Hoe Mindfulness de Wereld Kan Veranderen, in gesprek met Monnik Giel

Er was een tijd dat mindfulness zweverig klonk in onze westerse contreien, dat we het associeerden met hippies en het afschreven als "een new-age mythe". Vandaag de dag heeft mindfulness zich echter stevig gevestigd in onze samenleving en wordt het algemeen aanvaard. Mindfulness is komen te floreren in onze samenleving, zo wordt het gretig toegepast door individuen en organisaties in bijna elke laag of uithoek van onze samenleving. Het moet zijn dat mindfulness een krachtig instrument is, dat het ons helpt en een bijdrage levert aan onze levens. Heeft het dan misschien ook een kans de wereld positief te veranderen? Hiervoor trek ik op onderzoek uit, en raadpleeg ik verschillende bronnen, waaronder ook 'Monnik Giel'.

Deel dit artikel

Hoe Mindfulness de Wereld Kan Veranderen, in gesprek met Monnik Giel

De geschiedenis van Mindfulness

Het is discutabel om een precies jaartal te plakken op het ontstaan van mindfulness, maar wel is er een algemeen akkoord dat mindfulness z'n oorsprong kent in het oude India. Daar was volgens de legende een jongeman, ene Siddattha Gotama. Deze jongeman, die zoon was van een koning, was nieuwsgierig naar het leven, en 'ontsnapte' daarom uit het toenmalig paleis.

Tijdens zijn ontsnapping zag hij zaken dat hij nog nooit eerder had gezien: hij zag mensen in armoede, mensen in pijn, mensen zonder huis of dak boven hun hoofd. Dit leidde hem tot het in vraag stellen van het leven, meer bepaald leidde dit hem naar het in vraag stellen van het lijden dat hij zag.

Op zoek naar antwoorden op zijn diverse vragen besloot hij zich te verdiepen in diverse spirituele methoden en zienswijzen. Zijn spirituele zoektocht wierp echter geen vruchten af in de zin dat zijn vragen grotendeels onbeantwoord bleven. Hij was radeloos, en in een gevoel van onmacht besloot hij dan maar de antwoorden in zichzelf te gaan zoeken.

Zo geschiedde het dat Siddattha uiteindelijk besloot te blijven zitten onder een boom tot hij zijn antwoorden vond, dit resulteerde uiteindelijk in 'een spiritueel ontwaken'. Uiteindelijk werd Siddhattha omgedoopt tot Buddha (verlichte ziel), en ontstond zo na geruime tijd het Boeddhisme. 

Het is uit het Boeddhisme dat Mindfulness is ontstaan, Mindfulness is in het Boeddhisme een essentieel onderdeel van het spirituele pad (Edele Achtvoudige Pad). Uiteindelijk werd mindfulness uit z'n Boeddhistische context genomen door Jon Kabat-Zinn, die het introduceerde in onze westerse cultuur in de vorm van MBSR, oftewel "Mindfulness Based Stress Reduction". 

Uiteindelijk werd mindfulness doorheen de jaren nog extra in de kijker gezet en gepopulariseerd door talloze influencers, en ook spirituele leiders en beoefenaars, zoals Thich Nhat Hanh bijvoorbeeld. 

De basics van Mindfulness

Maar wat is mindfulness dan precies? Eens luisteren naar verschillende bronnen op het internet. 

Volgens deze bronnen gaat dus om het leven met volle aandacht, gaat het over met volledig bewustzijn leven over de huidige ervaring. Het gaat over dat als we praten; we praten met volledige aandacht. Het gaat over dat als we stappen; we stappen met volledige aandacht. Het gaat over dat als we eten; we eten met volledige aandacht. Het is een manier van volledig thuis te komen in het huidige moment, van compleet aanwezig te worden met wat nu gebeurd. 

Gesprek met Monnik Giel

Maar zoals ik eerder aangaf in mijn inleiding deed ik ook een beroep op Monnik Giel, hij helpt in België momenteel het 'Jonang Kalachakra Centrum' uit te bouwen, een centrum dat zich inzet voor de beoefening van Boeddhisme. Ook schippert hij tussen India en België en volgt hij intussentijd een opleiding in Boeddhistische filosofie, onderdeel van zijn opleiding is ook het vrij intensief beoefenen van meditatie en mindfulness. Geen betere bron dus om mij wat beter te informeren over mindfulness. Via het gesprek met Monnik Giel kwam ik tot meer inzicht in hoe mindfulness kan worden getraind, hoe mindfulness ons positief kan veranderen, en ook over hoe mindfulness de wereld positief kan veranderen. Het loont zeker eens de moeite waard het gesprek te beluisteren, Giel deelt er heel wat boeiende perspectieven en verhalen, een vleugje humor was ook steeds niet veraf. Hieronder kan u ons gesprek terugvinden. 

Het 'examen'

Dus kan mindfulness onszelf en de wereld positief veranderen? Is er in mindfulness hoop aanwezig voor onszelf en de wereld? Zoals Giel aangaf tijdens ons gesprek, kan het een krachtig gereedschap zijn dat het goede in onszelf doet ontwaken. En wanneer ik bijvoorbeeld reflecteer over ons gesprek, begrijp ik onder meer dat Giel ons tijdens de video er enkele keren op wees dat een tekort aan mindfulness vaak een van de oorzaken van ongeluk en lijden is. Maar kunnen we stellen dat mindfulness dé oplossing is voor onze vele diverse uitdagingen? Dat is hoogstwaarschijnlijk te kort door de bocht. Toch mag de kracht van mindfulness volgens mij ook niet worden onderschat, en kan het ons helpen de wereld in een mooie richting te doen evolueren.

Dus om een antwoord te formuleren op de vragen hierboven: ja in mindfulness is zeker hoop aanwezig, zowel voor onszelf en de wereld. Het is naar mijn bescheiden mening een zeer mooie techniek dat dient te worden gekoesterd. Ik durf zeker te beweren dat we allemaal deugd zouden hebben van een beetje meer mindfulness in ons leven, misschien is dit zelf noodzakelijk. Mindfulness kan ons helpen bewuster te leven, waardoor wijsheid kan komen te floreren, en we onze individuele en collectieve uitdagingen beter kunnen komen te benaderen.

----- 

Dit was alvast het eerste artikel in de nieuwe positieve reeks: waar ik onderwerpen in de kijker wil zetten dat onszelf en de wereld positief kunnen veranderen. Stay Tuned! 

Tot volgende week, wanneer ik een nieuw onderwerp ga verkennen.

Sven

----- 

Indien u feedback hebt op dit artikel of deze reeks, dan ontvang ik die graag. Deze kan u achterlaten onderaan dit artikel of door onze redactie te contacteren via mail.