EU wordt nu wakker en realiseert zich dat haar relatie met de VS het niveau van meester en slaaf heeft bereikt

Opmerkelijk genoeg begint de EU wakker te worden en beseft niet alleen dat ze slaafser is dan ooit tevoren tegenover de VS, maar dat de relatie sinds het begin van de Oekraïense oorlog zelfs het kluchtige niveau van meester en slaaf heeft bereikt. En toch, ondanks het feit dat de hoofddiplomaat van de EU onlangs […] The post EU wordt nu wakker en realiseert zich dat haar relatie met de VS het niveau van meester en slaaf heeft bereikt appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

EU wordt nu wakker en realiseert zich dat haar relatie met de VS het niveau van meester en slaaf heeft bereikt

Opmerkelijk genoeg begint de EU wakker te worden en beseft niet alleen dat ze slaafser is dan ooit tevoren tegenover de VS, maar dat de relatie sinds het begin van de Oekraïense oorlog zelfs het kluchtige niveau van meester en slaaf heeft bereikt. En toch, ondanks het feit dat de hoofddiplomaat van de EU onlangs weigerde zich in een conflictscenario met China te laten meeslepen en leden van het Europees Parlement pathetisch stemden om Rusland als een terroristische staat aan te merken, was het niet de EU die tot de conclusie kwam. Het was de Franse president Emmanuel Macron, schrijft Martin Jay.

Negen hele maanden sinds het begin van de oorlog in februari van dit jaar begint Macron in te zien dat hij is uitgespeeld door de zittende bolleboos in het Witte Huis. Ja, “Waar ga ik heen Biden” is eigenlijk niet zo dom als hij eruit ziet of doet. De echte winnaar van de Oekraïne-oorlog is verreweg Amerika, dat Europa afhankelijk heeft gemaakt van zijn LPG, terwijl het de Europeanen zijn die als vluchtelingen in hun eigen land moeten leven zodra de kosten zijn doorberekend.

De Franse president Emmanuel Macron reisde de afgelopen week naar Washington D.C. voor het eerste staatsbezoek aan de Biden-regering, maar niet voordat hij de Australische 60 Minutes-correspondent Bill Whitaker vertelde dat de betrekkingen tussen de historische bondgenoten toe zijn aan een reset.

“Hoe zijn de betrekkingen uit de pas gelopen?” vroeg Whitaker.

“Ik denk dat deze regering en president Biden persoonlijk erg gehecht zijn aan Europa,” zei Macron. “Maar als je naar de huidige situatie kijkt, is er inderdaad sprake van een de-synchronisatie. Waarom? Energie. Europa is een koper van gas en olie. De VS is een producent. En als je naar de situatie kijkt, zie je dat onze industrieën en huishoudens niet tegen dezelfde prijs inkopen. Er is dus een grote kloof die de koopkracht en het concurrentievermogen van onze samenlevingen beïnvloedt.”

Nu Rusland zijn aardgasleveringen aan Europa afknijpt en de markt in beroering is, koopt Europa meer van de VS, maar tegen een prijs die maar liefst zes keer zo hoog is als wat de Amerikanen betalen.

“U hebt gezegd dat dit niet is hoe vrienden zich gedragen,” zei Whitaker.

“Ja, we zijn heel erg samen betrokken bij deze oorlog voor dezelfde principes,” zei Macron. “Maar de kosten van deze oorlog zijn niet hetzelfde – aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. En daar moet je – je zeer bewust van zijn.”

Maar erger dan gewoon de slaaf te zijn in de relatie die zijn meester floreert, is de Franse president ook gepikeerd over nieuwe belastingvoordelen die worden gegeven aan industrieën in de VS die verband houden met groene banen, nogal onhandig een acroniem van een Ierse paramilitaire organisatie, de IRA.

De Inflation Reduction Act van Biden is op het eerste gezicht best slim. Maar het zal Europese bedrijven nog harder treffen, waardoor velen zich ten eerste afvragen of het volgens de WTO-regels concurrentievervalsend is en ten tweede of Biden hoopt dat het nieuwe initiatief EU-bedrijven ertoe zal aanzetten zich naar de VS te verplaatsen en nog meer banen voor Uncle Sam te creëren.

Of IRA – nieuwe wetgeving om groene banen in de VS te creëren met belastingkredieten voor elektrische auto’s en de productie van schone energie in Noord-Amerika.

“Het niveau van de subsidies is nu twee tot drie keer hoger in de VS dan in Europa. We zitten helemaal op één lijn in dit conflict. We werken hard. En ik denk dat als de dag na het conflict het resultaat een zwakker Europa is, omdat een groot deel van zijn industrie dan gewoon om zeep is geholpen. Ik denk dat dat niet het belang is van de Amerikaanse regering en zelfs niet van de Amerikaanse samenleving,” zei Macron. “Ik denk dat het belangrijkste belang natuurlijk is om uw middenklasse te beschermen, wat een heel eerlijk belang is. Ik – ik doe hetzelfde voor mijn land. En het is om concurrerend te zijn ten opzichte van China. Maar het resultaat van het recente besluit over dit momentum is, zou ik zeggen, slecht voor Europa.”

Ursula von der Leyen is het met hem eens en heeft zich ook uitgesproken over tegenmaatregelen om EU-bedrijven een gelijk speelveld te geven. Maar het zou wel eens te laat kunnen zijn. Zulke maatregelen vergen tijd en Biden’s overeenkomst met Macron om “het probleem op te lossen” zou wel eens een tactiek kunnen zijn om tijd te winnen. Voor veel Duitse bedrijven geldt dat ze niet blijven hangen om te zien of Macron bespeeld is of niet. De EU is gewoon niet in staat om de belangen van haar burgers of bedrijven te behartigen. Dat heeft ze al honderd keer bewezen en wat we nu meemaken is de ineenstorting van de EU op vele niveaus. En hoe meer zij zich overgeeft aan het verblinde dogma van stunts zoals die in het Europees Parlement, hoe meer Europa zal zinken. Het oude Europa heeft een reset nodig met de VS. Maar zal het de EU zijn die daartoe het initiatief neemt met de zwaarste handelssanctie van allemaal – namelijk door de sanctie tegen de goedkope olie van Rusland te op te heffen? Onwaarschijnlijk, hoewel er al stemmen opgaan die zeggen dat er een grens is aan hoe ver EU-landen kunnen gaan met dergelijke maatregelen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Kremlin drijft de spot met Europa’s gassituatie: “Rekeningen zullen hartaanvallen veroorzaken”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post EU wordt nu wakker en realiseert zich dat haar relatie met de VS het niveau van meester en slaaf heeft bereikt appeared first on Frontnieuws.