Eindspel Oekraïne; Poetin’s strijdplan

“Het onbetwiste strategische zwaartepunt van Oekraïne zijn de westelijke corridors naar de Poolse grens, waar het overgrote deel van de oorlogssteun het land binnenkomt. Het operationele zwaartepunt zijn de bevoorradingslijnen die vanuit Kiev oostwaarts lopen naar de verschillende frontlinieposities van Oekraïne. Zonder deze twee corridors zou het voor Kiev vrijwel onmogelijk zijn om de oorlogsoperaties […] The post Eindspel Oekraïne; Poetin’s strijdplan appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Eindspel Oekraïne; Poetin’s strijdplan

Het onbetwiste strategische zwaartepunt van Oekraïne zijn de westelijke corridors naar de Poolse grens, waar het overgrote deel van de oorlogssteun het land binnenkomt. Het operationele zwaartepunt zijn de bevoorradingslijnen die vanuit Kiev oostwaarts lopen naar de verschillende frontlinieposities van Oekraïne. Zonder deze twee corridors zou het voor Kiev vrijwel onmogelijk zijn om de oorlogsoperaties langer dan een paar weken vol te houden. Poetin kan daarom berekenen dat het beste gebruik van die 218.000 extra troepen erin bestaat een drieledige as op te zetten om beide aanvoerroutes af te snijden.” Lt. Kolonel Daniel L. Davis, Senior Fellow for Defense Priorities en bijdragend redacteur bij 1945.

“Ik wil nogmaals benadrukken dat alle taken van de speciale militaire operatie… onvoorwaardelijk zullen worden uitgevoerd.” ∼ Russische president Vladimir Poetin

Een nieuwe dag van grootschalige raketaanvallen op de verlamde energie-infrastructuur van Oekraïne heeft een groot deel van het land in duisternis gedompeld. De meedogenloze aanvallen, die de hele nacht en tot in de vroege ochtenduren aanhielden, zijn dramatisch toegenomen nu de Russische gevechtstroepen hun eenheden langs de perimeter blijven samenvoegen ter voorbereiding van een groot winteroffensief. De Russische president Vladimir Poetin heeft geduldig gewacht tot het Zelensky-regime de ernst van de situatie inzag en aandrong op bilaterale onderhandelingen. Maar de Oekraïense president heeft elke vorm van diplomatie afgewezen en in plaats daarvan gekozen voor een strijd tot het bittere einde. Hij wordt daarin volledig gesteund door zijn helpers in Washington, die het conflict zien als een kans om Rusland te verzwakken, zodat het de Amerikaanse plannen voor de ” spilfunctie” in Azië niet kan dwarsbomen. De transformatie van Oekraïne in een ijskoude, onbewoonbare woestenij is grotendeels het resultaat van de vraatzuchtige geopolitieke ambities van Washington. Dit komt uit een bericht op de website Moon of Alabama:

Eerdere aanvallen hadden de distributiecapaciteit beperkt tot ongeveer 50% van de vraag. Door gecontroleerde black-outs gedurende enkele uren per dag konden de meeste delen van het land gedurende enkele uren van elektriciteit worden voorzien. De aanval van vandaag creëerde een veel groter probleem. Niet alleen de distributienetwerken werden aangevallen, maar ook de elementen die de Oekraïense elektriciteitsproductiefaciliteiten met het distributienetwerk verbinden. Alle vier kerncentrales van Oekraïne met hun 15 reactoren zijn nu uitgeschakeld. Kiev en de meeste andere steden in Oekraïne hebben geen elektriciteit meer.” Ukraine – Lights Out, No Water And Soon No Heat“, Moon of Alabama

Oekraïne in duisternis gedompeld – “Vanaf de ochtend van 24 november zit meer dan 70% van Kiev nog steeds zonder elektriciteit. Er is geen water in de helft van de hoofdstad. In alle regio’s van het land blijft de stroom uitvallen….” Kiev goes Dark as NATO Sacrifices Ukraine”, Southfront

