Geen einde in zicht: EU wordt ook volgende winter geconfronteerd met ernstige gastekorten

De Europese Unie wordt geconfronteerd met een tekort aan gas dat volgend jaar in de tientallen miljarden kubieke meters loopt. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt, bericht Breitbart.com. Von der Leyen probeerde de waarschuwing te compenseren met de bewering dat het blok de energiecrisis dit jaar “heeft weten te […] The post Geen einde in zicht: EU wordt ook volgende winter geconfronteerd met ernstige gastekorten appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Geen einde in zicht: EU wordt ook volgende winter geconfronteerd met ernstige gastekorten

De Europese Unie wordt geconfronteerd met een tekort aan gas dat volgend jaar in de tientallen miljarden kubieke meters loopt. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen maandag tijdens een persconferentie bekendgemaakt, bericht Breitbart.com.

Von der Leyen probeerde de waarschuwing te compenseren met de bewering dat het blok de energiecrisis dit jaar “heeft weten te beheersen,” ondanks het feit dat deskundigen hebben gewaarschuwd dat Europa permanent dreigt te deïndustrialiseren doordat energie voor veel bedrijven volstrekt onbetaalbaar wordt.

Bij de presentatie van een rapport van het Internationaal Energieagentschap over de toekomstige energievooruitzichten van de EU, prees de voorzitter van de Commissie het blok dat het met succes “Russische chantage” heeft weerstaan toen Moskou de toevoer via pijpleidingen met 80% verminderde.

Von der Leyen gaf echter ook toe dat de EU dit jaar over het algemeen veel geluk heeft gehad, omdat zowel het ongebruikelijk warme winterweer als de strenge COVID-lockdownstrategie van China de internationale vraag naar koolwaterstoffen heeft helpen drukken.

“Het is mogelijk dat Rusland de rest van de gastoevoer via pijpleidingen stopzet; China zou de COVID-19-beperkingen kunnen opheffen en zo de energievraag op de wereldmarkt weer op het niveau van vóór de COVID-19 brengen; en natuurlijk hebben we dit jaar geprofiteerd van een buitengewoon warme winter – dat zou volgend jaar ook anders kunnen zijn,” gaf von der Leyen toe.

De voorzitter van de Commissie stelde dat de EU, zelfs met de huidige gasbesparingsmaatregelen, volgend jaar een energietekort van “maximaal 30 miljard kubieke meter gas” kan hebben, iets wat volgens haar alleen kan worden gecompenseerd door nog meer groene maatregelen en door de hoeveelheid vloeibaar aardgas die het blok jaarlijks importeert, te verhogen.

De beweringen van Von der Leyen werden grotendeels herhaald door Fatih Birol, de uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap, die ook de zogenaamde “vernietiging van de vraag,” veroorzaakt door massale prijsstijgingen, aanhaalde als een van de redenen waarom veel landen het beter hebben gedaan dan aanvankelijk verwacht.

Deze “vernietiging van de vraag” kan echter enorme gevolgen hebben voor het bedrijfsleven in het blok. In september waarschuwden industrie-experts al dat de EU nu het risico loopt van “permanente deïndustrialisatie” als gevolg van de stijgende energieprijzen.

“Wij zijn zeer bezorgd dat de komende winter een beslissende slag kan toebrengen aan veel van onze activiteiten, en wij roepen de leiders van de EU en de lidstaten op om noodmaatregelen te nemen om hun strategische elektriciteitsintensieve industrieën te behouden en permanent banenverlies te voorkomen,” aldus een brief van de metaalindustriegroep Eurometaux aan von der Leyen.

“De producenten worden geconfronteerd met elektriciteits- en gaskosten die meer dan tien keer zo hoog zijn als vorig jaar en die de verkoopprijs van hun producten ver overstijgen,” ging de brief verder. “Wij weten uit ervaring dat wanneer een fabriek eenmaal gesloten is, dit heel vaak een permanente situatie wordt, aangezien heropening aanzienlijke onzekerheid en kosten met zich meebrengt.”

Om het nog erger te maken: terwijl de voorzitter van de EU-Commissie zichzelf al op de schouder lijkt te kloppen omdat ze dit jaar een complete energiechaos heeft voorkomen, blijkt uit berichten dat Duitsland nog steeds in de problemen kan komen.

In een gesprek met de Duitse krant Tagesspiegel waarschuwde Klaus Müller, hoofd van de energiewaakhond van het Bundesnetzagentur, dat het land nog steeds gevaar loopt door de plotselinge temperatuurdaling in Noord-Europa.

Volgens de ambtenaar heeft de recente milde koudegolf het land afgehouden van zijn plan om het gasverbruik met 20% te verminderen, een maatregel die naar verluidt nodig is om ernstige tekorten te voorkomen.

“…momenteel is de totale besparing slechts 13 procent,” zei Müller tegen de krant. “Bij temperaturen van min tien graden schiet het gasverbruik omhoog. Dat is een risico, vooral als zo’n koudegolf langer duurt.”

Hij vertelt de krant niettemin dat, ondanks de ernstige problemen, de dreiging van stroomuitval “hem niet al te veel zorgen baart.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Poetin: Levering gas via Nord Stream-pijpleiding – als de EU dat wilVolg Frontnieuws op Telegram>Lees meer over:

The post Geen einde in zicht: EU wordt ook volgende winter geconfronteerd met ernstige gastekorten appeared first on Frontnieuws.