De Amerikaanse Abrams gevechtstank is niet wintergeschikt (Video)

De Russische televisie heeft in haar wekelijkse nieuwsoverzicht een segment gewijd aan de video, die al maanden online staat maar nu pas viral gaat op veel platforms. In de video is te zien dat de M1 Abrams zelfs kleine heuvels in de sneeuw niet kan beklimmen, maar gewoon weer naar beneden glijdt, schrijft Thomas Röper. […] The post De Amerikaanse Abrams gevechtstank is niet wintergeschikt (Video) appeared first on Frontnieuws.

Deel dit artikel

De Amerikaanse Abrams gevechtstank is niet wintergeschikt (Video)

De Russische televisie heeft in haar wekelijkse nieuwsoverzicht een segment gewijd aan de video, die al maanden online staat maar nu pas viral gaat op veel platforms. In de video is te zien dat de M1 Abrams zelfs kleine heuvels in de sneeuw niet kan beklimmen, maar gewoon weer naar beneden glijdt, schrijft Thomas Röper.

Ik heb de Russische TV-reportage over deze video en de M1 Abrams tank vertaald.

Begin van de vertaling:

De belangrijkste tank van het Amerikaanse leger is onbruikbaar gebleken in de winter

Dit is een kritiek moment voor het regime in Kiev. Meer dan 7.500 pantservoertuigen van het Oekraïense leger zijn al vernietigd in de strijd. Er is een probleem met vervangingen. Amerika dwingt hen nog steeds om te vechten. Als antwoord eist Zelensky meer geld en tanks. Vooral tanks. Generaal Valeriy Saluzhny, opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, zegt dat hij slechts 300 tanks nodig heeft om Rusland te verslaan. En ook pantservoertuigen en houwitsers. Maar niets werkt zonder tanks. “Ik weet dat ik deze vijand kan verslaan. Maar ik heb middelen nodig. Ik heb 300 tanks, 600 tot 700 pantserwagens en 500 houwitsers nodig. Dan denk ik dat het heel realistisch is om op 23 februari de grens te bereiken,” meent Saluzhny.

Zijn 300 tanks veel of weinig? Ter vergelijking: toen Oekraïne de Sovjet-Unie verliet, beschikte het over drie tanklegers – het westelijke militaire district en het uit Oost-Duitsland teruggetrokken materieel. In totaal niet meer en niet minder dan 6.500 tanks. Dat was in 1991. Sindsdien heeft Oekraïne voor tientallen miljarden dollars aan Sovjetwapens en -uitrusting verkocht, maar aan het begin van de 21e eeuw had het land nog minstens 4.500 tanks. Aan het begin van de militaire operatie beschikte het Oekraïense leger over ongeveer 2.000 tanks. Nog eens 500 tanks werden door NAVO-bondgenoten uit kampementen van de voormalige Warschaupact-landen via Polen aangevoerd. Dit waren ook Sovjettanks. Tijdens de militaire operatie hebben we er meer dan 1.500 vernietigd. Oekraïne is erin geslaagd een aantal van hen te herstellen, te repareren. Maar nu hebben we een aanzienlijk deel van de reparatiefaciliteiten daar vernietigd. Daardoor beschikt Oekraïne nog steeds over iets meer dan 1.000 tanks. Hun verbruik is groot.

Ze zijn gaan bedelen omdat Amerika erop staat de bloedige oogst voort te zetten en eist dat NAVO-bondgenoten – in de eerste plaats Duitsland – Oekraïne voorzien van Duitse Leopard-2 tanks. Het is begrijpelijk dat er in Duitsland een nogal verhitte discussie is losgebarsten. De associatie ligt immers voor de hand. Leopard tanks met zwarte Duitse kruizen in Oekraïne en de Donbass. Voeg daarbij de steun van Stepan Bandera en Andrei Melnyk, leiders van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten OUN.

“Dit is een interessante aanpak die u hier volgt. Duitse tanks tegen Rusland in Oekraïne. Trouwens, uw grootvaders hebben dat destijds geprobeerd met de Melnyks en Banders, en wat was het resultaat? Onbeschrijfelijk lijden, miljoenen doden aan beide kanten, uiteindelijk stonden hier Russische tanks in Berlijn, en twee ervan staan hier voor de deur. Je zou er elke ochtend langs moeten lopen en je dat herinneren,” zei het Duitse parlementslid Peter Bystron in de Bondsdag.

