Hoe de Wereld kan Worden Veranderd, een Introductie tot een Nieuwe (Positieve) Reeks

Klaar voor deze nieuwe reeks? In dit introductie artikel leer je meer!

Deel dit artikel

Hoe de Wereld kan Worden Veranderd, een Introductie tot een Nieuwe (Positieve) Reeks

Dreigingen

We leven in een tijd waar de mens waarneemt te worden bedreigd vanuit vele hoeken: zo nemen veel mensen waar te worden bedreigt door de klimaatopwarming, anderen zien dan weer een dreiging in zaken als het coronacertificaat, de digitalisering van onze maatschappij, de monopolisering van markten, desinformatie, inflatie, verdeeldheid, de vermenging van het private met het publieke, geopolitieke tendensen, etc. 

Hoe gaan we hiermee om?

Of al deze dreigingen nu reëel zijn of niet laat ik in dit artikel liever in het midden, daar wil ik het in dit artikel niet over hebben. Waar ik het wel over wil hebben is over hoe we kunnen omgaan met deze diverse dreigingen. Steken we ons hoofd in het zand en negeren we ze: is ignorance bliss? Komen we op straat en laten we onze stem horen? Saboteren we het huidige systeem en boycotten we het? Of zijn er andere manieren van omgang, en wat houden die dan in? En hebben ze misschien een kans de wereld ook positief te veranderen? 

Mijn uitdaging een antwoord te vinden over hoe om te gaan met de bovengenoemde dreigingen openbaart een zeer groot spectrum aan mogelijkheden, heel veel diverse mogelijkheden. Wanneer ik deze mogelijkheden in beschouwing neem, is het ook heel moeilijk te onderscheiden welke nu het best zijn, welke ik nu het best in dit artikel meeneem, of meer in de spotlights dien te zetten... om er nu maar een paar op te noemen: mindfulness, geweldloze communicatie, agorisme, freedom-cells, permacultuur, etc. 

Een nieuwe reeks

Daarom dat ik beslis om het idee van zo maar even één of meerdere oplossingen te formuleren in één artikel begraaf, ik zie er geen begin aan. Maar ik zie wel een oplossing, dat zijnde om in plaats van één artikel te schrijven over hoe om te gaan met deze dreigingen, een reeks te schrijven hierover. Daarom dat ik dit artikel omdoop tot een introductie, een introductie op een nieuwe reeks. 

In deze reeks wil dus stilstaan over hoe we kunnen omgaan met deze diverse dreigingen, ik voel me geïnspireerd deze reeks te schrijven omdat ik in mezelf en anderen een behoefte zie om ook de focus te vestigen op positieve en opbouwende zaken. Zaken dat ons kunnen helpen omgaan met deze onzekere tijden, ook zou het natuurlijk mooi zijn mochten deze zaken een kans hebben de wereld ook in een positieve richting te transformeren. 

Realisme en hoop

Maar ik besef ook dat pasklare oplossingen aanbieden over hoe om te gaan met deze diverse dreigingen een illusie is, dit omdat omgaan met dreigingen iets zeer persoonlijks is, en duurzame oplossingen voor persoonlijke kwesties het merendeel van de tijd enkel worden gevonden in een context dat afgestemd is op de persoon in kwestie. Maar ondanks dat ik enig realisme aanbreng in mezelf en mogelijke verwachtingen bij u, ben ik toch ook hoopvol. Ik ben hoopvol in de zin dat ik hier en daar misschien 'een steentje in de rivier kan verleggen, en ik zo toch mijn bijdrage kan leveren de rivier te helpen veranderen in een andere richting'. 

Ten slotte plan ik voor deze reeks iedere week één artikel te publiceren, en plan ik nog geen einde van deze reeks. Ik schrijf deze reeks zolang ik me geïnspireerd voel, en er zolang er ideeën zijn in mijn reservoir. 

Bedankt voor uw steun, 

Sven