ingrijpende noodstroomonderbrekingen op te leggen. Rusland had 76 raketten gelanceerd op kritieke infrastructuurdoelen in Oekraïne en […] The post Oekraïne Situatie Rapport – Meer raketten, aanvalsplannen, artillerie treft moreel appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Oekraïne Situatie Rapport – Meer raketten, aanvalsplannen, artillerie treft moreel

Eergisteren: “Rusland lanceerde vrijdagochtend tientallen raketten op de Oekraïense energie-infrastructuur, waardoor de verwarmingssystemen in steden en dorpen in het hele land werden uitgeschakeld terwijl de temperatuur tot ver onder het vriespunt daalde en het nationale nutsbedrijf gedwongen werd om ingrijpende noodstroomonderbrekingen op te leggen. Rusland had 76 raketten gelanceerd op kritieke infrastructuurdoelen in Oekraïne en de luchtverdediging slaagde erin 60 daarvan neer te schieten, zei de hoogste bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, generaal Valeriy Zaluzhnyi, in een verklaring.” – Nytimes.com.

Er waren 16 raketten die hun doel wisten te raken. In de rest van het rapport worden verschillende doelgebieden genoemd. Maar die aantallen tellen op tot meer dan 16 raketten:

De Oekraïense minister van energie, Herman Galushchenko, zei dat maar liefst negen elektriciteitscentrales waren beschadigd, meldde het persbureau Ukrinform. Hij zei ook dat overeenkomstige stations en onderstations die elektriciteit overbrengen schade hadden opgelopen.

In Kharkiv, in het noordoosten van Oekraïne, hebben 10 raketten de stad getroffen en daarbij kritieke infrastructuur beschadigd, aldus een plaatselijke functionaris.

Ook in de centrale stad Kryvyi Rih, de woonplaats van de heer Zelensky, hebben raketten infrastructuur beschadigd en een woongebouw geraakt.

De aanval was duidelijk groter dan generaal Zaluzhnyi beweerde. Of het aantal neergeschoten raketten was fout, schrijft Andrei.

Dat moet ook duidelijk zijn geweest voor de schrijvers en redacteuren van het geciteerde stuk, maar wordt er niet in vermeld.

Het Russische ministerie van Defensie meldde geen precieze aantallen, maar beweerde dat “lokvogels” opzettelijk deel uitmaakten van de aanval:

Op vrijdag 16 december werden de systemen van het militaire commando, de defensie en het industriële complex van Oekraïne en de energiefaciliteiten die hen ondersteunen, getroffen door een massale aanval met lange afstand precisiewapens vanuit de lucht en vanaf zee. Het doel van de aanval is bereikt. Alle toegewezen doelen zijn geneutraliseerd. De aanval verhinderde de overdracht van wapens en munitie van buitenlandse makelij, blokkeerde de verplaatsing van reserves naar de gevechtsgebieden en legde de Oekraïense defensiebedrijven die wapens, militaire uitrusting en munitie produceren en repareren stil. Tijdens het afslaan van de aanval door Oekraïense en westerse luchtverdedigingssystemen werden aanzienlijke middelen besteed aan opzettelijk gelanceerde “lokvogels”.

Tegelijkertijd zijn vier radarstations van de Oekraïense S-300 luchtverdedigingssystemen in de nederzettingen Andrusovka en Pridneprovskoye (regio Dnepropetrovsk), alsook Novotavricheskaya en Nikolay-Pole (regio Zaporozhye) ontdekt en vernietigd. Als gevolg van het onprofessionele optreden van de Oekraïense luchtverdedigingseenheden is de civiele infrastructuur op de grond beschadigd.

De Russische strijdkrachten sturen eerst goedkope, door Iran ontworpen drones als afleiding en volgen daarna met echte kruisraketten. Als de eerste ronde de luchtverdediging ertoe heeft aangezet hun radar aan te zetten, volgt een tweede ronde om deze te vernietigen.