De wijdverspreide stroomuitval gaat gepaard met vrieskou die onvermijdelijk zal leiden tot een ongekende humanitaire crisis. Miljoenen Oekraïners zullen gedwongen worden de grens over te vluchten en hun heil in Europa te zoeken. Anderen zullen zich moeten verschansen in provisorische noodonderkomens die sporadisch worden verwarmd door dieselgeneratoren. Het ziet er niet naar uit dat het vervallen Oekraïense elektriciteitsnet snel zal worden hersteld, als het al ooit wordt hersteld. En zelfs als het weer in elkaar geflanst zou kunnen worden, zou dat slechts een kortetermijnoplossing zijn. Feit is dat de Russen de belangrijkste substations, terminals en spaartransformatoren in Oekraïne hebben geïdentificeerd en ze een voor een uitschakelen. Omdat Oekraïne zich niet kan verdedigen tegen het dagelijkse spervuur van precisieraketten, wordt Oekraïne geleidelijk aan tot het stenen tijdperk gebombardeerd.

Het doel van de Russische operatie is om het oorlogsvermogen van Oekraïne te ondermijnen. De aanvallen op het Oekraïense elektriciteitsnet, spoorwegknooppunten, brandstofdepots, bruggen en commando- en controlecentra zijn slechts fase 1 van een operatie in twee fasen die bedoeld is om de vijand te verslaan en de oorlog snel te beëindigen. Rusland heeft ongeveer 500.000 troepen verzameld in een aanvalsmacht die het land langs drie hoofdassen zal doorkruisen en onderweg de Oekraïense strijdkrachten overal zal vernietigen en belangrijke steden zal innemen. Kritische aanvoerlijnen vanuit Polen zullen worden geblokkeerd, waardoor de troepen aan het front worden afgesneden en kwetsbaar zijn voor aanvallen. Uiteindelijk zullen het regime en hun neo-nazistische veiligheidstroepen worden gedood of gevangen genomen. Moskou zal niet toestaan dat een regering die openlijk vijandig staat tegenover Rusland het land regeert. Dit komt uit een interview met kolonel Douglas MacGregor:

“Er zijn nu 540.000 Russische troepen gestationeerd rond de buitenwijken van Oekraïne die zich voorbereiden op een groot offensief dat volgens mij waarschijnlijk een einde zal maken aan de oorlog in Oekraïne. 540.000 Russische troepen, 1000 raketartilleriesystemen, 5000 gepantserde gevechtsvoertuigen waaronder minstens 1.500 tanks, honderden en honderden tactische ballistische raketten. Oekraïne gaat nu oorlog meemaken op een schaal die we sinds 1945 niet meer hebben gezien.” Kolonel Douglas MacGregor, Rumble

MacGregor opnieuw – “Alles is nu veranderd… de grote waarschijnlijkheid van offensieven in de komende weken, wanneer de grond volledig bevriest en de Russen oordelen dat hun troepen klaar zijn, en deze Oekraïense staat binnenvallen en afmaken, laten we onszelf niet voor de gek houden. Het regime in Kiev zal waarschijnlijk samen met de rest van zijn strijdkrachten worden vernietigd …”

“De grootste fout die wij in het westen kunnen maken is om onszelf erbij te betrekken. We hebben genoeg schade aangericht… en ik denk dat wat we gaan zien… is de totale vernietiging van deze Oekraïense rompstaat. Wat er daarna gebeurt, weet ik niet. Ik ben er vrij zeker van dat de Russen niet in West-Oekraïne willen blijven… Rusland behandelt Oekraïne nu als een echte vijand. Voorheen waren ze dat niet en dat wordt in het westen niet begrepen.” “Oekraïne staat op het punt te worden vernietigd”, Kolonel Douglas MacGregor, YouTube

(Vraag – Bestaat er een kans dat Amerikaanse gevechtstroepen naar Oekraïne worden gestuurd?)

