Hoe Psychedelics de Wereld Kunnen Veranderen, in gesprek met Jasper Degenaars

Psychedelics, ze worden steeds meer aanvaard in onze samenleving. We kennen intussen bijna allemaal wel iemand die eens een Ayahuasca ceremonie bijwoonde of ervan droomt eentje bij te wonen. We horen wel eens een verhaal van iemand dat eens experimenteerde met psychedelica en vertelt over hoe dit een transformerende ervaring was. Er bestaat ook heisa rond psychedelica, er bestaan ook veel meningen over. Maar wat zijn dat nu precies, die psychedelica? En hebben ze misschien ook een kans onszelf en de wereld positief te veranderen? Om deze vragen te verkennen trok ik op onderzoek uit, zo raadpleegde ik ook verschillende bronnen, waaronder Jasper Degenaars, hij is ervaren en deskundig met psychedelica en is ook werkzaam binnen Fungi Academy, dat zich specialiseert zich in het aanbieden van en het onderzoek naar psychedelische en niet psychedelische fungi.

Deel dit artikel

Hoe Psychedelics de Wereld Kunnen Veranderen, in gesprek met Jasper Degenaars

De geschiedenis van psychedelica

Het is moeilijk een precies jaartal te plakken op het eerste gebruik van psychedelica door mensen of mensachtigen, maar er is wel een bepaalde hypothese dat een poging doet inzicht hierin te verschaffen. Deze hypothese heet de 'Stoned-Ape Hypthese', deze werd in de 20ste eeuw geïntroduceerd door psychonaut Terence McKenna. Volgens de hypothese zouden onze verre voorouders (primaat chimpansees) als eerste in aanraking zijn gekomen met psychedelica, dit omdat zij bijna alles aten wat ze op hun pad konden vinden, en zo wel eens per abuis ook hun hand wisten te leggen op bepaalde psychedelica.

Het volgende punt in de geschiedenis van psychedelica ligt nog steeds een hele tijd in het verleden maar bevindt zich al wat dichter bij huis, de homo sapiens is er nu wel al bij betrokken. Zo zijn er veel aanwijzingen dat verschillende inheemse culturen al vroeg begonnen met het bewuste gebruik van psychedelica. Dat is namelijk ook geen wonder wanneer je je bedenkt dat deze hallucinogene planten op heel veel plaatsen woekerden. Enkele sterke aanwijzingen op het vroege gebruik van psychedelica in inheemse culturen zijn de kustwerken van 'vliegenzwam wezens' dat werden teruggevonden in het Yensi bekken te Mongolië, maar ook zijn er enkele zeer oude visuele voorstellingen teruggevonden in Algerije of bijvoorbeeld Peru.

Een afbeelding in rots te Algerije waarin naar alle waarschijnlijk een sjamaan staat afgebeeld, als je goed kijkt kan je enkele paddenstoelen uit de sjamaan zien groeien, circa 5000 v.c.

Het volgende punt in de geschiedenis ligt nog wat dichter bij huis, dit in de 19de tot de 20ste eeuw. In deze periode werden heel veel verschillende ontdekkingen van psychedelica gemaakt, te veel voor dit artikel om ze een voor een uitgebreid uit te lichten. Daarom geef ik graag deze tabel mee waar de verscheidene ontdekkingen en hun ontdekkers staan opgelijst. 

Toch wil ik wel eentje van deze uitgebreider gaan toelichten, dit omdat er ook een leuk verhaal aan verbonden is. De psychedelische ontdekking dat ik wil toelichten is - hou je vast - Lyserginezuurdiethylamide, of in het kort en makkelijker te onthouden: LSD. Het verhaal dat eraan verbonden is heet 'Bicycle Day', en gaat als volgt volgens de blogsite All Things Interesting.

Bicycle Day wordt herdacht als de dag waarop de Zwitserse wetenschapper Albert Hofmann de effecten ontdekte van de psychedelische stof Lyserginezuurdiethylamide, ook wel bekend als LSD.