Aangezien de gepubliceerde verslagen van de totale inslagen niet overeenkwamen met de door het Oekraïense leger geclaimde totalen, heeft het nu de cijfers gewijzigd:

De generale staf van Oekraïne zei zaterdag dat de Russen in dat spervuur 98 raketten en 65 kruisraketten hadden afgevuurd met raketsystemen die gericht waren op civiele en energie-infrastructuurdoelen. Het leger schatte het aantal eerder op 76 raketten, en hoewel het niet meteen duidelijk was waarom de telling veranderde, is informatie in de eerste uren na een aanval vaak onvolledig.

Gisteren (zaterdag) kwamen er meer aanvallen:

Terwijl de Oekraïners zich al zorgen maakten over verdere aanvallen, klonken er zaterdag vroeg nieuwe explosies boven de havenstad Odesa, en een paar uur later klonken in het hele land luchtalarmen. Halverwege de ochtend waarschuwde het Oekraïense algemene commando dat er militaire jets opstegen vanuit buurland Wit-Rusland en dat heel Oekraïne een potentieel doelwit was.

De eerste berichten van Oekraïense functionarissen op zaterdag waren dat inkomende raketten werden onderschept. Het zuidelijke militaire commando van het land zei dat twee inkomende Russische raketten waren onderschept door zijn luchtverdediging in Odesa en geen slachtoffers hadden gemaakt.

Gisteren werd de Russische president Vladimir Poetin een hele dag gebrieft over de toekomstige plannen van de “speciale militaire operatie”:

De president heeft vrijdag de hele dag gewerkt bij de gezamenlijke staf van militaire takken die betrokken zijn bij de speciale militaire operatie.

Het staatshoofd werd ingelicht over het werk van de gezamenlijke staf en over de voortgang van de speciale militaire operatie, hield een algemene vergadering en afzonderlijke bijeenkomsten met commandanten.

Maandag heeft Poetin een ontmoeting met de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko:

De staatshoofden zullen de uitvoering van de eerder goedgekeurde programma’s van de Unie in detail bespreken. Daarbij gaat het in de eerste plaats om handel en economische samenwerking, gezamenlijke invoervervangingsprojecten. De samenwerking in de energiesector zal een belangrijk agendapunt zijn. De presidenten zullen ook veel aandacht besteden aan veiligheidskwesties, van gedachten wisselen over de situatie in de regio en de wereld, en gezamenlijke maatregelen bespreken om te reageren op nieuwe uitdagingen.

Loekasjenko wil goedkoper Russisch gas voor Wit-Rusland, terwijl Poetin wil dat Wit-Rusland doet wat Rusland zegt. Op beide punten zal een compromis worden gevonden.

De bijeenkomst is van belang omdat enkele van de opties voor een grotere Russische operatie in de oorlog aanvallen vanuit Wit-Rusland naar Oekraïne inhouden.

Klik voor groot

Dit zou een beweging van noord naar zuid in West-Oekraïne kunnen zijn op een lijn die zo’n 60 kilometer van de Poolse grens ligt. Het doel zou zijn om de “westerse” wapenleveranties, die nog steeds voortdurend binnenkomen, af te snijden. Kolonel Doug Macgregor is daar voorstander van. Een andere zet zou weer richting Kiev kunnen gaan, zoals de Oekraïense stafchef Zaluzhnyi verwacht.

Ik heb mijn twijfels over beide operaties. Als het elektriciteitsnet uitvalt, zoals binnenkort waarschijnlijk het geval zal zijn, zal het wapentransport vanuit het westen voldoende onderbroken worden, aangezien de treinen meestal tot stilstand zullen komen. Kiev is nog niet van belang. Het kan pas helemaal aan het einde van de oorlog worden ingenomen. De voornaamste taak van de hele operatie is Oekraïne te demilitariseren en de Donbas-regio volledig te bevrijden. Dat is nog steeds een grote opgave en moet het zwaartepunt zijn van de volgende operaties.

