Duitse economie krijgt opnieuw een vernietigende klap nu BASF aankondigt dat de “inkrimping” PERMANENT en ONMIDDELLIJK zal zijn

De “energietransitie” die Duitsland van betrouwbare kolen en kernenergie naar wind, zon en nu niet meer beschikbaar Russisch aardgas bracht, heeft BASF vernietigd, ’s werelds grootste chemische leverancier. Door de stijgende aardgasprijzen als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland vanwege de SMO in Oekraïne zit Duitsland nu zonder betrouwbare energiebron. Bijgevolg is er erg […] The post Duitse economie krijgt opnieuw een vernietigende klap nu BASF aankondigt dat de “inkrimping” PERMANENT en ONMIDDELLIJK zal zijn appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Duitse economie krijgt opnieuw een vernietigende klap nu BASF aankondigt dat de “inkrimping” PERMANENT en ONMIDDELLIJK zal zijn

De “energietransitie” die Duitsland van betrouwbare kolen en kernenergie naar wind, zon en nu niet meer beschikbaar Russisch aardgas bracht, heeft BASF vernietigd, ’s werelds grootste chemische leverancier. Door de stijgende aardgasprijzen als gevolg van de westerse sancties tegen Rusland vanwege de SMO in Oekraïne zit Duitsland nu zonder betrouwbare energiebron. Bijgevolg is er erg weinig voorradig, vooral nu we het koude winterseizoen ingaan, schrijft Ethanh.

BASF heeft lang vertrouwd op goedkoop en overvloedig aardgas voor de productie van ammoniak, een meststof die wordt gebruikt bij de voedselproductie. De ammoniakfabriek van BASF was de eerste die eraan ging, gevolgd door de acetyleenfabriek, die samen met ammoniak wordt gebruikt om een groot aantal verschillende producten te produceren die absoluut essentieel zijn voor moderne industriële waardeketens. “Hoge aardgasprijzen hebben een situatie gecreëerd waarin het importeren van ammoniak van overzee goedkoper was dan het zelf te produceren,” verklaarde Uwe Liebelt, het hoofd van de Europese activiteiten van BASF. Deze twee fabrieken werden overigens in de zomer gesloten en sindsdien is er veel veranderd.

In oktober kondigde BASF aan dat zijn hele bedrijfsmodel zal moeten veranderen om het gebrek aan Russisch aardgas op te vangen. Chief executive Martin Brudermüller kondigde onlangs aan dat BASF in Europa “zo snel mogelijk en ook permanent” zal moeten inkrimpen om überhaupt in bedrijf te blijven.

Een op de vier industriële banen in Duitsland bevindt zich in een energie-intensieve industrie – wat zal er van al die banen terechtkomen?

Vergeet niet dat BASF niet het enige bedrijf in Duitsland – of in Europa – is dat zijn activiteiten drastisch vermindert of helemaal sluit. Sommige fabrieken schakelen over van gas op olie, terwijl andere de lichten dimmen, de thermostaat lager zetten of zelfs overwegen Duitsland helemaal te verlaten. Ongeveer 23 procent van alle industriële banen in Duitsland zijn te vinden in energie-intensieve industrieën die door het verlies van Russisch gas dreigen te imploderen, zoals glas, metaal, keramiek, papier en textiel. Sinds het begin van het jaar zijn deze industrieën met 10 procent gedaald.

“Dat betekent dat er in Duitsland 1,5 miljoen werknemers zijn van wie de industrieën momenteel onder druk staan,” verklaarde Clemens Fuest, hoofd van het Ifo-instituut. Sommige van deze industrieën zijn om te beginnen vrij klein, zoals glas en keramiek. Andere, zoals de chemische industrie, zijn echter enorm groot in Duitsland, met meer dan 450.000 werknemers in het hele land. “Als die in omvang zou halveren, zou dat directe gevolgen hebben voor de welvaart van het land”, aldus Henrik Ahlers, landenmanager voor EY Duitsland. Zonder goedkope en overvloedige energie staat Duitsland voor deïndustrialisatie.

Uit een in de zomer gehouden enquête bleek dat ongeveer een op de vier kleine en middelgrote bedrijven in Duitsland overweegt het land te verlaten – en sindsdien is dat cijfer mogelijk gestegen. “En dat zal hier ook gebeuren,” schreef een commentator op American Experiment over hoe de Verenigde Staten op Duitsland gaan lijken als ze doorgaan op de weg van de “groene” agenda. “Alleen hier, waar de traditionele basislast opwekkingsindustrieën zijn geëlimineerd, zullen ze regenereren, terugkomen, en samen met hen de banen die verloren zijn gegaan in deze boutique-gebieden. Dat is de toekomst. Kijk hoe Wall Street het ziet voordat de rubes door de partij worden ingelijfd.”

Een ander wees erop dat er misschien wat goeds uit kan komen als boeren terugkeren naar natuurlijke landbouwmethoden, waaronder vruchtwisseling en intercropping met peulvruchten. Het zal echter geen miljarden voeden, tenzij massa’s mensen er plotseling achter komen en in staat zijn terug te keren naar het land.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iedereen heeft het over Poetin. Wat hij werkelijk zegt, mag niemand weten. Hier is zijn toespraak in het NederlandsVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Duitse economie krijgt opnieuw een vernietigende klap nu BASF aankondigt dat de “inkrimping” PERMANENT en ONMIDDELLIJK zal zijn appeared first on Frontnieuws.