Ook de Duitse vice-kanselier Robert Habeck voelt de historische band, hoewel hij terughoudender is: “U kent onze geschiedenis en wij zijn om voor de hand liggende redenen wat terughoudender met het leveren van wapens.” En hij voegt eraan toe dat het voor Berlijn gemakkelijker zou zijn om tanks aan Oekraïne te leveren als Washington dat eerst zou doen. Eerder had kanselier Olaf Scholz zelf een soortgelijk standpunt ingenomen in de marge van het Economisch Forum van Davos. Naar verluidt vertelde hij dit zelfs aan president Biden, maar Biden beloofde geen Amerikaanse Abrams. Daar heeft hij drie redenen voor.

De eerste is dat de Abrams 55 ton wegen. De zware Abrams zouden kunnen wegzakken in de vette Oekraïense zwarte grond. Dat zou leuk zijn! Maar zelfs in de winter ziet deze in woestijnkleur geschilderde Abrams eruit als een koe op het ijs. Je kunt jezelf maar beter niet in verlegenheid brengen.

De belangrijkste tank van de Amerikaanse strijdkrachten is ongeschikt gebleken voor gebruik in de winter. De video waarop een M-1 Abrams tank van het Amerikaanse leger tevergeefs probeert een besneeuwde heuvel te beklimmen geniet grote populariteit op het internet, ook al heeft het zware gevechtsvoertuig, de belangrijkste tank van het Amerikaanse leger, enorme kracht. Het gepantserde voertuig werd slechts tegengehouden door enkele centimeters sneeuw – de tank begon gewoon te glijden en gleed terug naar beneden. U kunt de mislukte poging van de Amerikaanse M-1 Abrams zware tank om de heuvel te beklimmen zien in de beschikbare videobeelden. In totaal werden verschillende pogingen ondernomen, maar het zware gevechtsvoertuig kon dit obstakel nooit overwinnen. Dit wijst erop dat de tank niet geschikt is voor gebruik in de winter, met name voor het doorkruisen van moeilijk begaanbaar terrein. Deskundigen hebben eerder verklaard dat de Amerikaanse M-1 Abrams tanks niet geschikt zijn voor gebruik in de winter. Dit is ook te wijten aan het feit dat deze voertuigen niet ontworpen zijn voor gebruik in sneeuw en lage temperaturen, wat overigens door andere video’s wordt bevestigd.

Ten tweede, de gasturbinemotoren van de Abrams tank slurpen veel van een speciale straalbrandstof, ze gaan vaak stuk en reparaties zijn moeilijk en duur.

En tenslotte, ten derde, het zien van brandende Abrams in de Oekraïense steppen is moreel moeilijk voor de tere Amerikaanse ziel en zou PR zijn voor de verkeerde kant. Laat de Leopard maar branden. Ze zijn al eerder verbrand. Het was niet erg, ze maakten gewoon nieuwe en schilderden er kruizen op. Volgens de Amerikaanse logica kunnen ook de Franse LeClerc-tanks, de Britse Challenger-tanks en het Zweedse Archer-gemotoriseerde geschut branden.

De Duitsers blijven echter gekant tegen de overdracht van de Leopards zelf via derde landen. Ze zijn er niet klaar voor. Maar de Britten en de Polen lijken het voortouw te willen nemen in de NAVO door elk een tankcompagnie naar Oekraïne te sturen. De Polen zouden een Leopard-compagnie kunnen sturen zonder Duitse toestemming, maar tot nu toe doen ze dat niet. En de Britten een gezelschap van hun Challengers. Dat zouden er 14 zijn. Als de tankstroom werkelijkheid wordt, zal er een zwerm ongelijksoortige technische exoten op de Oekraïense steppen verschijnen, die heel verschillende rijvaardigheden, verschillende reserveonderdelen en zelfs verschillende brandstof vereisen. Alles bij elkaar is het een grote hoofdpijn. Zal dit het regime in Kiev redden? Waarschijnlijk niet.

In het geval van Zelensky leidt de Duitse voorzichtigheid tot regelrechte hysterie. In een paniekaanval neemt hij steeds meer video’s op waarin hij niet eens tegen Scholz praat, maar tegen zijn schaduw: “Jongens, jullie zijn volwassen. Jullie kunnen daar nog zes maanden praten en jullie invloed vergelijken, oké? Maar in ons land sterven elke dag mensen. Kunnen jullie mij Leopards geven? Kom op, geef het aan mij! Kom op, geef het aan mij! We vallen niet aan. Als iemand zich zorgen maakt: deze Leopards komen niet op het grondgebied van de Russische Federatie. Wij verdedigen onszelf.”

Einde van de vertaling


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Van “Steadfast Noon” naar één minuut voor middernacht – Gaat de NAVO over op nucleair?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

The post De Amerikaanse Abrams gevechtstank is niet wintergeschikt (Video) appeared first on Frontnieuws.