Het zou verstandig zijn om de zuidelijke Mariupol-regio, die momenteel door Russische troepen wordt bezet, in noordelijke richting te verplaatsen naar de rug van de Oekraïense troepen die momenteel aan de oostelijke grens van Donetsk vechten. Die Oekraïense troepen zouden zich dan moeten terugtrekken of in de val zitten. Deze stap zou helpen voorkomen dat er slachtoffers vallen bij het doorbreken van de zwaar versterkte linies in het oosten die de afgelopen zeven jaar zijn opgebouwd.

Maar zelfs als een dergelijke stap nog niet wordt gezet, is de demilitarisering van Oekraïne nog steeds aan de gang. De onverminderde vernietiging van de Oekraïense troepen aan het front gaat dag na dag door. De artillerievoorsprong van de Russische troepen is mettertijd alleen maar groter geworden.

Het Oekraïense nieuws vanaf de frontlinie is grimmig:

Voor degenen die Bakhmut verdedigen, brengt de voorzichtiger tactiek van Rusland weinig verlichting, aangezien het dagelijkse bombardement op de Oekraïense stellingen ononderbroken doorgaat.

Buiten de stad betekent de nabijheid van de Russische en Oekraïense linies, die vaak minder dan een kilometer van elkaar verwijderd zijn, dat Rusland zijn zware artillerie niet eens zo vaak hoeft te gebruiken, maar in plaats daarvan vertrouwt op een eindeloze stroom mortiergranaat en raketbeschietingen om de Oekraïense stellingen te bestoken.

Voor de Oekraïense soldaten die de eerste linie moeten vasthouden, zit er weinig anders op dan te hopen dat hun loopgraaf of hun schuilplaats niet getroffen wordt.

“Onze eerste en tweede verdedigingslinie zijn relatief stabiel, maar de verliezen zijn hoog”, zegt Ivan, wiens eenheid en exacte post om veiligheidsredenen niet bekend zijn gemaakt.

“Sommige eenheden komen gewoonweg mensen tekort. Van wat ik gezien heb, zijn er in één gevecht ongeveer 10 van onze jongens gedood, laat staan het aantal gewonden. Niet iedereen kon van het slagveld worden gehaald, sommigen bloedden gewoon dood waar ze lagen.”

In deze omstandigheden kan het algemene geloof over de geringe effectiviteit van Rusland als strijdmacht snel wegsmelten.

“Zij (de Oekraïense militaire leiding) vertellen iedereen over de enorme slachtoffers die aan Russische zijde zijn gevallen, maar van wat ik rond Bakhmut kon zien, gaat het min of meer goed met hen,” zei Ivan.

“Wat betreft de coördinatie tussen hun brigades en artillerie, en hun algemene eenheidscohesie, kun je zien dat ze het heel goed doen in deze sector, omdat het zo moeilijk is om tegen hen te vechten.”

Hoewel het misschien geen grote vooruitgang boekt, blijkt de Russische agressie op andere manieren effectief, aldus Ivan.

“Het moreel begint te lijden onder het gebrek aan personeel,” zei hij. “Het is moeilijk om van een goed moreel te spreken als het acht graden onder nul is, je de hele dag in een loopgraaf onder vuur ligt en er gewoonweg dagenlang niemand is om je te vervangen.”

Toch is er onder de troepen geen sprake van terugtrekking uit Bakhmut en zijn buitenwijken.

“In dat opzicht is onze vastberadenheid sterk,” zei Ivan, “ondanks – en zeker niet dankzij – wat er op het slagveld gebeurt.”

Degenen die nog steeds weigeren vredesbesprekingen te voeren, zijn verantwoordelijk voor deze situatie en voor het enorme aantal slachtoffers dat het Oekraïense leger dagelijks maakt.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het lot van Poetin wordt bepaald door het plan van Surovikin: “Ik zal de Oekraïners in de Dnjepr aan stukken snijden en wij zullen Kiev binnenvallen”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Oekraïne Situatie Rapport – Meer raketten, aanvalsplannen, artillerie treft moreel appeared first on Frontnieuws.