MacGregor – We zijn niet in de positie om oorlog te voeren met Rusland, en alles wat we ter plaatse zouden doen, zou jammerlijk mislukken en we zouden in verlegenheid worden gebracht. Maar blijkbaar luistert niemand in Washington… Men begrijpt niet echt hoe wanhopig de situatie in West-Oekraïne is. Dus wat we samen met dit massale (Russische) offensief kunnen verwachten is de migratie van miljoenen Oekraïners naar Europa, omdat ze nergens anders heen kunnen… De Oekraïners weten wat hen te wachten staat. Ze kunnen er op dit moment niet veel aan doen, maar in plaats van ze een reddingslijn toe te werpen, hebben we ze in wezen verteld dat ze met het schip waarop ze zich bevinden moeten zinken.” Col. Douglas Macgregor, “Ukraine is about to be annihilated”, YouTube; 6:35 min.

Opmerking: als de raketaanvallen stoppen en de grond bevriest, begint het Russische offensief. Maar wat is het plan? Hoe zullen de Russen hun troepen inzetten en welke tactische doelen willen ze bereiken?

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe het offensief zal verlopen, geven twee recente berichten op de militaire website 1945 een boeiende en gedetailleerde uitleg over wat er zou kunnen gebeuren als Poetin besluit de Oekraïense strijdkrachten en de politieke leiding in Kiev een knock-out te geven. De artikelen zijn geschreven door 1945 “Contributing Editor, Daniel L. Davis die een Senior Fellow is voor Defense Priorities en een voormalig Lt. Col. in het Amerikaanse leger die vier keer is uitgezonden naar gevechtszones”. Hier volgen enkele fragmenten uit de twee stukken:

Als Poetin opdracht geeft tot een grootscheepse aanval, zal deze waarschijnlijk beginnen met een massale lucht-, raket- en drone-aanval om de vernietiging van de Oekraïense elektriciteitsnetten, onderstations, brandstofopslagfaciliteiten, spoorwegemplacementen, diesellocomotieven en communicatievoorzieningen te voltooien. De bedoeling zal zijn om de ondersteuning van de UAF ernstig te bemoeilijken, de communicatie te bemoeilijken, de verplaatsing van troepen binnen het land veel moeilijker te maken en de capaciteit te verminderen om de troepen aan de verschillende fronten logistiek te ondersteunen met voedsel, water, medicijnen, munitie en reserveonderdelen.

Doordat Kiev zwaarder wordt belast met de zorg voor de burgerbevolking in het hele land, zullen er nog minder middelen beschikbaar zijn om de oorlog te ondersteunen. Als Kiev voorrang geeft aan de bevoorrading van de gevechtseenheden, zouden burgers kunnen doodvriezen of verhongeren, waardoor de regering in een verschrikkelijke situatie terechtkomt waarin zij niet kan winnen…..

De sleutel om te begrijpen wat de doelstellingen van Poetin kunnen zijn, is te beoordelen wat 200.000 extra troepen redelijkerwijs in Oekraïne zouden kunnen bereiken: een driesporenbeleid dat erop gericht is het levensbloed van Oekraïne – de bevoorradingscorridor vanaf de Poolse grens waarlangs alle NAVO-bevoorrading en -materiaal Oekraïne binnenkomt – door te snijden.” (“Putin could launch an all-out attack on Ukraine but it could be his downfall” Daniel Davis, 1945)

Veel van wat Davis voorziet heeft al plaatsgevonden, dus gaan we over naar zijn verbluffender scenario’s. Het onderstaande bericht werd slechts één dag na het bovenstaande artikel gepubliceerd. Dit is wat hij zegt:

In deze laatste editie zal ik uiteenzetten wat volgens mij de gevaarlijkste koers is waarmee Oekraïne kan worden geconfronteerd: een grondcampagne om Oekraïne zijn levensader uit het Westen te ontnemen… Wat ik voorstel in deze analyse… vertegenwoordigt het grootste gevaar voor Oekraïne …

In dit scenario erkent Poetin dat het aantal troepen dat hij voor de taak heeft onvoldoende blijft om grote steden te veroveren – en dat hij geen grote steden hoeft te veroveren om te slagen. In plaats daarvan kan hij proberen het Oekraïense zwaartepunt te identificeren en vervolgens uit te schakelen. (welke) militaire theoreticus Carl von Clausewitz. (gedefinieerd als… “het centrum van alle kracht en beweging (van de vijand), waar alles van afhangt.”

