Gascontract met Qatar wijst op meer problemen voor Duitsland

Een maandenlange tragedie heeft eindelijk haar happy end gevonden – zij het eerder symbolisch. Nadat minister van Economische Zaken Habeck (Groenen) in het voorjaar in Qatar werd afgepoeierd toen hij een vervanger zocht voor het geboycotte Russische gas, doen nu berichten de ronde over een overeenkomst, schrijft Freewestmedia.com. Qatar en Duitsland zijn het dus eens […] The post Gascontract met Qatar wijst op meer problemen voor Duitsland appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Gascontract met Qatar wijst op meer problemen voor Duitsland

Een maandenlange tragedie heeft eindelijk haar happy end gevonden – zij het eerder symbolisch. Nadat minister van Economische Zaken Habeck (Groenen) in het voorjaar in Qatar werd afgepoeierd toen hij een vervanger zocht voor het geboycotte Russische gas, doen nu berichten de ronde over een overeenkomst, schrijft Freewestmedia.com.

Qatar en Duitsland zijn het dus eens geworden over een leveringscontract op lange termijn voor vloeibaar aardgas (LNG). Volgens het contract wordt het vloeibare gas verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Conoco-Phillips, dat het vervolgens aan Brunsbüttel in Duitsland zal leveren. De leveringen beginnen echter pas in 2026 en zullen maximaal 15 jaar duren. De vorige grote leverancier, Rusland, is de grote afwezige sinds de Russische militaire operatie in Oekraïne.

Maar het contract met de sjeiks is weinig meer dan een symbolische “deal”. Het omvat slechts maximaal twee miljoen ton LNG per jaar – dit komt overeen met ongeveer 2,7 miljard kubieke meter niet-liquefied aardgas per jaar, wat een extreem klein leveringsvolume is. Ter vergelijking: via de Oostzeepijpleiding Nord Stream 1 werd tot het begin van de Oekraïne-oorlog jaarlijks ongeveer 55 miljard kubieke meter vanuit Rusland aan Duitsland geleverd. In 2021 verbruikte Duitsland ook bijna 90,5 miljard kubieke meter aardgas.

Gas voor China

Bijzonder beledigend is dat de magere Duitse contractafsluiting slechts enkele dagen na de aankondiging van een gasdeal tussen Qatar en China kwam, die vooral vanwege de lange looptijd van strategisch belang is. De leveringsovereenkomst met China voorziet in de uitvoer van vloeibaar aardgas (LNG) ten bedrage van 108 miljoen ton over 27 jaar – een veelvoud van het leveringsvolume voor Duitsland.

De Arabische wereld maakt er geen geheim van dat Duitsland niet langer als een betrouwbare partner wordt beschouwd. Het gaat niet alleen om de opdringerige pogingen om het Duitse WK-team te instrueren en de minister van Binnenlandse Zaken, die meende de Qatarese gastheren in het stadion te moeten provoceren met de regenboogkleurige “One Love”-armband.

Ernstiger is dat Berlijn het internationale vertrouwen heeft verloren door in het kader van het westerse sanctiebeleid Russische gasinfrastructuur en andere Russische monetaire en materiële activa in beslag te nemen.

Duitse politici zijn voor hun eigen voortbestaan afhankelijk van oorlogssteun

In het licht van de economische tegenspoed blijkt dat de Europese solidariteit met Oekraïne haar grenzen heeft bereikt. De perceptie van Oekraïne als een haven van vrijheid die steun verdient, is ook sterk verslechterd – ondanks de voortdurende propaganda in de media. Steeds minder Europeanen steunen wapenleveranties aan Kiev. En steeds minder Europeanen willen Oekraïne in de EU.

Een recente enquête van de Bertelsmann Stichting, die in de hele EU werd gehouden, geeft cijfers over de verandering in de stemming.

Daaruit blijkt dat in Duitsland in september slechts 48 procent voor wapenleveranties aan Kiev was – in maart was dat nog 57 procent. Ook in de hele EU daalde de goedkeuring tot 50 procent. De Polen, als directe buren van Oekraïne, waren met 76 procent het meest voor wapenleveranties, terwijl Italië met 36 procent het laagste goedkeuringspercentage had.

Bovendien daalde de steun voor de toetreding van Oekraïne tot de EU de komende jaren in de hele EU. In maart steunde 69 procent van de EU-burgers dit, in september nog maar 63 procent. Ook de bereidheid om vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen neemt in heel Europa af.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

IJsberg in zicht: De ineenstorting van de energievoorziening staat voor de deur!


Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Gascontract met Qatar wijst op meer problemen voor Duitsland appeared first on Frontnieuws.