Honger, vriezen, ratten: Frankrijk laat NAVO-soldaten in Roemenië wegrotten

Franse NAVO-soldaten die op de militaire basis Cincu in Roemenië zijn gestationeerd, hebben tegenover een onderzoeksjournalist bitter geklaagd over de verschrikkelijke leefomstandigheden ter plaatse. Ze wonen in smerige geprefabriceerde huizen uit Mali die nauwelijks verwarmd worden, er zijn te weinig toiletten en het vuil stapelt zich op in het kamp. Zij “leven in een moeras […] The post Honger, vriezen, ratten: Frankrijk laat NAVO-soldaten in Roemenië wegrotten appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Honger, vriezen, ratten: Frankrijk laat NAVO-soldaten in Roemenië wegrotten

Franse NAVO-soldaten die op de militaire basis Cincu in Roemenië zijn gestationeerd, hebben tegenover een onderzoeksjournalist bitter geklaagd over de verschrikkelijke leefomstandigheden ter plaatse. Ze wonen in smerige geprefabriceerde huizen uit Mali die nauwelijks verwarmd worden, er zijn te weinig toiletten en het vuil stapelt zich op in het kamp. Zij “leven in een moeras samen met ratten en honden”. Volgens de geallieerde overeenkomst is Frankrijk verantwoordelijk voor de huisvesting en de noodzakelijke diensten zoals water, energie, afval, enz. Roemenië treedt op als gastland, bericht Wochenblick.at.

Omelet en soep

Justine Brabant legde de ellende bloot in het tijdschrift “Mediapart” en plaatste het, samen met foto’s, op Twitter.

De maaltijd bestaat volgens de verslagen van de soldaten uit een omelet, oud brood en soep met stukjes tomaat. “Ik heb honger, ik heb het koud, ik ben moe,” schreef een soldaat eind oktober aan zijn familie op WhatsApp. De schandalige omstandigheden gingen viraal en de Franse minister van Defensie, Sébastien Lecornu, bracht vorige week een bezoek aan zijn Roemeense ambtgenoot, Angel Tilvar. Brabant berichtte op Twitter dat alleen een paar geselecteerde militairen van de militaire basis erbij mochten zijn – “natuurlijk, want die zouden heel wat te vertellen hebben gehad,” schreef ze ironisch in een thread erover.

Generale staf: Ruwe omstandigheden “normaal”

Brabant stuurde een verzoek naar de Franse generale staf, het antwoord was onder andere: ruwe omstandigheden waren normaal aan het begin van een operatie. Tussen de regels door werd toegegeven dat er tijdelijke stroomonderbrekingen zouden zijn. Maar de situatie zou snel veranderen. De maaltijden worden verbeterd en er worden meer toiletten besteld.

Het Roemeense ministerie van Defensie (MApN) verklaarde dat, volgens de geallieerde procedures, “de verantwoordelijkheden voor de huisvesting, de voeding van de troepen en de levering van aanverwante diensten (watervoorziening, energie, afvalverwijdering, enz.) op de site van Cincu volledig door de Fransen zijn overgenomen”. Als gastland heeft Roemenië aan al zijn verplichtingen voldaan, aldus een persbericht.

Afschrikkingsmissie tegen Poetin

De “NATO Battle Group” werd op 28 februari gelanceerd naar aanleiding van het conflict tussen Rusland en Oekraïne om de oostflank van de NAVO te versterken. Frankrijk leidt de missie, die ook in rotatie zal zijn met troepen uit België en Nederland. Er zijn momenteel 350 soldaten in Roemenië, maar het totale aantal moet stijgen tot 700. In de komende weken zal de aanwezigheid worden uitgebreid met extra gepantserde infanterievoertuigen en Leclerc-tanks, meldt “Le Figaro”. De Battle Group is inmiddels omgevormd tot de “NATO Response Force”. Het hoofdkwartier is gevestigd in Cincu.

De linkse partij van Frankrijk maakt ophef

Nadat het schandaal door Brabant aan het licht was gebracht, riepen enkele Franse parlementsleden van de links-populistische en anti-EU-partij “La France Insoumise” (LFI, Ontembaar Frankrijk) de voorzitter van de parlementaire defensiecommissie op de zaak te onderzoeken. Er zijn ernstige problemen op het gebied van logistiek en ondersteuning, verklaarden zij in een persbericht, waarbij zij verwezen naar de karige maaltijden, tenten zonder verwarming, bedwantsen en de slechte staat van de toiletten.

Dit is des te opvallender omdat de soldaten daar al acht maanden gestationeerd zijn. Bovendien is hun missie geen “gevechtsmissie maar een afschrikkings- en verdedigingsmissie”. Daarom is het excuus van “veerkracht” niet geldig. En welk “afschrikwekkend signaal is het voor Rusland als onze soldaten verhongeren en bevriezen”, vragen ze. Ze dreigden ook de commissievoorzitter te vervolgen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De omvang van de NAVO-verwoesting in JoegoslaviëVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Honger, vriezen, ratten: Frankrijk laat NAVO-soldaten in Roemenië wegrotten appeared first on Frontnieuws.