EMA zet licht op groen voor vaccinatie tegen coronavirus vanaf vijf jaar

Het geneesmiddelencomité van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor het coronavaccin van Pfizer-BioNTech voor kinderen van vijf tot elf jaar. Dat deelt het EMA mee. Aan kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen wordt het vaccin al langer toegediend. In ons land is het middel van Pfizer/BioNTech het meestgebruikte coronavaccin.

Deel dit artikel

EMA zet licht op groen voor vaccinatie tegen coronavirus vanaf vijf jaar

De dosis van het vaccin die kinderen kunnen krijgen, zou lager zijn dan tot nu toe het geval was bij oudere leeftijdsgroepen: 10 microgram in plaats van 30 microgram. Wel zullen nog steeds twee prikken nodig zijn. Het EMA concludeert dat de voordelen van het vaccin bij kinderen van vijf tot elf jaar “opwegen” tegen de risico’s, “vooral bij kinderen die een hoger risico lopen op ernstige Covid-19". 

Uit een studie bij kinderen van vijf tot elf jaar blijkt dat zij bij een lagere dosis een gelijkaardige hoeveelheid antilichamen hebben als de leeftijdsgroep van 16- tot 25-jarigen bij een hogere dosis. Uit de studie komt ook een effectiviteit naar voren die, statistisch gezien, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid tussen de 68 en 98 procent ligt. In deze ene studie zelf lag de effectiviteit op 91 procent.

Concreet namen er bijna 2.000 kinderen deel aan de studie. Een deel kreeg het vaccin, een ander deel een placebo. Van de ruim 1.300 kinderen die het vaccin kregen, ontwikkelden er drie Covid. Van de ruim 660 kinderen die een placebo kregen, kregen er zestien Covid.

“De meest voorkomende bijwerkingen bij kinderen van vijf tot elf jaar zijn gelijkaardig aan die bij wie twaalf jaar is of ouder. Het gaat om pijn op de plaats waar geprikt wordt, vermoeidheid, hoofdpijn, roodheid en zwelling op de plaats van de prik, spierpijn en rillingen. Deze effecten zijn gewoonlijk mild of matig en verbeteren na een paar dagen”, zegt het EMA in het persbericht. 

De veiligheid en effectiviteit, zowel bij kinderen als volwassenen, zal verder gemonitord worden. Nu het EMA zijn advies klaar heeft, is het aan de Europese Commissie om een finale beslissing te nemen, maar dat wordt als een formaliteit beschouwd. Of ook in België kinderen onder de 12 jaar in aanmerking zullen komen voor vaccinatie tegen het coronavirus, is nog niet besloten.

Bron: HLN

Onze mening? Welke ouders stellen eigenlijk hun eigen kind ter beschikking van dergelijke testen?!