De dood van een natie – Oekraïne is stervende

De geschiedenis, zo lijkt het, zal altijd op twee gedachten hinken als het gaat om de beschrijving van het ontstaan van Oekraïne. Er is het narratief van de Oekraïense nationalisten, dat gebaseerd is op de notie van de inherente lotsbestemming van het Oekraïense volk met betrekking tot zelfbeschikking. En er is het narratief van Russische […] The post De dood van een natie – Oekraïne is stervende appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

De dood van een natie – Oekraïne is stervende

De geschiedenis, zo lijkt het, zal altijd op twee gedachten hinken als het gaat om de beschrijving van het ontstaan van Oekraïne. Er is het narratief van de Oekraïense nationalisten, dat gebaseerd is op de notie van de inherente lotsbestemming van het Oekraïense volk met betrekking tot zelfbeschikking. En er is het narratief van Russische nationalisten, die het moderne Oekraïne zien als een door buitenstaanders in elkaar geflanste entiteit om een groter geopolitiek doel te bereiken. De waarheid ligt daar waarschijnlijk ergens tussenin, schrijft Scott Ritter.

Dit is een vraag voor historici.

De dood van Oekraïne beschrijven is echter niet zo moeilijk. Het gebeurt vlak voor onze ogen. Wat ooit Oekraïne was, ongeacht zijn historische oorsprong, is niet meer. Bovendien zal ze dat nooit meer worden.

Oekraïne is stervende.

Als het gaat om datgene wat de Oekraïense natie definieert – haar bevolking – is de realiteit dat de bevolking diep verdeeld is, zozeer zelfs dat we kunnen stellen dat de bevolking van West-Oekraïne en die van Oost-Oekraïne nooit meer samen zullen leven onder het dak van één nationale identiteit.

Het lot van West-Oekraïne blijft in beweging, met het vooruitzicht van een door Rusland geleide denazificatiecampagne in het verschiet, en de Polen die in de coulissen wachten als een troep hongerige wolven die wachten om losgelaten te worden op een onbewaakte kudde.

De toekomst van Oost-Oekraïne is beter voorspelbaar, aangezien een aanzienlijk percentage van de etnische Russische bevolking is opgenomen in Moeder Rusland, en het vooruitzicht van zelfs nog meer grondgebied is een reële mogelijkheid.

Maar de toekomst van Oost-Oekraïne is somber – zelfs als de etnisch-Russische bevolking van Oost-Oekraïne allemaal of grotendeels wordt geherclassificeerd als Moeder-Rusland, is de weg naar herstel lang en moeilijk. Als er geen oorlog was geweest, zouden de kosten om de levensstandaard in Oost-Oekraïne op Russisch niveau te brengen onbetaalbaar zijn geweest, gezien het verschil in kwaliteit van de sociale en economische infrastructuur.

Nu, na acht jaar van conflict, met nog meer in het verschiet, zijn de kosten voor de wederopbouw van Oost-Oekraïne vrijwel niet te overzien, zozeer zelfs dat de vooruitzichten om de zware industrie van de Donbas (denk aan Azovsteel in Mariupol) ooit nieuw leven in te blazen klein tot onbestaande zijn; het beste waarop Oost-Oekraïne kan hopen is dat het wordt omgevormd tot een hoofdzakelijk op landbouw gebaseerde economie, die wordt opgenomen in de totale uitgestrektheid van de Russische graanschuur.

Hoewel de kosten van de uitbreiding van Russische nutsvoorzieningen, infrastructuur en diensten naar Oost-Oekraïne zeer hoog zullen zijn, heeft de bevolking van Oost-Oekraïne in ieder geval vriendelijke sponsors in de vorm van het Russische volk en de Russische regering om het allemaal mogelijk te maken.

Voor de rest van Oekraïne is er geen gelukkig einde. De infrastructuur van het land wordt met geweld ontmanteld door Russische luchtaanvallen. De zware industrie wordt stukje bij beetje vernietigd. De nationale economie is verdampt en wat overblijft wordt grotendeels gedragen door westerse financiële steun en de selectiviteit van Russische strategische doelwitten. Volgens sommige schattingen heeft Oekraïne al meer dan 350 miljard dollar schade aan de infrastructuur opgelopen, en zullen de totale verliezen tegen het einde van de gevechten naar verwachting meer dan 1 biljoen dollar bedragen.

