De Amerikaanse export van Patriot raketten naar Oekraïne is vooral een public relations-oefening

Wanneer wereldvermaarde westerse militaire experts en president Poetin het eens zijn in hun conclusie dat de export van Patriot-raketten door de VS naar Oekraïne geen game-changer is, laat staan een big deal, dan zegt dat iets over de objectiviteit van deze beoordeling, schrijft Andrew Korybko. Kiev’s aanhangers op social media zijn in extase sinds de […] The post De Amerikaanse export van Patriot raketten naar Oekraïne is vooral een public relations-oefening appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

De Amerikaanse export van Patriot raketten naar Oekraïne is vooral een public relations-oefening

Wanneer wereldvermaarde westerse militaire experts en president Poetin het eens zijn in hun conclusie dat de export van Patriot-raketten door de VS naar Oekraïne geen game-changer is, laat staan een big deal, dan zegt dat iets over de objectiviteit van deze beoordeling, schrijft Andrew Korybko.

Kiev’s aanhangers op social media zijn in extase sinds de VS hebben bevestigd dat zij Patriot-raketten naar Oekraïne zullen exporteren, maar zij zouden er goed aan doen hun verwachtingen over de impact ervan op het verloop van het lopende conflict te temperen. De waarheid is dat ze niet de game-changers zijn waarvan deze leunstoelgeneraals zichzelf hebben overtuigd dat ze dat zijn, maar dat ze vooral een public relations-oefening zijn, bedoeld om te laten zien dat de VS hun interesse in deze proxy-oorlog niet verliezen, ondanks de huidige patstelling.

Zelfs voormalig commandant van het Amerikaanse leger Europa, gepensioneerd Lt. Gen. Mark Hertling, zei tegen CNN dat waarnemers geen hoge verwachtingen moeten hebben van de Patriots. Volgens hem: “Deze systemen worden niet opgepakt en verplaatst op het slagveld. Je plaatst ze ergens waar ze je meest strategische doelwit verdedigen, zoals een stad, zoals Kiev. Als iemand denkt dat dit een systeem zal zijn dat verspreid is over een grens van 500 mijl tussen Oekraïne en Rusland, dan weet hij gewoon niet hoe het systeem werkt.”

CNN citeerde ook Tom Karako, directeur van het Missile Defense Project bij CSIS, die de lezers meedeelde dat “dit geen systeem is dat drones of kleinere ballistische raketten zal aanpakken. Kan het dat? Absoluut. Maar als je het hebt over het neerhalen van een drone van 20.000 dollar of een ballistische raket van 100.000 dollar die Rusland koopt, met een raket van 3 tot 5 miljoen dollar, levert dat niet veel rendement op. Wat het wel kan doen is de lage en middelgrote systemen vrijmaken om achter dat soort doelen aan te gaan.”

Het is duidelijk dat deze wereldvermaarde westerse militaire experts iedereen waarschuwen dat de Patriots niet zijn wat de mensen op social media hebben gefantaseerd. Meer dan waarschijnlijk zullen ze alleen Kiev en een paar andere grote steden verdedigen, maar zelfs dan zullen ze alleen conventionele luchtaanvallen afschrikken en misschien een paar van de grotere raketten van Rusland onderscheppen, omdat de kosten-batenanalyse van het schieten van een raket van 3-5 miljoen dollar op een drone van 20.000 dollar niet veel zin heeft. Het zal ook veel tijd kosten om de Oekraïners te trainen.

Wat dat betreft, suggereerden de eerste berichten dat dit zou gebeuren op een basis in Duitsland, maar Politico meldde vervolgens dat er gesprekken zijn om dit in plaats daarvan in de VS zelf te laten gebeuren. Mocht het tweede scenario werkelijkheid worden, dan zou dat de public relations-dimensie van deze militaire deal versterken, waarbij de VS zouden bevestigen dat hun belang bij het voortzetten van de NAVO-oorlog tegen Rusland zo groot is dat zij nu de Rubicon oversteken door eindelijk Oekraïners op eigen bodem te trainen.

Hoewel het al eerder veel van die voetsoldaten uit de hybride oorlog binnen zijn eigen grenzen heeft getraind, heeft het dat niet meer gedaan sinds Rusland werd geprovoceerd om zijn speciale operatie te beginnen. Op dit moment valt echter niet te ontkennen dat de VS het brein is achter de lopende proxy-oorlog tegen dat land, dus er is niets te verliezen in de zin van soft power en alles te winnen in dat opzicht door de training van Oekraïners op eigen bodem te hervatten, in dit geval teams van Patriot-operators.

Voor wat het waard is, president Poetin is in ieder geval niet al te verontrust door deze ontwikkeling. Hij zei eind vorige week tegen journalisten: “Wat de Patriot betreft, dat is een behoorlijk oud systeem. Ik zou zeggen dat het niet werkt zoals onze S-300. Toch gaan degenen die tegen ons zijn ervan uit dat deze systemen defensieve wapens zijn. Prima. We zullen dat in gedachten houden, en er is altijd een tegengif. Dus degenen die dit doen, doen het tevergeefs: het verlengt alleen maar het conflict, en dat is dat.”

De Russische leider voegde daar later aan toe: “Er wordt gezegd dat de Patriot-systemen misschien naar Oekraïne worden gestuurd. Laat ze dat maar doen; wij zullen de Patriots ook uitschakelen. En zij zullen iets moeten sturen om ze door te vervangen of nieuwe systemen moeten maken. Het is een lang en ingewikkeld proces. Het is allemaal niet zo eenvoudig. Wij houden daar rekening mee en tellen alles wat daarheen wordt gestuurd, hoeveel systemen er in de depots zijn, hoeveel ze er nog kunnen maken en hoe snel, en of ze het nodige personeel kunnen opleiden.”

Wanneer wereldvermaarde westerse militaire experts en president Poetin het erover eens zijn dat de export van Patriot-raketten door de VS naar Oekraïne geen game-changer is, laat staan een groot probleem, dan spreekt dat voor de objectiviteit van deze beoordeling. Met dat in gedachten is er weinig twijfel dat dit vooral een public relations-oefening is van de regering Biden om te laten zien dat haar interesse in deze proxy oorlog niet afneemt, ondanks de huidige patstelling en de zorgen die dit in Europa oproept.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Heritage Foundation: Amerikaans leger niet in staat om ook maar één oorlog te winnenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post De Amerikaanse export van Patriot raketten naar Oekraïne is vooral een public relations-oefening appeared first on Frontnieuws.