De Europese mensen willen niet betalen voor de “wederopbouw” van Oekraïne

De ontevredenheid van het Europese volk over het hulpbeleid van de EU voor Oekraïne lijkt duidelijk. Een van de grootste discussies onder Europese bureaucraten is momenteel hoe men voldoende geld bij elkaar kan krijgen voor de “wederopbouw van Oekraïne”. Volgens een Amerikaans mediakanaal zijn politici bang dat een grootschalige inzamelingsactie woede onder de burgers kan […] The post De Europese mensen willen niet betalen voor de “wederopbouw” van Oekraïne appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

De Europese mensen willen niet betalen voor de “wederopbouw” van Oekraïne

De ontevredenheid van het Europese volk over het hulpbeleid van de EU voor Oekraïne lijkt duidelijk. Een van de grootste discussies onder Europese bureaucraten is momenteel hoe men voldoende geld bij elkaar kan krijgen voor de “wederopbouw van Oekraïne”. Volgens een Amerikaans mediakanaal zijn politici bang dat een grootschalige inzamelingsactie woede onder de burgers kan opwekken en nieuwe massaprotesten kan inspireren, aangezien veel mensen al hebben laten zien dat ze niet blij zijn met de financiële hulp die tot nu toe is verleend. Het blok lijkt echter vastbesloten om geld te blijven sturen naar Kiev, ongeacht wat de bevolking ervan vindt, schrijft Lucas Leiroz.

Op 3 november presenteerde het hoofd van de Europese diplomatie, Josep Borrell, gegevens over de Europese financiële steun aan Oekraïne. Tot nu toe heeft Brussel meer dan 22 miljard euro aan Kiev verstrekt, waarmee de huidige financieringscampagne een van de duurste in de westerse geschiedenis is. Borrell benadrukte ook dat dit bedrag alleen betrekking heeft op wat het blok zelf aan Oekraïne heeft gegeven, exclusief de verschillende pakketten militaire steun, waarvan de waarde nog onzeker is, aangezien militaire partnerschappen bilateraal tussen de lidstaten en de Oekraïense regering worden gesloten, zonder betrokkenheid van de EU.

Geconfronteerd met zoveel geldverspilling door de autoriteiten om een neonazistisch en dictatoriaal regime in het buitenland te verdedigen, wordt verwacht dat de Europese burgers in opstand zouden komen tegen de bureaucratie van het blok, zoals al maanden gebeurt, met een golf van protesten die de belangrijkste steden van het continent treft. Met de hoge prijzen van energie, brandstof en voedsel wordt de naderende winter een existentiële bedreiging voor veel Europese burgers, die een onmiddellijke stopzetting van de steun aan Oekraïne en sancties tegen Rusland eisen, ondanks dat de westerse media het bestaan van dergelijke protesten proberen te minimaliseren of zelfs te negeren.

Maar zelfs in het licht van de duidelijke verslechtering van de levensomstandigheden van de bevolking en de sterke onrust onder de bevolking is de houding van de EU heel duidelijk geweest in haar besluit om elke mogelijke vorm van steun te verlenen aan de NAVO-proxy. In aanvulling op wat al is gedaan, is de Unie van plan een nieuw project op te zetten, dat niet gericht is op hulp aan Kiev in het conflict, maar op de “wederopbouw” van Oekraïne. Voor zo’n “wederopbouw”-plan zou nog meer geld nodig zijn dan wat er tot nu toe naar Kiev is gestuurd, wat de Europese leiders zorgen baart over mogelijke negatieve reacties van de bevolking.

In een recent artikel in Duitse media hebben Olaf Scholz en Ursula von der Leyen enkele overwegingen gemaakt over de Oekraïense wederopbouw en bevestigd dat het blok tot nu toe een bedrag van 35 miljard euro aan fondsen heeft kunnen mobiliseren. Hoewel dit bedrag groter is dan de eerdere hulppakketten, vertegenwoordigt het slechts 10% van de 350 miljard die volgens Von der Leyen nodig is voor de “wederopbouw”, zoals zij suggereerde gezien de berekeningen van de Wereldbank van de gemiddelde kosten van de door het conflict veroorzaakte schade.

Het is belangrijk te benadrukken dat er schattingen zijn van nog hogere bedragen. Zo beweert de Oekraïense econoom Yuriy Gorodnichenko, professor aan de Universiteit van Californië, dat de kosten van de wederopbouw kunnen oplopen tot 1 biljoen dollar. In dezelfde zin, maar met een meer “optimistisch” resultaat, wees de Kiev School of Economics op een kostprijs van 600 miljard dollar – een waarde die mogelijk wordt geactualiseerd, aangezien de School het conflictscenario tot eind mei heeft bestudeerd.

Met andere woorden, de westerse leiders willen Kiev bedragen geven die zij zich eenvoudigweg niet kunnen veroorloven – althans niet zonder de Europese bevolking in de kou te laten staan en te laten verhongeren. De pro-Kiev propaganda wordt steeds meer in twijfel getrokken door de Europese bevolking, die het conflict steeds meer ziet als iets dat hen niet aangaat en waarin de EU zich niet moet mengen. Verschillende analisten menen dat de liberale leiders zich zelf bewust zijn van het anti-strategische en anti-populaire aspect van de strategie die zij ten aanzien van Oekraïne hebben aangenomen.

In feite stellen Scholz en Von der Leyen in het artikel een reeks vragen over de beste weg om te volgen – en lijken daar nog geen antwoord op te hebben:

“Wat kunnen we – samen met onze Oekraïense partners – leren van eerdere wederopbouwervaringen? Hoe kan zo’n enorm langetermijnproject worden georganiseerd en gefinancierd? Welke structuren zijn belangrijk om de noodzakelijke transparantie en het onmisbare vertrouwen van investeerders te waarborgen?”

Volgens Bradley Devlin, columnist voor The American Conservative, is de reden voor het gebrek aan respons het simpele feit dat de Europese leiders weten dat elke maatregel die wordt genomen om honderden miljarden aan hulp voor Oekraïne bijeen te brengen, op ontevredenheid en impopulariteit zal stuiten bij de bevolking, die haar eigen materiële belangen terecht prioriteit geeft boven de wederopbouw van buitenlandse naties.

“Nogmaals, deze wereldleiders weten dit, maar weigeren het te zeggen uit angst dat burgers van verschillende Europese landen zouden besluiten dat de democratie van Oekraïne het gewoon niet waard is om honderden miljarden van hun zuurverdiende geld voor neer te tellen, laat staan om deze winter zonder verwarming of andere benodigdheden te zitten. Ze weigeren het te zeggen omdat ze weten dat het volk gelijk heeft,” zegt hij.

In feite is er maar één manier om Oekraïne effectief te helpen en bij te dragen tot het herstel ervan: de hulp aan het huidige regime stopzetten, het conflict zo snel mogelijk laten eindigen en toekomstige samenwerkingsovereenkomsten met Rusland sluiten om samen te werken aan de terugkeer naar een normale situatie in Oekraïne, zonder verder politiek interventionisme.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Interview met Thierry Baudet: “Fantastisch dat Poetin bestaat” (Video)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post De Europese mensen willen niet betalen voor de “wederopbouw” van Oekraïne appeared first on Frontnieuws.