Hoe Cryptocurrencies de Wereld Kunnen Veranderen, in gesprek met Benjamin Van Doorslaer

Wat oorspronkelijk een hype was onder speculanten en hoofdzakelijk progressieve investeerders is doorheen de jaren komen uit te groeien tot een gevestigde waarde in de financiële en economische wereld. Nu maken allerhande particulieren er gebruik van, maar ook bedrijven zijn het steeds meer gaan aanvaarden en toepassen in hun zaken doen. Maar wat zijn dat nu precies, die cryptocurrencies? En hebben ze misschien een kans onze wereld positief te veranderen? Tijd om op onderzoek uit te trekken. Hiervoor raadpleegde ik verschillende bronnen, waaronder ervaren crypto investeerder en financiële vrijheid coach Benjamin Van Doorslaer.

Deel dit artikel

Hoe Cryptocurrencies de Wereld Kunnen Veranderen, in gesprek met Benjamin Van Doorslaer

De geschiedenis van cryptocurrencies

Het begon allemaal in 2009 toen ene 'Satoshi Nakamoto' vanuit het niets de eerste versie van crypto software wist te lanceren, dit de Bitcoin software. Hieruit werd dan de eerste cryptocurrency ooit gemind, de Bitcoin. Dit moment kan worden gezien als de feitelijke geboorte van cryptocurrency. 

Tot en met medio 2010 bleef Nakamoto actief in het aanpassen en ontwikkelen van de Bitcoin software, in het ontwikkelaars forum BitcoinTalk bleef hij regelmatig updates plaatsen tot hij plots uit het niets zoals hij verscheen ook opnieuw verdween. 

Wie Nakamoto is blijft tot op vandaag een mysterie. Ondanks de talloze theorieën, personen, en groepen dat claimden schuil te gaan achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto is er nog geen verklaring voor wie Nakamoto nu echt is. 

Maar goed, terug naar medio 2010 toen Nakamoto dus van het podium verdween. Op dit moment namen heel wat ontwikkelaars het project van de Bitcoin software als het ware over van Nakamoto, zij beten zich vast in de Bitcoin software en ontwikkelden het verder tot wat het nu is vandaag. 

Tot het ontwikkelen van de Bitcoin software tot nu ontstonden in tussentijd heel wat andere crypto projecten, allen met hun eigen technologische eigenschappen en crypto-munten eraan gekoppeld. Om nu maar enkele van deze projecten op te sommen: Ethereum, Litecoin, Monero, Chainlink, Ripple, etc.

Uiteindelijk kende zo doorheen de jaren de crypto-markt een enorme groei, gepaard met deze groei kwam er ook een heuse infrastructuur. Deze infrastructuur heeft ervoor gezorgd dat het doorheen de jaren steeds makkelijker en makkelijker werd in crypto te investeren, ermee te speculeren, het te verhandelen, het mee te helpen ontwikkelen, etc. Enkele voorbeelden van zo'n structuren: Binance, Coinbase, Coingecko, Glassnode, Tradingview, etc. 

Op dit moment is de cryptomarkt uitgegroeid tot een markt van op moment van schrijven 13.473 munten en 588 platformen waar tal van deze digitale munten verhandelbaar zijn. Sinds het ontstaan van de Bitcoin software ten tijde van Nakamoto is er dus een heus nieuw economisch systeem ontstaan, een dat tot op vandaag steeds meer en meer blijft groeien. Dus tijd om eens te duiken in de basics van de cryptocurrency. 

Gesprek met Benjamin Van Doorslaer

Zoals ik in de introductie vermeldde ging ik ook in gesprek met Benjamin Van Doorslaar. Benjamin is ervaren investeerder in cryptocurrencies en ook financiële vrijheid coach, geen betere bron dus om mij even te informeren in wat de basics van cryptocurrencies zijn, en hoe crypto onze wereld misschien ook positief kan veranderen. Hieronder kan u ons gesprek terugvinden en beluisteren. 

