De échte emotie achter de manifestatie van zondag (VIDEO + PDF)

De kracht ligt bij het volk! Opiniestuk over de betoging in Brussel met de officiële toespraak van Brecht Arnaert in première.

Deel dit artikel

Ongeziene mensenmassa

De opkomst in Brussel op de betoging van Europeans United and World Wide Demonstration was ongezien! 

Tussen de 500.000 en 750.000 mensen van allerlei nationaliteiten en uithoeken verenigden zichzelf vóór democratie en tegen tirannie en het was op de koppen lopen! De straten van Brussel-Noord tot het Jubelpark waren nokvol gevuld met mensen die samen stapten voor een toekomst waarin menselijkheid de standaard is. De liefde voor de medemens dat er heerste liet geen enkel mens onberoerd. 

Het was een ongeziene mensenzee dat even later ook het volledige Jubelpark inpalmde, daar verzamelden we onder de -in 1905 afgewerkte- triomfboog die hulde toont aan de Belgische onafhankelijkheid. Er kon symbolisch geen betere plaats zijn om de kentering van deze huidige crisis in te zetten.

Haka in het Jubelpark

Sprekers

Onder de triomfboog heerste een werkelijk fantastische sfeer, en toen de eerste sprekers het woord kregen werd deze sfeer nog wat verder de hoogte ingestuwd. 

Zo passeerden onder meer Alexander Erlich, Michael Verstraeten, en organisator Tom Meert de revue, elk met hoopvolle woorden en een inspirerende boodschap. Deze misten hun doel zeker niet want telkens scandeerde de massa in koor "United We Stand!" Iedereen werd gevuld met hoop, mensen werden ontegensprekelijk in hun kracht gezet.

Brecht Arnaert

Uiteindelijk kreeg dan Brecht Arnaert het woord. De West-Vlaming is econoom van opleiding maar bovenal vrijheidsstrijder en activist in hart en ziel.

Hij sprak over hoe 'wij allemaal biologisch soeverein zijn, en dat onze politieke soevereiniteit daarvan komt'. Hij sprak dat het tijd is om vanuit onze soevereiniteit te leven. Hij maakte ons bewust van onze natuurlijke en onvreembare rechten. Bovenal moedigde hij de mensen aan om het leven te vieren. "Viva la Vida - VIVA", scandeerde de massa.

Brecht bracht ten slotte ook nog de krachtige boodschap dat 'wij onze leiders niet nodig hebben, en zij in feite ons nodig hebben'. Het volk werd hierdoor in z'n kracht gezet, de macht werd bij het volk gelegd en hoop kwam tot leven in alle harten van de aanwezigen. We konden het voelen..

'Wij zijn het volk en wij staan sterk! Met ons sol je niet!'

Brecht refereert tijdens zijn voordracht naar een speech uit 1987 van Ronald Reagan (voormalig president van de Verenigde Staten) gericht aan Michail Gorbatsjov (Voormalig President van de Sovjet-Unie) waarin Reagon oproept om de Berlijnse Muur af te breken: "Tear down this wall!". Brecht weerspiegelde dit naar de ideologische muur die momenteel gezet is in Oostenrijk tussen de gevaccineerden en de niet-gevaccineerden, om die ook af te breken, gericht aan President Van Der Bellen van Oostenrijk.

Ook de referentie naar John F. Kennedy in Brecht zijn speech werd niet ongehoord gelaten. "Ich bin ein Berliner." Om toen tot de ziel van de mensen te raken sprak Kennedy de taal van het volk. Brecht doet dat niet anders en vond dat iedereen aanwezig in Brussel op 23/01 tijdens de manifestatie een inwoner was van Wenen, de hoofstad van Oostenrijk. "Wir sind alle Österreicher."

Deze motiverende teksten lieten een enorm gevoel van verbondenheid na.

Bedankt Brecht.

Download hier de originele speech aangeleverd door Brecht

Overwinning op de duisternis

Ondanks dat op de achtergrond relletjes ontstonden vanuit een samenspel tussen politie, Antifa, en hooligans, bleven de betogers en sprekers zich toegewijd richten op het positieve. Het negatieve kreeg geen vrij spel, want liederen van hoop, liefde en vrede weerklonken vanonder de 'vrijheidsboog' en overstemden de chaotische geluiden uit de achtergrond. Voor ons is dit een overwinning op de duisternis, de kentering richting het licht is ingezet! 

Nog maar het begin

De betoging van gisteren was -ondanks wat men in de reguliere media verkondigt- een succes. Dit omdat het me hoop en moed gaf. De betoging van gisteren heeft mij in m'n kracht gezet, en dit heeft ze gedaan met talloze andere aanwezigen. Beste regering en elite, wij zijn nog lang niet moe, wij zijn nog maar net begonnen! Laat dit de ommekeer zijn!