In een oorlog moet het algemene doel zijn om de vijand datgene te ontnemen wat hij moet behouden om de oorlog te winnen.

Volgens mij is het onbetwiste strategische zwaartepunt van Oekraïne de westelijke corridors naar de Poolse grens, waar het overgrote deel van de oorlogssteun het land binnenkomt. Het operationele zwaartepunt zijn de bevoorradingslijnen vanuit Kiev oostwaarts naar de verschillende frontlinieposities van Oekraïne. Zonder deze twee corridors zou het voor Kiev vrijwel onmogelijk zijn om de oorlogsoperaties langer dan een paar weken vol te houden.

Poetin kan daarom berekenen dat het beste gebruik van die 218.000 extra troepen erin bestaat een drieledige as te lanceren om beide aanvoerroutes af te snijden: de prioritaire inspanning in het westen vanuit Wit-Rusland met als doel Lviv, een ondersteunende inspanning in het noordoosten in de richting van Sumy, en een ondersteunende as vanuit het oosten om het huidige offensief in de Donbas te versterken.

Een Russische aanval vanuit het zuidoosten van Wit-Rusland met Lviv als doel zou de grootste strategische bedreiging vormen voor de Oekraïense strijdkrachten (UAF). Vrijwel alle wapens, munitie en reparatieonderdelen van de UAF komen het land binnen vanuit Polen via verschillende routes over land naar Kiev. Als Rusland deze routes zou afsluiten door een aanval langs de Pools/Oekraïense grens tot aan Lviv, zou Rusland het merendeel van de zendingen oorlogsmateriaal uit het Westen kunnen afsnijden, zonder welke Kiev zijn troepen aan de frontlinies in het oostelijk deel van Oekraïne niet lang zou kunnen onderhouden. …

Als Rusland met zijn nieuw gemobiliseerde strijdkrachten een drieassige opmars maakt, bovenop de ongeveer 200.000 troepen die al in actie zijn gekomen – en daarbij niet probeert steden te beleggen – krijgt het de kans zijn strijdmacht te concentreren waar Oekraïne het zwakst is, en op manieren die de andere assen wederzijds versterken. Deze koers houdt een groot risico in voor de troepen van Zelensky, maar is ook niet zonder groot risico voor de Russen. … (“Putin Could Launch a Big Winter Offensive in Ukraine to Cut Off Weapons“, Daniel Davis, 1945)

We kunnen natuurlijk niet weten of de oorlog daadwerkelijk volgens Davis’ scenario zal verlopen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de Russische strategen al hebben bedacht dat de oorlog niet kan worden gewonnen zonder de vitale aanvoerlijnen naar Polen af te snijden. Dat is de hoofdader die het conflict in stand houdt en Zelensky in staat stelt onderhandelingen te vermijden. Voor Poetin zou een dergelijke poging een riskante zet zijn die zijn politieke ondergang zou kunnen bespoedigen, maar als hij de kans niet aangrijpt om Kiev naar de onderhandelingstafel te dwingen, kan de oorlog zich eeuwig voortslepen. Er zijn geen gemakkelijke keuzes, maar in dit geval lijken de voordelen duidelijk op te wegen tegen de risico’s.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Hoeveel bent u bereid op te offeren om het Westen te helpen een propagandaoorlog tegen Poetin te winnen?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Eindspel Oekraïne; Poetin’s strijdplan appeared first on Frontnieuws.