De grafiek die alles verklaart

Kijk naar de bovenstaande grafiek. De grafiek verklaart alles. Het verklaart waarom Washington zo bezorgd is over de explosieve groei van China. Het verklaart waarom de VS China blijft intimideren met betrekking tot Taiwan en de Zuid-Chinese Zee. Het verklaart waarom Washington delegaties van het Congres naar Taiwan stuurt, ondanks de uitdrukkelijke verzoeken van Peking. Het […] The post De grafiek die alles verklaart appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

De grafiek die alles verklaart

Kijk naar de bovenstaande grafiek. De grafiek verklaart alles. Het verklaart waarom Washington zo bezorgd is over de explosieve groei van China. Het verklaart waarom de VS China blijft intimideren met betrekking tot Taiwan en de Zuid-Chinese Zee. Het verklaart waarom Washington delegaties van het Congres naar Taiwan stuurt, ondanks de uitdrukkelijke verzoeken van Peking. Het verklaart waarom het Pentagon Amerikaanse oorlogsschepen door de Straat van Taiwan blijft sturen en enorme hoeveelheden dodelijke wapens naar Taipei blijft verschepen. Het verklaart waarom Washington anti-China coalities creëert in Azië die erop gericht zijn Peking te omsingelen en te provoceren. Het verklaart waarom de regering-Biden haar handelsoorlog tegen China opvoert, zware economische sancties oplegt aan Chinese bedrijven en kritische hightech halfgeleiders verbiedt die “niet alleen essentieel zijn… voor vrijwel elk aspect van de moderne samenleving, van elektronische producten en vervoer tot het ontwerp en de productie van überhaupt allerlei goederen.” Het verklaart waarom China in de Amerikaanse nationale veiligheidsstrategie (NSS) is aangewezen als “de enige concurrent met zowel de intentie als, in toenemende mate, het vermogen om de internationale orde opnieuw vorm te geven”. Het verklaart waarom Washington China nu beschouwt als zijn grootste en meest geduchte strategische tegenstander die moet worden geïsoleerd, gedemoniseerd en verslagen, schrijft Mike Whitney.

De bovenstaande grafiek verklaart alles, niet alleen de vijandige diplomatieke uithalen om China in diskrediet te brengen en te vernederen, maar ook het openlijk oorlogszuchtige beleid dat ook op Rusland is gericht. De mensen moeten dit begrijpen. Ze moeten zien wat er werkelijk aan de hand is, zodat ze de gebeurtenissen in hun juiste geopolitieke context kunnen plaatsen.

En welke “context” is dat?

De context van een derde wereldoorlog; een oorlog die grondig werd gepland, uitgelokt en (nu) uitgevoerd door Washington en de handlangers van Washington. Dat is wat er werkelijk aan de hand is. De steeds gewelddadiger conflicten in Oekraïne en Azië zijn niet het gevolg van “Russische agressie” of “de kwaadaardige Poetin”. Nee. Ze zijn de verwezenlijking van een sinistere geopolitieke strategie om de razendsnelle opkomst van China de kop in te drukken en de dominante rol van Amerika in de wereldorde te behouden. Kan daar enige twijfel over bestaan?

Nee, geen enkele.

Dit is de reden waarom we de herverdeling van de wereld in oorlogsblokken meemaken. Daarom zien we de terugdraaiing van 30 jaar globalisering en massale ontwrichting van de samenleving. En dit is waarom Europa halsoverkop in een ijskoude duisternis en gedwongen deïndustrialisatie is gestort. Al dit suïcidale beleid werd bedacht met slechts één doel: het handhaven van de prominente plaats van Amerika in het mondiale systeem. Daarom is de hele mensheid momenteel verwikkeld in een Derde Wereldoorlog; een oorlog die bedoeld is om te voorkomen dat China de grootste economie ter wereld wordt; een oorlog die bedoeld is om het primaat van de VS in de wereld te behouden. Zie dit fragment uit een artikel op de World Socialist Web Site:

In een artikel in de Financial Times van 19 oktober door Edward Luce, getiteld “Containing China is Biden’s explicit goal”, wordt de volgende alarmbel geluid: “Stel je voor dat een supermacht de oorlog verklaart aan een grootmacht en dat niemand het merkt. Joe Biden lanceerde deze maand een regelrechte economische oorlog tegen China – waarbij hij de VS ertoe verplichtte de opmars van China te stoppen – en de meeste Amerikanen reageerden niet.

“Zeker, de oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de inflatie in eigen land houden de aandacht bezig. Maar de geschiedenis zal de stap van Biden waarschijnlijk bijhouden als het moment waarop de rivaliteit tussen de VS en China uit de kast kwam.”

Bovendien heeft een topambtenaar van de regering Biden vorige week aangegeven dat de VS nieuwe verboden voor China op belangrijke hightechgebieden voorbereidt. Alan Estevez, de ondersecretaris van Handel voor Industrie en Veiligheid, werd in een toespraak voor het Center for a New American Security gevraagd of de VS China de toegang tot kwantuminformatie, biotechnologie, software voor kunstmatige intelligentie of geavanceerde algoritmen zouden verbieden. Estevez gaf toe dat dit al actief werd besproken. “Zullen we uiteindelijk iets doen op die gebieden? Als ik een gokker was, zou ik daar geld op inzetten,” zei hij …..

Luce besloot zijn hierboven geciteerde artikel in de Financial Times met de verklaring: “Zal de gok van Biden werken? Ik geniet niet van het vooruitzicht om daar achter te komen. Ten goede of ten kwade, de wereld is zojuist veranderd met een piep en niet met een knal. Laten we hopen dat het zo blijft.”… (“Biden’s technology war against China”, World Socialist Web Site)

Kijk nogmaals naar de grafiek. Wat zegt het u?

