Moderna is gestart met testen van HIV vaccin

Moderna heeft een klinische proef gelanceerd voor het experimentele HIV-vaccin dat dezelfde mRNA-technologie gebruikt die is gebruikt voor Covid. De proef wordt gedeeltelijk gefinancierd door niemand anders dan de Bill & Melinda Gates Foundation.

Deel dit artikel

Moderna is gestart met testen van HIV vaccin

Het biotechnologiebedrijf rekruteerde 56 vrijwilligers, die het HIV-virus niet hebben, om de prik te testen die naar verwachting ‘een immuunrespons' zal opwekken op dezelfde manier als zijn Covid-vaccin. De eerste deelnemers kregen vorige maand hun experimentele prikken aan de George Washington University.

The Mail Online meldt: Moderna test twee verschillende prikken die naar verwachting de lichaamscellen instructies zullen geven om een ​​eiwit te produceren dat op het oppervlak van HIV-deeltjes wordt aangetroffen. Dit zou het immuunsysteem moeten trainen om dat eiwit te herkennen en neutraliserende antilichamen te ontwikkelen die beschermen tegen een reeks verschillende HIV-stammen.

Professor David Diemert, een immunoloog aan de George Washington University, zei: ‘De Covid-pandemie heeft echt het succes van mRNA-vaccins aangetoond.' En zo verliep het pad van het bespreken van de aanvraag voor HIV naar een fase I klinische studie in een versneld tempo.

'Met deze nieuwe mRNA-vaccins lopen we voorop in innovatieve vaccinstrategieën voor HIV.'

Moderna ontwikkelt ook een mRNA-vaccin voor seizoensgriep, evenals een gecombineerde jaarlijkse Covid- en griepprik.

Desondanks 40 jaar onderzoek sinds HIV voor het eerst werd geïdentificeerd, werd er nog geen vaccin gevonden voor de ziekte. Maar wetenschappers over de hele wereld, waaronder aan de Universiteit van Oxford, zijn hoopvol de prikken te proberen om infectie te voorkomen en de ziekte te genezen.

Het proeftraject van Moderna, die wordt uitgevoerd in samenwerking met het International AIDS Vaccine Initiative (IAVI), zal bepalen of het vaccin neutraliserende antilichamen activeert. Deze immuunrespons wordt 'algemeen beschouwd als een doel van HIV-vaccinatie en dit is de eerste stap in dat proces', aldus Moderna.