Hoewel deze dag op 19 april 1943 plaatsvond, was het niet Hofmanns eerste kennismaking met LSD. In 1938 synthetiseerde Hofmann voor het eerst LSD terwijl hij de eigenschappen van een roggeschimmel, moederkoren genaamd, bestudeerde. Hij was op zoek naar een stof die het zenuwstelsel stimuleert als medische oplossing voor de behandeling van hoofdpijn of ademhalingsproblemen.Toen vroege tests die werden gedaan weinig resultaten opleverden, negeerde het farmaceutische bedrijf dat het medicijn ontwikkelde het en legde Hofmann de stof vervolgens weg.

Terugspringend naar 1943 voelde Hofmann zich genoodzaakt terug te keren naar het experiment dat hij vijf jaar geleden opzij had gezet. Op 16 april 1943, een paar dagen voor wat bekend zou worden als Bycicle Day, begon hij opnieuw te experimenteren. Hoewel het niet duidelijk is hoe Hofmann per ongeluk de LSD heeft opgenomen, wordt gespeculeerd dat hij zijn vingers heeft gelikt nadat hij een beetje van het medicijn erop had gekregen. Toen hij de LSD begon te smaken, voelde hij een effect in de vorm van een veranderde bewustzijnsstaat. Op 19 april 1943 besloot Hofmann zichzelf als proefpersoon te gebruiken om de ware en volledige effecten van LSD te ontdekken. Hij nam wat hij schatte een normale dosis van 0,25 mg of 250 microgram, en verdunde het in water.

Hoewel hij niet zeker wist wat hij moest verwachten, voelde Hofmann minder dan een uur na het innemen van het medicijn enkele opmerkelijke veranderingen, waaronder visuele vervormingen, een lichte angst en het verlangen om te lachen. Hofmann vroeg zijn laboratoriumassistent om hem mee naar huis te nemen, maar vanwege oorlogsbeperkingen waren auto's destijds verboden. Hofmann en zijn compagnon moesten dus op de fiets naar huis.

Hier vond het hoogtepunt van Bicycle Day plaats. Hofmanns toestand werd steeds ernstiger terwijl hij naar huis reed. Hij ontwikkelde volledige angst, paranoia en was bang dat hij gek zou worden. Hofmann werd bang dat hij zichzelf had vergiftigd, en dit is geen al te vreemde gedachte, zelfs niet voor iemand op een psychedelische trip. Want Moederkoren, de schimmel waar LSD vandaan komt, is immers dodelijk giftig in zijn natuurlijke staat.

Reflecterend over zijn ervaring tijdens de rit terug op Bicycle Day, citeert Hofmann later in een boek: "Alles in mijn gezichtsveld wankelde en was vervormd alsof het in een gebogen spiegel werd gezien. Ik had ook het gevoel dat we niet vooruitgingen. Toch vertelde mijn assistent me later dat we heel snel hadden gereisd.”

Toen hij thuiskwam, liet Hofmann een dokter bij hem komen. De arts vond geen dodelijke tekenen en geen lichamelijke afwijkingen, afgezien van licht verwijde pupillen. Zodra Hofmann hoorde dat hij niet in gevaar was, voelde hij een verschuiving.

"De afschuw verzachtte en maakte plaats voor een gevoel van geluk en dankbaarheid", zei hij in zijn verslag. “Nu, beetje bij beetje, kon ik beginnen te genieten van de ongekende kleuren en 'vormenspelletjes' die achter mijn gesloten ogen aanhielden. Caleidoscopische, fantastische beelden kwamen bij me binnen.”

En zo werd de uitvinding van LSD als psychedelische drug geboren, Albert Hofmann stierf uiteindelijk in 2008 op 102-jarige leeftijd.

De basics van Psychedelica

Maar genoeg gepraat over de geschiedenis van Psychedelica, het is tijd geworden om de basics van psychedelica te verkennen. Zoals ik in mijn introductie al aangaf deed ik hiervoor een beroep op Jasper Degenaars, Jasper is werkzaam bij Fungi Academy, dit specialiseert zich in het aanbieden van en het onderzoek naar psychedelische en niet psychedelische fungi. Geen betere bron dus om ons te informeren over de basics van psychedelica, en of deze ook een kans hebben onszelf en de wereld positief te veranderen. Het gesprek met Jasper kan u hieronder terugvinden. 