Ten eerste dat de vijandelijkheden in Oekraïne (en uiteindelijk Taiwan) terug te voeren zijn op een fundamentele verschuiving in de wereldeconomie. China wordt sterker. Het is op weg om de economie van de Verenigde Staten binnen tien jaar in te halen. En de groei brengt bepaalde voordelen met zich mee. Als ’s werelds grootste economie wordt China vanzelf de regionale hegemoon van Azië. En als regionale hegemoon van Azië zal het in staat zijn “regionale geschillen in zijn eigen voordeel te beslechten en het regionale en mondiale leiderschap van de VS te de-legitimeren.”

Ziet u het probleem hier?

Bijna twee decennia lang hebben de VS hun buitenlands beleid gericht op een strategie van “herbalancering van de krachten”, de zogenaamde “draaipunt naar Azië”. Kort gezegd willen de VS de dominante speler worden in de dichtstbevolkte en welvarendste regio ter wereld, Azië. Ziet u hoe de opkomst van China het toekomstplan van Washington doet ontsporen?

De Verenigde Staten laten dit niet zomaar zonder gevecht gebeuren. Washington laat China de markten die het wil domineren niet uit handen nemen. Dat zal niet gebeuren. En als u denkt dat dat gaat gebeuren, kunt u beter nog eens nadenken. De Verenigde Staten zullen oorlog voeren om een scenario te vermijden waarin de VS “tweede viool” speelt voor China. Het establishment voor buitenlands beleid heeft zelfs al besloten dat de VS China juist met dat doel militair zal aanvallen.

Onze stelling is dus eenvoudig: wij denken dat WO 3 al is begonnen. Dat is alles wat we zeggen. De ruïnes in Oekraïne zijn slechts het eerste salvo in een Derde Wereldoorlog die al heeft geleid tot een ongekende energiecrisis, massale wereldwijde voedselonzekerheid, een catastrofale breuk in de wereldwijde aanvoerlijnen, een wijdverspreide en uit de hand gelopen inflatie, de gestage heropleving van extreem nationalisme en de herverdeling van de wereld in oorlogsblokken. Wat voor bewijs heeft u nog meer nodig?

En het is allemaal economisch. De oorsprong van dit conflict is allemaal terug te voeren op de seismische veranderingen in de wereldeconomie, de opkomst van China en de onvermijdelijke neergang van de Verenigde Staten. Het ene imperium vervangt het andere. Uiteraard zal een overgang van deze omvang leiden tot tektonische veranderingen in de mondiale machtsverdeling. En samen met die veranderingen komen er meer brandhaarden, meer verwoesting en het dreigende vooruitzicht van een kernoorlog. En dit is precies hoe de dingen zich ontwikkelen.

Hoe verklaart de grafiek wat er in Oekraïne gebeurt?

De proxy-oorlog van Washington in Oekraïne is eigenlijk gericht tegen China, niet tegen Rusland. Rusland is geen gelijkwaardige concurrent en Rusland heeft niet de economische middelen om de Verenigde Staten in de wereldorde te verdringen. NordStream vormde echter wel een aanzienlijk risico voor de VS, omdat het de economische betrekkingen van Moskou met de EU en in het bijzonder met de industriële grootmacht van Europa, Duitsland, aanzienlijk versterkte. De Moskou-Berlijnse alliantie – die voor beide partijen voordelig was en essentieel voor de Duitse welvaart – moest worden gesaboteerd om verdere economische integratie te voorkomen die de continenten dichter bij elkaar zou hebben gebracht in de grootste vrijhandelszone ter wereld. Washington moest dat tegenhouden om zijn economische wurggreep op Europa te behouden en de dollar als wereldreservemunt te verdedigen. Toch had niemand verwacht dat de VS de pijpleiding zelf zouden opblazen in wat de grootste daad van industrieel terrorisme in de geschiedenis lijkt te zijn. Dat was echt schokkend.

In wezen ziet Washington Rusland als een obstakel voor zijn “draaipunt”-plan om China te omsingelen, te isoleren en te verzwakken. Maar Rusland is niet de grootste bedreiging voor het mondiale overwicht van de VS; zelfs niet bijna. Dat is China.

De Derde Wereldoorlog wordt gevoerd om China in te dammen, niet Rusland. Wat de oorlog in Oekraïne suggereert, is dat de elites van het buitenlands beleid het er algemeen over eens zijn dat de weg naar Peking via Moskou loopt. Dat lijkt de consensus te zijn. Met andere woorden, de Amerikaanse machthebbers willen Rusland verzwakken om Amerikaanse militaire bases over Azië te verspreiden. Uiteindelijk zullen de militairen worden ingezet om Washingtons economische heerschappij over zijn nieuwe Aziatische onderdanen af te dwingen. Als die dag ooit komt.

Wij achten het uiterst onwaarschijnlijk dat Washingtons ambitieuze plan zal slagen, maar twijfelen er niet aan dat het toch zal worden uitgevoerd. Tientallen miljoenen mensen zullen waarschijnlijk sterven in een wanhopige poging om de klok terug te draaien naar het vluchtige “unipolaire moment” en de al even kortstondige Amerikaanse eeuw. Het is een onbegrijpelijke tragedie.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De Europese Unie is dicht bij een ineenstorting – Het hele systeem is tot in de kern verrotVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post De grafiek die alles verklaart appeared first on Frontnieuws.