De VS verliezen het Midden-Oosten: Biden verbreekt betrekkingen met Saoedi-Arabië en VAE & stuurt hen naar BRICS – trekt 5.000 Amerikanen, Patriot & THAAD terug!

In Washington vinden explosieve ontwikkelingen plaats nu de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis heeft aangekondigd dat hij de betrekkingen met Saudi-Arabië volledig zal herzien. Als onderdeel hiervan is een wetsvoorstel ingediend om de Amerikaanse Patriot- en THAAD-luchtafweer- en raketafweersystemen uit Saudi-Arabië en de VAE terug te trekken, bericht Warnnews247. De oorzaak van de grote […] The post De VS verliezen het Midden-Oosten: Biden verbreekt betrekkingen met Saoedi-Arabië en VAE & stuurt hen naar BRICS – trekt 5.000 Amerikanen, Patriot & THAAD terug! appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

In Washington vinden explosieve ontwikkelingen plaats nu de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis heeft aangekondigd dat hij de betrekkingen met Saudi-Arabië volledig zal herzien. Als onderdeel hiervan is een wetsvoorstel ingediend om de Amerikaanse Patriot- en THAAD-luchtafweer- en raketafweersystemen uit Saudi-Arabië en de VAE terug te trekken, bericht Warnnews247.

De oorzaak van de grote crisis, die turbulentie veroorzaakt in de betrekkingen van de VS met zijn traditionele bondgenoten in het Midden-Oosten, is het besluit van de OPEC+ om de olieproductie vanaf volgende maand met twee miljoen vaten per dag te verlagen om de lidstaten te helpen de prijs van het “zwarte goud” hoog te houden.

Aangezien Washington, om de Europeanen te overtuigen van zijn vastberadenheid om hen te helpen zich te ontdoen van de Russische fossiele brandstoffen, de Amerikaanse strategische oliereserves “in handen heeft gekregen”, werd het besluit van de OPEC+-leden gezien als een “steek in de rug”, omdat het de kant leek te kiezen van het Russische voorstel om de productie te verlagen en tegelijkertijd niets bijdraagt aan de strijd tegen de inflatie die de regering Biden, met het oog op de tussentijdse verkiezingen in november, voert.

Biden lijkt iets te bereiken wat tot nu toe onmogelijk leek: de betrekkingen van de VS met zowel Saoedi-Arabië als de VAE verbreken door de twee landen “als een pakket” naar de BRICS te sturen.

Het is geen toeval dat de emir van de VAE, sjeik Mohammed bin Zayed, na de breuk in de betrekkingen tussen de VS en Saoedi-Arabië naar Sint-Petersburg ging om de president van Rusland, Vladimir Poetin, te ontmoeten.

De snelle verslechtering van de betrekkingen was te verwachten na de abjecte mislukking van het bezoek van Biden aan Riyad. De VS laten zien dat ze het Midden-Oosten aan het verliezen zijn.

Bekijk video van de verklaringen van Poetin en Sjeik Mohammed bin Zayed, emir van de VAE.

Nationale Veiligheidsraad: de VS herzien hun relatie met Saoedi-Arabië

President J. Biden heroverweegt de relatie van de VS met Saoedi-Arabië, zei John Francis Kirby, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, het orgaan dat defensie- en diplomatiekwesties behandelt in het Witte Huis.

De bovengenoemde verklaring komt in de nasleep van de aankondiging van OPEC+ vorige week dat zij de olieproductie zal verlagen. Kirby voegde daaraan toe dat Biden bereid is met het Congres samen te werken aan de toekomst van de betrekkingen met Saudi-Arabië.

President Joe Biden herbekijkt de relatie van de VS met Saoedi-Arabië nadat OPEC+ vorige week aankondigde de olieproductie te zullen verlagen, zei woordvoerder John Kirby van de Nationale Veiligheidsraad, het orgaan dat defensie- en diplomatieke zaken in het Witte Huis behandelt.

“Ik denk dat de president heel duidelijk is geweest dat dit een relatie is die we moeten blijven evalueren, die we bereid moeten zijn opnieuw te bekijken,” zei Kirby in een interview met CNN.

Biden was teleurgesteld over het OPEC+ besluit, zei Kirby, en “is bereid met het Congres samen te werken over hoe die relatie er in de toekomst uit moet zien.”