Het "examen"

Het gesprek met Jasper was gevuld met tal van mooie inzichten omtrent het gebruik van psychedelica, en wat het gebruik van psychedelica voor ons kan betekenen in positieve zin. 

Eerst en vooral wist Jasper ons het perspectief te delen over psychedelica als een levende entiteit, een wezen met bewustzijn. Wel met een ander bewustzijn dan ons, maar desalniettemin wel met een bepaald bewustzijn. Jasper benadrukte hiermee dat psychedelica levend is en het daarom aangewezen is het met alle respect en eerbied te gebruiken. 

Daarnaast deelde Jasper ook het perspectief van psychedelica als een technologie. Een technologie dat ons kan helpen onszelf positief te ontwikkelen. We verkenden hoe psychedelica ons kan helpen in genezingsprocessen, gezonde persoonlijkheidsontwikkeling, spirituele ontwikkeling, groeien in maturiteit, et cetera.

Ook kwamen we tot inzien dat psychedelica ons kan helpen opener te groeien voor de gevoelsmatige kant in het leven, we kwamen tot inzien dat psychedelica een tendens heeft mensen te motiveren verder te kijken dan het rationele. Hierdoor kan zich een volledig nieuw domein van het leven zich openbaren: het domein van het gevoel, het intuïtieve, irrationele, spirituele, metafysische. 

En hoe mooi dat het was toen we tot inzien kwamen dat het ons kan helpen in het leren loslaten van controle, en het leren vertrouwen. Hierdoor komen we vervolgens met meer geluk en vrede te leven, meer in lijn met de cadans van ons hart, minder gevangen in de constante stroom van gedachten dat tracht te controleren en manipuleren. 

Ook mooi was hoe Jasper enkele mythes wegnam, en hoe hij ons informeerde over hoe we het best psychedelica gebruiken, en best niet gebruiken. Zeer nuttige info als je het mij vraagt. Ook de insteek dat Jasper gaf over hoe belangrijk educatie en kennis is over deze middelen was zeer waardevol. 

Meer tegen het einde van ons gesprek verkenden we enkele mogelijke therapeutische toepassingen van psychedelica, concreet verkenden we bijvoorbeeld beknopt hoe het een toepassing zou kunnen kennen in een ritueel dat de volwassenheid inluidt. Hierdoor kunnen we vervolgens sterker met de voeten op de grond de volwassenheid ingaan, waardoor we betere keuzes kunnen maken en harde lessen kunnen voorkomen.

Ten slotte kwamen we ook nog tot het inzicht dat als psychedelica zou worden gelegaliseerd en er juiste educatie rond zou bestaan, we veel van de zaken waarvoor psychedelica nu wordt gebruikt zouden kunnen voorkomen: denk maar aan bepaalde psychische problemen. 

Samengevat kunnen we denk ik besluiten dat wanneer psychedelica op een goede manier wordt toegepast, het zowel effectief kan zijn als een preventieve technologie, als een technologie kan zijn dat ons helpt in de nazorg van bepaalde problemen. Bovendien schuilt er in psychedelica hoop zaken te openbaren dat voor het intellect geheim zijn, en behoren tot het domein van het onbewuste. 

Zelf kijk ik met veel positiviteit terug op het gesprek met Jasper, ik kan makkelijk zien hoe psychedelica, wanneer het wordt gelegaliseerd en er juiste educatie en voorlichting over bestaat, de wereld positief kan veranderen. 

Nu ben ik benieuwd, wat is uw mening? Hoe ziet u het? Laat gerust iets weten onder dit artikel. 

Nuttige links: 

https://fungiacademy.com/ 

https://www.instagram.com/jasperiuss/ 

https://www.synthesisinstitute.com/ 

Afbeeling via: https://www.markhensonart.com/all-images 

----- 

Dit was het zesde artikel in de positieve reeks: waar ik onderwerpen in de kijker wil zetten dat onszelf en de wereld positief kunnen veranderen. Stay Tuned! 

Tot volgende keer, wanneer ik een nieuw onderwerp ga verkennen.

Sven

----- 

Indien u feedback hebt op dit artikel of deze reeks, dan ontvang ik die graag. Deze kan u achterlaten onderaan dit artikel of door onze redactie te contacteren via mail: redactie@eenheid.be