Energieleveranciers bieden alsmaar minder vaste contracten aan, ook grote speler Eneco houdt daarmee op

Steeds meer energieleveranciers bieden geen vaste energietarieven meer aan. Eneco biedt alleen nog variabele contracten aan. Engie gaat vaste contracten niet meer actief promoten. Dat meldt De Tijd.

Deel dit artikel

Energieleveranciers bieden alsmaar minder vaste contracten aan, ook grote speler Eneco houdt daarmee op

Vaste contracten zijn comfortabel voor de klant omdat die op voorhand weet hoeveel die - bijvoorbeeld bij een vast contract van één jaar - het komende jaar moet betalen. En wie het afgelopen jaar een vast contract had, was ook financieel goed af omdat de prijzen voor gas en elektriciteit heel fors gestegen zijn.

Maar voor de energieleveranciers zelf wordt het moeilijk om vaste contracten te blijven aanbieden. Bij de variabele contracten worden de hogere prijzen die leveranciers betalen op de groothandelsmarkt, gewoon doorgerekend aan de klanten. Bij de vaste contracten loopt het anders: daar kan de leverancier de prijzen voor de klant niet zomaar verhogen. Daarom moet hij zich indekken tegen een mogelijke prijsstijging. En dat kost op dit moment - met de hoge energieprijzen - zoveel geld, dat dat alsmaar moeilijker wordt.

"Wij moeten voor elke nieuw klant de energie inkopen voor zijn contracttijd", zegt Mark Van Hamme, woordvoerder van Eneco. "Stel dat de klant een contract heeft voor drie jaar, dan moeten wij voor drie jaar energie inkopen. Dat gebeurt aan de hoge marktprijzen van vandaag. Maar als de prijzen later zakken en de klant is overgestapt naar een andere leverancier, dan blijven wij met die dure ingekochte energie zitten." Leveranciers kunnen die energie wel van de hand doen, maar met een fors verlies. En dat houdt dus grote risico's in voor de leveranciers.

De voorbije maanden waren enkele kleinere en middelgrote leveranciers zoals Octaplus en Mega al gestopt met het aanbieden van vaste contracten. Nu houdt ook Eneco, de op twee na grootste speler, ermee op. Engie, de nummer 1, biedt die vaste contracten wel nog aan, maar zal die niet meer actief promoten. Wie op de website van Engie een simulatie doet voor een nieuw contract, zal alleen maar variabele contracten aangeboden krijgen. Wie alsnog een vast contract wil, moet telefonisch contact opnemen met Engie.

bron: De Tijd / VRT