Misschien moet Oekraïne Tom Bodett inhuren?

Aangezien de door de NAVO geleverde luchtverdedigingssystemen er niet in slagen de meedogenloze raketaanvallen van Rusland op het Oekraïense elektriciteits- en stroomnet te stoppen, is het misschien tijd voor Volodymyr Zelensky om Tom Bodett in te schakelen. De meeste inwoners van de VS kennen Tom Bodett van zijn slogan in een Motel 6-reclame: “We laten […] The post Misschien moet Oekraïne Tom Bodett inhuren? appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Misschien moet Oekraïne Tom Bodett inhuren?

Aangezien de door de NAVO geleverde luchtverdedigingssystemen er niet in slagen de meedogenloze raketaanvallen van Rusland op het Oekraïense elektriciteits- en stroomnet te stoppen, is het misschien tijd voor Volodymyr Zelensky om Tom Bodett in te schakelen. De meeste inwoners van de VS kennen Tom Bodett van zijn slogan in een Motel 6-reclame: “We laten het licht voor u aan”, schrijft Larry Johnson.

Bodetts belofte om het licht te laten branden staat in schril contrast met de realiteit in Kiev en Lviv en andere grote steden in Oekraïne. Oekraïne heeft zelfs met steun van de NAVO moeite om het licht en de verwarming aan te houden. De situatie is grimmig en zal de komende dagen alleen maar erger worden naarmate de temperaturen blijven dalen en het Oekraïense systeem voor energieopwekking ontaardt. Gonzalo Lira doet vanaf de frontlinie verslag van deze realiteit.

Gonzalo stuurde me enkele aanvullende opmerkingen die van belang zijn:

Zo kan een stroomstoring twee uur duren of eeuwig – dat weet je niet terwijl je wacht. Ik denk dat deze onzekerheid een enorm aantal mensen ertoe zal aanzetten de moed te verliezen en naar het Westen te vluchten. Daarom denk ik dat er deze winter zeker een tweede migratiegolf naar Europa komt, vanuit Oekraïne. En aangezien deze golf niet per spoor zal gaan – uiteraard, want geen elektriciteit betekent geen spoorwegsysteem – zal het per auto gaan. Wat chaotisch en ongeorganiseerd zal zijn en de wegen volledig zal verstoppen, omdat elk beschikbaar voertuig door burgers zal worden gebruikt om weg te komen. En natuurlijk zullen veel van deze voertuigen zonder benzine komen te staan op deze parkeerplaats, wat voor nog meer ellende zorgt.

Er is nog een andere factor: het verwarmen van auto’s. De meeste mensen zetten hun auto’s in de winter in een verwarmde garage. Accu’s van auto’s gaan heel snel leeg als het 15 graden onder nul is. Als er geen elektriciteit is, is er ook geen warmte, zodat auto’s misschien niet rijden als de winter eenmaal is ingetreden. Dat kan een rol spelen bij de beslissing van mensen om te vertrekken of te blijven, of dat ze KUNNEN vertrekken of blijven. Als de accu van je auto leeg is en er geen elektriciteit is om hem op te laden, wordt je auto een wrak.

Het komt erop neer dat het buitengewoon lelijk wordt als de stroom in Oekraïne permanent uitvalt. Want het is niet mogelijk om in dit winterklimaat te overleven zonder warmte en water, en de hele infrastructuur om beide te leveren is afhankelijk van elektriciteit, zonder substituten of praktische grootschalige oplossingen.

De oorlog in Oekraïne heeft het feit blootgelegd dat de Verenigde Staten en de NAVO niet beschikken over een levensvatbaar raketafweersysteem dat Russische hypersonische raketten kan afschieten. Rusland heeft een duidelijke technologische voorsprong op het Westen, niet alleen met operationele hypersonische raketten, maar ook met een geïntegreerd luchtverdedigingssysteem dat is ontworpen om hypersonische raketten neer te schieten die het Westen nog niet in zijn inventaris van wapensystemen heeft.

