Hoe beveilig ik mezelf makkelijk online ? (#1)

Velen hebben er absoluut geen flauw idee van hoe zichzelf te beveiligen online. En dat is normaal. Het is geen spontane kennis voor de doorsnee burger. In dit artikel wordt een eerste doch degelijke aanzet gegeven die je zelf kan toepassen.

Deel dit artikel

Hoe beveilig ik mezelf makkelijk online ? (#1)

Maak jezelf anoniem

VPN

Om jezelf anoniem te maken op het internet zijn er meerdere mogelijkheden, maar de meest voor de hand liggende manier is het gebruik van een VPN (Virtual Private Network). Een VPN-connectie zorgt ervoor dat je ergens ter wereld een private tunnel maakt met een server die de VPN-service aanbiedt. Die tunnel is geëncrypteerd en het uiteindelijk doel is om vanuit de VPN-server zelf uit te breken naar het internet. Zo ben je traceerbaar tot de VPN-server zelf en niet tot aan je thuisadres.

HotSpot Shield via Dashlane is een uitstekende VPN-provider. Ze bieden ondersteuning voor iOS, Windows, Linux en Android. Ja, ook je smartphone is een internettoestel uiteraard. Je kan Dashlane via Eenheid gratis uitproberen voor 6 maanden via volgende link.

Een superhandige meerwaarde aan Dashlane is dat het eigenlijk een Password Manager is. Een groot stuk van je persoonlijke online beveiliging is uiteraard je wachtwoorden. Wachtwoorden zoals 'Koffie123' zijn verleden tijd. Dashlane stelt superveilige wachtwoorden voor en gaat ze onthouden voor je. Ja, ook op je smartphone als je de app installeert.

Een andere mogelijkheid: Tor

Velen gebruiken ondertussen de Incognito-modus van Google Chrome, maar laat ons eerlijk zijn. Het blijft Google.. En daarmee is genoeg gezegd.

Tor is een internetbrowser, net zoals Microsoft Edge, Google Chrome, Mozilla Firefox of Safari, die reeds een ingebouwde vorm van VPN heeft. Het is geen echte VPN-connectie die opgebouwd wordt, maar telkens je de browser opstart wordt verbinding gemaakt via meerdere 'relays'. Een relay is een tussenstation die je verbinding opnieuw gaat doorsturen naar een andere relay. Zo zijn er heel veel relay-servers, overigens zonder logging van gegevens, die het mogelijk maakt anoniem te gaan surfen. De internetsnelheid via Tor is iets trager dan normaal, maar dat is logisch als je denkt waar ter wereld je eerst even een connectie maakt. Tor downloaden doe je via volgende link.