Wie betaalt de kosten voor de wederopbouw? Oekraïense eisen dat Rusland herstelbetalingen doet zijn een Hollywoodfantasie – dat zal nooit gebeuren. De groeiende vermoeidheid in het westen over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland is zodanig dat er niet alleen een groeiende terughoudendheid is om de kosten van de voortzetting van het conflict op zich te nemen, maar dat de vooruitzichten dat Europa en/of de VS de wederopbouw van het naoorlogse Oekraïne zullen blijven financieren vrijwel onbestaande zijn.

Oekraïne staat er alleen voor.

Dat wil zeggen, wat er over is van Oekraïne. Net als Oost-Oekraïne zal het vrijwel onmogelijk zijn om de restanten van Oekraïne na afloop van de oorlog terug te brengen in de toestand van voor de oorlog, gezien de combinatie van het verval voor het conflict, de ruïne na het conflict en een fundamentele economische kosten-batenanalyse (de wederopbouw van de Oekraïense industrie is gewoon niet rendabel voor investeerders). Zulke zware industrie zal grotendeels tot het verleden behoren. Maar zelfs een agrarische rompstaat zal het moeilijk krijgen om zich te handhaven als, zoals meer dan waarschijnlijk het geval zal zijn, Rusland Odessa inneemt en Oekraïne de toegang tot de Zwarte Zee verliest. Het komt erop neer dat de levensstandaard voor de resterende bevolking van Oekraïne zal dalen, waardoor het leven voor het Oekraïense volk überhaupt onhoudbaar wordt.

Dit is de echte tragedie van dit conflict – de menselijke tol. Tegen de tijd dat deze oorlog voorbij is, zal Oekraïne meer dan waarschijnlijk ongeveer 500.000 gevechtsdoden hebben geleden. Gezinnen zullen zijn uitgeroeid, en met hen de gemeenschappen die zij ooit hielpen ondersteunen. De Oekraïense samenleving zal van binnenuit instorten. Nu al beginnen gezinnen de grote steden te ontvluchten, en weldra zullen zelfs de dorpen de ontheemde bevolking niet meer kunnen opnemen als gevolg van de schade aan de elektriciteitsvoorziening en andere kritieke infrastructuur.

Het Oekraïense volk zal gedwongen zijn Oekraïne te ontvluchten om te overleven.

Het probleem is dat er in Europa geen thuis is voor deze Oekraïners, wier aantal naar verwachting in de miljoenen zal lopen. Miljoenen Oekraïense vluchtelingen die sinds het begin van de speciale militaire operatie een veilig onderkomen in Europa hebben gevonden, zijn niet langer welkom en worden teruggestuurd, zelfs nu de dreigende ineenstorting van de Oekraïense samenleving een nieuwe golf van menselijk residu zal ontketenen in de Europese “tuin” die in de actieve verbeelding van Josep Borrell bestaat.

Maar de Europese “tuin” is zelf een jungle, een woestenij van geruïneerde economieën en ontheemde werknemers die worstelen om hun collectieve hoofd boven water te houden in de economische nasleep van Europa’s rampzalige omarming van de door de VS geleide sancties tegen alles wat Russisch is. De Oekraïners die het redden naar Europa, staan onderaan een lange prioriteitenlijst, gedegradeerd tot de meest onbeduidende banen, en bijgevolg tot de meest onbeduidende levens.

De Oekraïense diaspora zal het lot gaan bepalen van Europese naties die vergeten zijn waarom ze hebben afgezien van grootschalige grondoorlogen op eigen bodem. De kosten van deze fout worden betaald door de bevolking van Oekraïne, terwijl de daders van deze oorlog – de burgers van de Europese “tuin” en de Verenigde Staten – er licht vanaf komen. Economisch ongemak is niets vergeleken met het uiteenvallen van een natie.

En dat is precies wat zich in real time voor de wereld afspeelt – de dood van een natie.

De dood van Oekraïne.

Over deze tragische realiteit moet worden nagedacht door iedereen die naast zijn online-identiteit een klein Oekraïens vlaggetje heeft geplaatst en “Sta achter Oekraïne” heeft omarmd als persoonlijke slogan.

Ze staan nergens voor, omdat ze nergens in geloven – niet in Oekraïne, niet in vrede, niet in menselijkheid.

De geschiedenis zal hen vervloeken, zoals ik dat nu doe.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duidelijke woorden Poetin over de komende nieuwe wereldordeVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post De dood van een natie – Oekraïne is stervende appeared first on Frontnieuws.