Kat en Muis tussen de Truckers en het Overheidsgespuis?

Komt het tot een kat en muis tussen de truckers en overheid? De komende paar weken voorspellen alvast zeer boeiend te worden.

Deel dit artikel

Kat en Muis tussen de Truckers en het Overheidsgespuis?

Persmededeling 

Eerder vandaag kwam een officiële gezamenlijke persmededeling van Minister van Binnenlandse Zaken Verlinden, Brussels Minister President Rudi Vervoort, en Brussels Burgemeester Philip Close. Ze verbieden het 'Konvooi van de Vrijheid' om door ons land en Brussel te trekken. 

Stokken in de wielen steken

Het protest zou niet zijn aangevraagd, ook uit men de bezorgdheid dat dit protest de openbare orde te veel zou verstoren. Om dit protest in de kiem te smoren willen Verlinden en trawanten zowel federale, als regionale, als lokale middelen inzetten. Men stuurt aan op een samenwerking tussen deze drie niveaus om op een zo'n effectief mogelijke manier de actievoerders stokken in de wielen te steken, oh ironie. 

Oh Canada... 

U weet het natuurlijk wel, maar voor de lezer die diep in een grot leeft, of ver weg op een berg woont, ga ik het toch nog even herhalen: het truckersprotest komt overgewaaid uit Canada. Daar bezetten nu al ettelijke weken tienduizenden truckers en actievoerders de Canadese hoofdstad Ottawa. Men is erin geslaagd het er zo gezellig en vredevol te maken dat Trudeau met de noorderzon zou zijn vertrokken. In Canada proberen de ordediensten momenteel van alles om de actievoerders het leven zuur te maken, maar ondanks alles zitten ze eigenlijk met de handen in het haar. Twee weken geleden schreef ik al een artikel waarin ik reportage deed over deze actie: 'Truckers in Actie, de Mensheid leeft op!'

Een partijtje schaak?

Maar terug naar ons Belgen landje, dat het schaakbord lijkt te gaan worden tussen enerzijds team actievoerders, en anderzijds team overheid. Ik pak alvast mijn popcorn erbij, want dit lijkt een boeiend schouwspel te gaan worden. Team overheid heeft in hun persmededeling laten weten dat zij naast de samenwerking tussen de drie niveaus, alvast ook gaan inzetten op grenscontroles en het 'onderscheppen van verdachte voertuigen', klinkt best wel kinky. 

Het is natuurlijk hoogst twijfelachtig dat men erin zal slagen om de actievoerders stokken in de wielen te steken, althans om dat voldoende effectief te doen. Want volgens de Canadese autoriteiten, 'autoriteiten kuch', zijn de actievoerders; terroristen, gevaarlijke debielen, extreemrechtse relschoppers, mysoginisten, etc. Kortom de ergste nachtmerrie voor elke redelijke mens. 

Interessante weken in het verschiet

Maar oké terug even serieus, de komende paar weken kunnen wel eens zeer interessant worden. Er is een grote massa actievoerders op komst als we de laatste berichten mogen geloven. En stel nu dat ze België niet zouden binnen geraken? Zie jij de actievoerders snel vertrekken aan de grensposten? Ik in elk geval niet. Ten eerste heeft men opofferingen gemaakt en een zeer lange rit afgelegd daar te geraken, ten tweede zal men daar sterk gegroepeerd zijn en is men daardoor minder kwetsbaar, en ten derde zijn er nu al diverse preventieve solidariteitsacties op gang aan het komen om de actievoerders gepast te ondersteunen. 

Wat staat ons nog te wachten? 

Hoe dan ook, of men nu massaal in Brussel geraakt, of massaal geconcentreerd blijft op cruciale grensposten. Het zal net als in Canada de 'supply-chain' in de war sturen, maar dit is maar één van de gevolgen die om de hoek luren. Ook zie ik een mogelijk grotere polarisering in ons land en Europa ontstaan, waarin de huidige polarisering ook nóg sterker wordt geaccentueerd. Het hoeven echter ook niet louter negatieve gevolgen te zijn dat mogelijk om de hoek luren. Er is zeker ook plaats voor steeds groter wordende golven van solidariteit, een bevolking dat in grotere maten bewuster wordt, de parallelle samenleving dat zich verder ontvouwt, etc. 

Een beetje tegendraads

Ondertussen heeft team overheid de bevolking aangeraden zondag en maandag Brussel te vermijden met de wagen. Maar de goede burger dat ik ben denkt daar anders over, tegendraads dat ik ben zal ik het tegenovergestelde doen en het schouwspel vanop de eerste rij gaan waarnemen. Op z'n 'Messiaans' zal ik trachten te slalommen doorheen de opgetrokken defensielinies, en hoop ik mijn bevindingen daarna zo effectief mogelijk te delen als vervolg op dit artikel. 

To be continued,

Sven