Nieuwe quarantaineregels goedgekeurd: dit verandert er vanaf 10 januari

Nu het aantal coronabesmettingen 'fors toeneemt', hebben de ministers van Volksgezondheid soepelere quarantaineregels afgesproken voor wie al een boosterprik kreeg.

Deel dit artikel

Nieuwe quarantaineregels goedgekeurd: dit verandert er vanaf 10 januari

De aanpassing vertrekt van de nuchtere vaststelling dat de huidige test- en quarantaine regels onhoudbaar zijn in het licht van een snel aantrekkende vijfde golf. Eerder pasten ook Frankrijk en de Verenigde Staten hun regels al aan.

Wat verandert er wel vanaf 10 januari?


- Wie al een boosterprik heeft gekregen of maximaal vijf maanden geleden met de basisvaccinatie ingeënt werd, moet niet in quarantaine na een hoogrisicocontact. Zij moeten ook geen PCR-test laten afnemen.


- Wie nog geen boosterprik kreeg of langer dan vijf maanden geleden de basisvaccinatie, mogen na vier ­dagen uit quarantaine na een hoogrisicocontact mits er tot en met dag tien een dagelijkse zelftest wordt afgenomen. Ook die mensen hebben dan geen PCR-test meer nodig om de quarantaine te beëindigen.


- Voor wie niet gevaccineerd is, verandert er niets, met PCR-tests op dag 1 en 7 en quarantaine tot de uitslag van de tweede test.


- Wie besmet is met het coronavirus moet nog steeds in isolatie, maar de periode wordt ingekort van tien naar zeven dagen. Wie dan geen klachten meer heeft, mag mits negatieve zelftest uit isolatie.
“Mensen die recent geboosterd zijn of minder dan vijf maanden geleden hun laatste inenting van de basisvaccinatie ontvangen heeft, zal niet langer in quarantaine moeten gaan na een hoogrisicocontact. Wel wordt gevraagd om uiterst voorzichtig te zijn: maximaal telewerk, geen contact met kwetsbare groepen, en draag een FFP2-masker als het kan”, aldus minister Beke.

bron: Nieuwsblad