Discriminerende houding van de gevaccineerden tegenover ongevaccineerden

Mensen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hebben een negatievere houding tegenover ongevaccineerde personen dan ongevaccineerde personen tegenover gevaccineerde personen, blijkt uit een beoordeling van meer dan 15.000 mensen uit 21 landen, gepubliceerd in Nature. Deze resultaten tonen aan hoe personen die het advies van de gezondheidsautoriteiten opvolgen, reageren met een discriminerende houding tegenover personen die […] The post Discriminerende houding van de gevaccineerden tegenover ongevaccineerden appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

Discriminerende houding van de gevaccineerden tegenover ongevaccineerden

Mensen die gevaccineerd zijn tegen COVID-19 hebben een negatievere houding tegenover ongevaccineerde personen dan ongevaccineerde personen tegenover gevaccineerde personen, blijkt uit een beoordeling van meer dan 15.000 mensen uit 21 landen, gepubliceerd in Nature. Deze resultaten tonen aan hoe personen die het advies van de gezondheidsautoriteiten opvolgen, reageren met een discriminerende houding tegenover personen die zij beschouwen als een bedreiging voor de volksgezondheid. De auteurs concluderen dat dit gedrag het beheer van een pandemie kan belemmeren en sommige samenlevingen meer verdeeld kan maken dan vóór de pandemie, schrijft Winston Smith.

De inzet van vaccins tegen SARS-CoV-2 heeft geleid tot verdeeldheid tussen mensen die zich aan de vaccinatie-uitrol houden en mensen die aarzelen en ongevaccineerd blijven. Onderzoek suggereert dat gevaccineerde personen ongevaccineerden kunnen veroordelen omdat zij het advies van de gezondheidsautoriteiten niet opvolgen. Omgekeerd melden degenen die vaccins weigeren dat zij zich gediscrimineerd en tegen hun wil onder druk gezet voelen (bijvoorbeeld door een strikt overheidsbeleid tegen ongevaccineerden), en zijn er verstorende protesten geweest tegen vaccinatieverplichtingen.

Om de aard en het niveau van de vooroordelen tussen groepen gedefinieerd door de COVID-19 vaccinatiestatus te onderzoeken, evalueerden Michael Bang Petersen en collega’s de attitudes van 15.233 personen (steekproefsgewijs om representatief te zijn voor hun land) die een uiteenlopende reeks culturen over de hele wereld bestrijken. De auteurs nemen representatieve gegevens op uit landen met lage en middeninkomens en uit landen met hoge inkomens. Zij melden dat gevaccineerde mensen een discriminerende houding aannemen tegenover ongevaccineerde personen die even hoog of hoger is dan discriminerende houdingen tegenover andere gebruikelijke doelwitten van vooroordelen, zoals immigranten of mensen die kampen met drugsverslaving. Over het algemeen zijn deze vooroordelen eenzijdig; alleen in de VS en Duitsland vinden de auteurs dat ongevaccineerde personen enige antipathie voelen jegens gevaccineerden, hoewel er geen statistisch bewijs is voor negatieve stereotypering of uitsluiting van deze personen.

De observatie dat gevaccineerde personen discrimineren tegen ongevaccineerden, maar dat er geen bewijs is voor het omgekeerde, komt overeen met werk over de psychologie van samenwerking, merken de auteurs op. Gevaccineerde personen in culturen met sterkere samenwerkingsnormen blijken namelijk negatiever te reageren op ongevaccineerden. De auteurs suggereren dat de autoriteiten bij het beheer van grote sociale crises, zoals de COVID-19-pandemie, moeten proberen te voorkomen dat zij diepe vijandigheid tussen burgers aanwakkeren.

Link naar onderzoek (DOI): 10.1038/s41586-022-05607-y

Josh Guetzkow heeft hier in maart een stuk over geschreven toen het nog een pre-print was.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

COVID-19 VACCINZELOTEN DOSSIER

Vaccinzeloot wilde “Eindoplossing” voor ongevaccineerden – nu is de 44-jarige aan hartaanval overledenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post Discriminerende houding van de gevaccineerden tegenover ongevaccineerden appeared first on Frontnieuws.