Ik was van plan hier meer over te schrijven, maar Andrei Martyanov was me voor met zijn stuk, Hypersonic Ad Nauseam On Thanksgiving. Hij schrijft:

Er is voortdurend “beweging” en gedoe in de media rond het Amerikaanse programma voor de ontwikkeling van hypersonische wapens, dat zelfs een paar korte jaren geleden, vooral vóór maart 2018, door zeer velen in de VS in het algemeen, en het Pentagon in het bijzonder, werd beschouwd als een gimmick en boutique wapensystemen. Tjonge, wat hebben ze zich misrekend. Nu zijn de Verenigde Staten plotseling volop bezig met hypersonica, voornamelijk met wat zou kunnen worden omschreven als een zweeflichaam voor de middellange afstand voor CPS (Conventional Prompt Strike)…

En hier is het punt waarover we nu vol vertrouwen kunnen gaan praten. Zoals ik non-stop en ad nauseam schrijf, bestaat geen enkel wapensysteem, zelfs niet het meest geavanceerde, in een technologisch en operationeel vacuüm, iets wat het Pentagon nog steeds niet heeft geleerd. Echte integratie komt met ECHTE, dat wil zeggen operationele zin en impact, integratie van wapensysteem in het netwerk van andere wapens en systemen die als één organisme functioneren. En hier is het punt: de Verenigde Staten zijn nu verwikkeld in een strijd op leven en dood met Rusland, in een poging hun steeds onhoudbaarder (en schromelijk overdreven) status van hegemoon te behouden. Maar, als Russische hypersonische wapens een revolutie op militair gebied teweegbrengen, dan zullen de Amerikaanse dat niet doen. Hier is een interessante uitleg van kolonel (Ret.) Knutov, die tegenwoordig directeur is van het museum van de Russische luchtverdedigingskrachten. Zo beoordeelt hij het Amerikaanse programma en de stand van zaken.

Ik moedig u aan het hele stuk te lezen. Een van de andere grote gevolgen van de Russische campagne om de elektriciteit in Oekraïne uit te schakelen is de psychologische schade die de bevolking wordt toegebracht. Gonzalo noemt dit in zijn video hierboven. De moderne generatie, zowel in Oekraïne als in de Verenigde Staten, is eraan gewend dat informatie in real time en direct beschikbaar is. Slechts weinigen in moderne industrielanden weten wat het is om afgesloten te zijn van nieuws over wereldgebeurtenissen. Die kennis of informatie speelt een sleutelrol in de vorming van de publieke opinie. In 1978 woonde ik op het platteland van Honduras. We hadden slechts twee uur per nacht elektriciteit, dankzij een generator. Als ik geluk had, kon ik een BBC-uitzending oppikken en een idee krijgen van wat er in de wereld gebeurde.

Wat we de komende weken zullen zien van Oekraïners die in verduisterde, van elektriciteit verstoken steden blijven, zijn mensen die afgesneden zijn van hun politieke leiders en vervuld zijn van een oprecht gevoel in de steek te zijn gelaten. Dit is geen denkbeeldige toestand. De mensen zullen door de kou, het gebrek aan warmte en de lege batterijen gedwongen worden een soort overlevingsstrategie te bedenken. Dit zal het vermogen van Oekraïne om een levensvatbaar leger in het veld te houden drastisch aantasten. Soldaten die tot nu toe naar huis konden bellen en met hun geliefden konden chatten, zullen die levenslijn naar de buitenwereld niet meer hebben.

Bent u ooit in een situatie geweest waarin u van een geliefde werd gescheiden en langer dan 24 uur niet met hem of haar kon communiceren, vooral wanneer u niet weet of hij of zij nog leeft of dood is? Tijdens de Eerste Wereldoorlog verwachtten de soldaten in de loopgraven in Frankrijk geen onmiddellijke communicatie. Ze waren afhankelijk van brieven van thuis voor nieuws en die communicatie liep dagen en zelfs weken vertraging op. Maar wij leven in een ander tijdperk en verwachten nu onmiddellijke communicatie. Zodra de verwachtingen hooggespannen zijn en er een kloof ontstaat waarbij de werkelijkheid ver achterblijft bij de verwachtingen, is dat een recept voor onrust en zelfs opstand.

Kunt u zich de teruggetrokkenheid voorstellen die de 20- en 30-jarigen in Oekraïne zullen ervaren wanneer hun telefoons en computers dood zijn en zij niet langer kunnen sms’en of een vriend kunnen bellen? Ik weet niet zeker of de inlichtingendiensten van de verschillende landen de tijd hebben genomen om na te denken over de gevolgen van een dergelijke ontwikkeling. De meest waarschijnlijke uitkomst is dat de mensen met hun voeten zullen stemmen en naar plaatsen zullen gaan waar ze hun telefoon kunnen opladen en kunnen bellen. Dit betekent massale emigratie naar buurlanden met levensvatbare stroomvoorzieningen.

Wat denkt u?


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Angstaanjagende eerste video van een zwerm Russische drones die het luchtruim in Kiev bestrijkt: 42% van de Oekraïense energie-infrastructuur en 90% van de duurzame energiebronnen uitgeschakeldVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Misschien moet Oekraïne Tom Bodett inhuren? appeared first on Frontnieuws.