“Ik denk dat hij die gesprekken meteen wil aangaan. Ik denk niet dat het iets is waarop hij moet wachten of nog veel langer moet wachten,” zei Kirby.

De kwestie gaat niet alleen over de oorlog in Oekraïne, maar is een zaak van nationale veiligheidsbelangen van de VS, voegde Kirby eraan toe.

Senaatscommissie Buitenlandse Betrekkingen vraagt om ‘bevriezing’ van samenwerking met Saoedi-Arabië

Bob Menendez, de Democratische voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat, riep op tot een “bevriezing” van de samenwerking met Saoedi-Arabië, inclusief de meeste wapenverkopen, en beschuldigde het koninkrijk ervan de oorlog van Rusland in Oekraïne te helpen verdoezelen nadat OPEC+ vorige week had aangekondigd de olieproductie te zullen verlagen.

“De VS moeten onmiddellijk alle dimensies van onze samenwerking met Saoedi-Arabië bevriezen, inclusief de verkoop van wapens en samenwerking op het gebied van veiligheid, met uitzondering van de absoluut essentiële systemen om VS-personeel en VS-belangen te verdedigen,” zei Bob Menendez in een verklaring.

“Als voorzitter van de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van de Senaat zal ik geen groen licht geven voor samenwerking met Riyad totdat het koninkrijk zijn standpunt over de oorlog in Oekraïne herziet. Genoeg is genoeg,” aldus Menendez.

Menendez zei dat hij geschokt was door de aanvallen op burgerdoelen in Oekraïne.

“Er is gewoon geen ruimte om in dit conflict één van beide partijen te steunen. Of je steunt de rest van de wereld bij het beëindigen van een criminele oorlog die probeert een heel land van de kaart te vegen, of je steunt hem,” verklaarde Menendez, waarbij hij duidelijk verwees naar de Russische president Vladimir Poetin.

“Het Koninkrijk Saudi-Arabië koos voor het laatste, in een afschuwelijk besluit dat werd ingegeven door zijn eigen belangen.”

De Saoedische ambassade in Washington reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Video: Emir van de VAE sjeik Mohammed bin Zayed arriveert in St. Petersburg.

VS: wil Patriot en THAAD terugtrekken als ‘antwoord’ op olieproductieverlagingen

Inmiddels hebben drie leden van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden wetgeving ingediend waarin wordt opgeroepen tot de verwijdering van kritieke Amerikaanse militaire activa in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten.

De invoering van de wetgeving komt op het moment dat Riyad en Abu Dhabi het besluit van de OPEC+ om de olieproductie vanaf november met 2 miljoen vaten per dag te verlagen, steunen.

Er zijn momenteel ongeveer 5.000 troepen gestationeerd in Saoedi-Arabië en de VAE en de door Sean Casten, Tom Malinowski en Susan Wild voorgestelde wetgeving zou hen uit de landen verwijderen, samen met de verwijdering van kritieke luchtverdedigingssystemen zoals Patriot luchtafweer- en antiraketsystemen en THAAD-systemen (Terminal High Altitude Area Defense) in 90 dagen nadat het wetsvoorstel is aangenomen.

“Ze steunen Moskou openlijk”

De THAAD- en Patriot-systemen zullen worden overgebracht “naar een andere locatie in het Midden-Oosten, met prioriteit voor de bescherming van de strijdkrachten van de Verenigde Staten”, aldus het wetsvoorstel.

De Amerikaanse congresleden zeiden dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten “lang hebben vertrouwd op de Amerikaanse militaire aanwezigheid in de Golf om hun veiligheid en olievelden te beschermen” en dat na hun steun voor de OPEC+-actie “wij geen reden zien waarom Amerikaanse troepen deze dienst zouden moeten blijven verlenen aan landen die ons actief tegenwerken.”

“Als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten Poetin willen helpen, moeten ze zichzelf proberen te verdedigen,” zeiden Casten, Malinowski en Wild in een gezamenlijke verklaring.

“Dit besluit is een keerpunt in onze relatie met onze partners in de Golf.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Westen vernietigt zijn eigen voorrechten, zijn droom van unipolariteit is voorgoed voorbij – LavrovVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post De VS verliezen het Midden-Oosten: Biden verbreekt betrekkingen met Saoedi-Arabië en VAE & stuurt hen naar BRICS – trekt 5.000 Amerikanen, Patriot & THAAD terug! appeared first on Frontnieuws.