Na miljarden en wapens, eist Zelensky nu ook aardgas van Europa

Het verlanglijstje van de Oekraïense president wordt steeds langer. Na ongekende hulp van het Westen in de vorm van wapens en geld eist Volodymyr Selensky nu aardgas. Zijn land heeft namelijk twee miljard kubieke meter nodig om de winter door te komen, schrijft Exxpress. Volodymyr Selensky eist opnieuw meer steun van de G7-landen in de […] The post Na miljarden en wapens, eist Zelensky nu ook aardgas van Europa appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Na miljarden en wapens, eist Zelensky nu ook aardgas van Europa

Het verlanglijstje van de Oekraïense president wordt steeds langer. Na ongekende hulp van het Westen in de vorm van wapens en geld eist Volodymyr Selensky nu aardgas. Zijn land heeft namelijk twee miljard kubieke meter nodig om de winter door te komen, schrijft Exxpress.

Volodymyr Selensky eist opnieuw meer steun van de G7-landen in de Oekraïne-oorlog. Dat is op zich niets nieuws. Nieuw is dat het deze keer niet “alleen” om wapens en geld gaat, maar ook om aardgas.

Poetin levert momenteel minder gas aan Europa. Dit belast blijkbaar niet alleen Duitsland en andere eerdere ontvangers, maar ook Oekraïne zelf. Inmiddels voelt het de nadelige gevolgen hiervan. Nu hoopt de Oekraïense president dat, te midden van een ongekend energietekort, Europa een deel van zijn gas afstaat ten gunste van Oekraïne.

Oekraïne en Russisch gas: een jarenlang conflict

Tijdens een videoconferentie met de Groep van grote industrielanden (G7) begin deze week heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn wensen kenbaar gemaakt. Hij eiste dat er meer wapens en aardgas naar Oekraïne werden gestuurd. Zijn land heeft ongeveer twee miljard kubieke meter extra gas nodig om de winter door te komen.

De afgelopen jaren heeft er een fel gasconflict gewoed tussen Oekraïne en Rusland. Een beschuldiging die de afgelopen 16 jaar herhaaldelijk is geuit, is dat het Russische gas dat via Oekraïense pijpleidingen naar Duitsland stroomt, door Kiev wordt omgeleid.

Het is een feit: Oekraïne verbruikt jaarlijks 80 miljard kubieke meter aardgas. 20 miljard (25 procent) hiervan is tot dusver afkomstig van de eigen productie. Oekraïne ontving 17 miljard in ruil voor het vervoer van Russisch aardgas naar Europa. Kiev kocht de rest elders, meestal uit Turkmenistan via Rusland, of rechtstreeks van de Russische productie. Recentelijk heeft Oekraïne geprobeerd zich te bevrijden van zijn afhankelijkheid van Rusland. Eind 2021 stopte het voor het eerst met de rechtstreekse aankoop van gas bij de Russen.

Zelensky: Rusland heeft een voordeel in artillerie en raketten

Tijdens de videoconferentie richtte Zelensky zich tot de G7 met verdere wensen. Zij zouden ook “artillerie en langeafstandsraketten” en “moderne tanks” moeten leveren. Rusland heeft “helaas” nog steeds een voordeel in artillerie en raketten, zei Selenskyj. Dit draagt bij aan de “arrogantie van het Kremlin.”

Verder stelde Zelensky een “wereldvredestop” voor Oekraïne voor. De vergadering zou moeten beslissen “hoe en wanneer we de punten van de Oekraïense vredesformule kunnen implementeren.” Zelenskyj eiste dat Rusland “concrete en belangrijke stappen zet in de richting van een diplomatieke regeling.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oorlogshitser Zelensky roept wederom op tot de Derde Wereldoorlog: “Als de Russen mij raken in Kiev, dan moet het Westen het Kremlin bombarderen” (Video)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Na miljarden en wapens, eist Zelensky nu ook aardgas van Europa appeared first on Frontnieuws.