Het 'examen'

In het gesprek met Benjamin verkenden we de basics van crypto op basis van de Bitcoin technologie, Benjamin gaf ons mee dat Bitcoin een verbetering is van het Fiat systeem dat we momenteel kennen (Euro, Dollar, etc). Volgens Benjamin is het een verbetering omdat Bitcoin eerst en vooral werkt met een beperkte gelimiteerde voorraad, hierdoor behoud het z'n waarde. Ook wist Benjamin ons te vertellen dat Bitcoin op een eenvoudiger manier werkt dan onze huidige manier van werken, zo neemt de Bitcoin technologie de nood weg van te verhandelen via een derde partij (bv een centrale bank, etc). Een andere nuance dat Benjamin ons meegaf, is dat de Bitcoin technologie op zich ook efficiënter werkt dan ons huidige systeem, dit omdat er geen ellenlang papierwerk bij komt kijken. Ook wordt de menselijke factor vervangen door de digitale automatisatie van de technologie, en dit kan ons op z'n beurt meer tijd geven om andere zaken te doen (bv ons meer vrije tijd geven). Omdat de menselijke factor aldus minder relevant wordt gemaakt, is er bijvoorbeeld ook minder kans dat persoonlijke agenda's de bovenhand komen te nemen, dit zorgt er op z'n beurt dan weer voor dat het een eerlijker systeem zou zijn. 

Valkuilen?

Oké so far so good, maar zijn er ook valkuilen aan de Crypto en Bitcoin technologie? Op deze vraag wist Benjamin te antwoorden dat er verschillende soorten Crypto zijn, en dat sommigen ook worden gecreëerd om de mens z'n soevereiniteit te ondermijnen, een voorbeeldje hiervan zijn volgens Benjamin de Central Bank Digital Currency's, oftewel de CBD's. Dus wees op je hoede zou ik zeggen, niet alle crypto's zijn even constructief voor de mens, sommigen ondermijnen dus blijkbaar ook de soevereiniteit van de mens. Ook wist Benjamin te vertellen dat de technologie kan worden gebruikt voor diverse doeleinden, veel hangt af van wie de technologie in handen krijgt. Zo zijn er veel projecten die een nuttige toepassing kunnen krijgen in de toekomst, maar de toepassing ervan kan ook worden gebruikt om te surveilleren en controleren. Er zijn dus wel degelijk enkele valkuilen, het is dus zeker aangewezen op ons hoede te zijn, onze research te doen, en vanzelfsprekend kritisch nadenken te beoefenen wanneer we ons in de Crypto wereld gaan begeven. 

Enkele beloften?

Ten slotte bespraken we ook hoe Bitcoin en Crypto in het algemeen enkele 'beloften' in petto heeft voor de mens. Ten eerste bezorgt het ons een achterpoortje aan de tirannie te ontsnappen van een controlesysteem, want sommige crypto's zijn moeilijk of zelf niet te traceren en waarborgen digitale privacy. Door een hoeveelheid van deze Crypto te houden kunnen we onder meer ongehinderd transacties uitvoeren op het internet, kunnen we onder meer ook een stukje eigendom bezitten dat niet kan worden getraceerd naar onze persoonlijke identiteit. Het kan dus onze soevereiniteit beschermen. Ten tweede kan Crypto ook worden gezien als een hefboom meer financiële vrijheid te creeëren. Benjamin wist ons te vertellen dat in de cryptomarkt er heuse opportuniteiten liggen, als we het goed aanpakken, vallen er heuse sommen geld te verdienen, Benjamin vertelde ons hier over het potentieel van NFT's. Uiteindelijk had Benjamin het ook over het toekomstperspectief van de Crypto technologie, hij had het over hoe deze een efficiëntere en eerlijkere samenleving kan creëeren dat de soevereiniteit van de bevolking respecteerd. Dit omdat ze onder meer de macht wegneemt van derde partijen en deze opnieuw in de handen van het volk legt. 

Besluit

Er zijn dus zeker enkele argumenten waardoor we kunnen stellen dat Crypto een mooie kans heeft onze wereld positief te veranderen, al dienen we ook ten allen tijde aandachtig te zijn over enkele mogelijke valkuilen, en deze zijn ook aanwezig. Ik denk dat we kunnen stellen dat veel gaat afhangen van hoe we de Crypto technologie gaan toepassen, en welke Crypto technologieën we gaan gebruiken. Het is aan iedere mens hiervoor kritisch nadenken te beoefenen, en te onderscheiden welke Crypto de soevereiniteit van de mens beschermt of welke inbreekt op deze soevereiniteit. Het mooie is echter, wanneer we dit kritisch en bewust nadenken gaan beoefenen, Crypto een infrastructuur kan zijn dat ons gerricht kan helpen de huidige samenleving positief te veranderen. 

----- 

Dit was het vierde artikel in de positieve reeks: waar ik onderwerpen in de kijker wil zetten die onszelf en de wereld positief kunnen veranderen. Stay Tuned! 

Tot de volgende, wanneer ik een nieuw onderwerp ga verkennen.

Sven

----- 

Indien u feedback hebt op dit artikel of deze reeks, dan ontvang ik die graag. Deze kan u achterlaten onderaan dit artikel of door onze redactie te contacteren via mail: redactie@eenheid.be