“Hongerrijen” groeien in Spanje

Steeds meer burgers in Spanje zijn gedwongen zich tot organisaties te wenden om eten op tafel te krijgen. Het komt ook steeds vaker voor dat mensen met een maandsalaris gedwongen worden om hulp te zoeken omdat het geld niet genoeg is om zowel de rekeningen als het eten te betalen, bericht Nyadagbladet.se. In Spanje zijn […] The post “Hongerrijen” groeien in Spanje appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

“Hongerrijen” groeien in Spanje

Steeds meer burgers in Spanje zijn gedwongen zich tot organisaties te wenden om eten op tafel te krijgen. Het komt ook steeds vaker voor dat mensen met een maandsalaris gedwongen worden om hulp te zoeken omdat het geld niet genoeg is om zowel de rekeningen als het eten te betalen, bericht Nyadagbladet.se.

In Spanje zijn de zogeheten “hongerrijen” gemeengoed geworden als gevolg van de coronacrisis en nu de snelle prijsstijgingen na het embargo tegen Rusland. Burgers roepen de hulp in van verschillende vrijwilligersorganisaties en staan in de rij om eten te krijgen, omdat verschillende gezinnen het zich niet meer kunnen veroorloven om zichzelf te onderhouden.

In de arbeiderswijk Aluche in Madrid zijn de rijen lang en het netwerk voor wederzijdse hulp deelt elke week ongeveer zeven ton voedsel uit aan de bewoners. Alleen al in Aluche worden wekelijks ongeveer 350 huishoudens geholpen, maar verwacht wordt dat dit aantal tegen het einde van het jaar rond de 400 zal liggen.

“Sommige begunstigden hebben geen inkomen. Maar we hebben ook steeds meer gepensioneerden met lage pensioenen of mensen die werken maar waarvan het salaris niet voldoende is,” vertelt Elena Bermejo, vicevoorzitter van de organisatie, aan Euronews.

De 44-jarige Hugo Ramirez is een van de ontvangers die elke week in de rij staat. Zowel hij als zijn vrouw hebben een baan, maar door de prijsstijgingen is hun salaris niet meer voldoende om hun drie kinderen te onderhouden.

“Mijn vrouw werkt parttime met ouderen. Ik werk als bouwvakker en verdien 1200 euro per maand,” vertelt hij aan AFP. De huur is ongeveer 800 euro, plus andere kosten van 300 euro, plus eten. Het is niet genoeg als men het einde van de maand bereikt.

“We zien de prijzen elke week stijgen, zelfs voor basisgoederen. We kunnen het niet meer aan,” vervolgt hij.

Volgens de officiële statistieken zijn de voedselprijzen in Spanje in oktober in het algemeen met 15,4% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar, de grootste stijging in 30 jaar. Volgens een in 2022 gepubliceerd onderzoek van de Universiteit van Barcelona heeft een op de zeven huishoudens in Spanje te maken met “voedselonzekerheid” door een gebrek aan gezonde en voedzame producten.

Ramirez vergelijkt dit met de situatie in zijn geboorteland Venezuela, waar de afgelopen jaren extreme inflatie heerst. Hij hoopt dat het beter wordt in Spanje, maar denkt van niet.

“Alles is duur, duur, duur,” zegt hij.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

HONGERSNOOD DOSSIER

VN-voedselchef waarschuwt voor “chaos”, “hel”, “verwoesting” door HONGERSNOOD… verwacht prijscontroles, rantsoenering en criminalisering van preppers… VERBERG UW VOEDSELVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post “Hongerrijen” groeien in Spanje appeared first on Frontnieuws.